Een vonnis is twintig jaar geldig. Dat betekent dat een vonnis pas verjaart wanneer er twintig jaar niets mee gedaan is. Die verjaringstermijn kan verlengd worden door stuiting. Stuiting wil zeggen dat de schuldeiser aan de schuldenaar schriftelijk laat weten dat hij/zij nog steeds aanspraak maakt op de vordering.
In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren. Een gemiddelde of ijkpunt is niet te geven, dat hangt af van de aard en complexiteit van de zaak.
Een vonnis is de uitspraak van de rechter. Wanneer er een civiel geschil is tussen twee partijen waar zij niet uitkomen, dan wordt dit voorgelegd aan de rechter. Het vonnis komt aan het einde van het gerechtelijke proces. Een vonnis wordt normaliter twee weken na de zitting uitgesproken door de rechter.
Bij het aanhouding van een rechtszaak wordt een beslissing uitgesteld. Er zijn geen regels hoe vaak een rechter een zaak mag aanhouden. Wel is het zo dat een rechter een zogenaamd 'redelijk termijn' moet hanteren.
Dat kan verschillende oorzaken hebben: de rechter moet de zaak goed bestuderen, overleggen met collega's, of de werkdruk is zodanig dat de uitspraak om die reden op zich laat wachten.
De betekening van het vonnis en het bevel tot betalen
De gerechtsdeurwaarder zal een afschrift van het vonnis afgeven op de woonplaats van de veroordeelde partij. De termijn tussen betekening en tenuitvoerlegging bedraagt één maand. Enkel verzet of hoger beroep kunnen de tenuitvoerlegging van een vonnis schorsen.
Betaalt uw klant u na een vonnis nog niet, dan kunt u het vonnis door een gerechtsdeurwaarder laten betekenen met een bevel tot betalen. Helpt ook dat niet, dan kan uw gerechtsdeurwaarder beslag leggen op vermogensbestanddelen van uw klant.
Iedereen mag naar rechtszaken komen kijken en luisteren. In de wet kunnen uitzonderingen staan. De rechter moet uitleggen waarom hij een beslissing neemt. De rechter doet zijn uitspraak altijd in het openbaar.
Het is mogelijk om in hoger beroep te gaan tegen een eindvonnis. Hoger beroep wordt ingesteld bij een gerechtshof of bijzonder college. In beroep gaan tegen een arrest is mogelijk bij de Hoge Raad (de hoogste rechtsprekende organisatie in Nederland) en heet 'in cassatie gaan'.
Een partij die het niet eens met een uitspraak van een rechter bij een rechtbank, kan in hoger beroep gaan. In de uitspraak staat binnen welke termijn dit mogelijk is. De rechter in hoger beroep behandelt de rechtszaak inhoudelijk opnieuw en doet uitspraak.
Zitting strafzaak
Als de rechter voldoende weet over uw zaak, geeft hij het woord aan de officier van justitie. Deze zegt nu op zijn beurt wat hij van de zaak vindt. Dat heet het requisitoir. Het requisitoir eindigt met de eis van de officier van justitie.
De deurwaarder overhandigt het vonnis of laat het vonnis in gesloten envelop achter in de brievenbus. De deurwaarder moet de schuldenaar een laatste termijn bieden om gevolg te geven aan de uitspraak van de rechter. Deze termijn heet de beveltermijn.
Art. 69bis Wegverkeerswet voorziet in de mogelijkheid om in een vonnis te bepalen dat een geldboete zal worden vervangen door een rijverbod indien de veroordeelde de geldboete niet heeft betaald binnen de termijn van 2 maanden na het vonnis.
De deurwaarder zal namelijk het vonnis betekenen met een bevel tot betaling. Hierbij wordt een (laatste) betalingstermijn van twee dagen gegeven. Na het verstrijken van die termijn vangt de executie aan.
De partij die een geschil aan de rechter voorlegt zal de kosten van een gerechtsdeurwaarder moeten voorschieten.
Als u een uitspraak wilt weten, dan kunt u bij de uitspraak aanwezig zijn. Uitspraken staan ook op de website van de rechtspraak Voor meer informatie over uitspraken in strafzaken kunt u terecht bij de afdeling voorlichting van de rechtbank.
Elke werkdag doet de Afdeling bestuursrechtspraak uitspraken in voorlopige voorzieningen. Elke werkdag om 10.00 uur kondigt de Raad van State aan welke uitspraken die dag openbaar worden gemaakt. Om 14.00 uur worden deze uitspraken met volledige tekst op de website gepubliceerd. Ook deze uitspraken zijn geanonimiseerd.
Door de wet van 5 mei 2019 'tot wijziging van het wetboek van strafvordering en het gerechtelijk wetboek wat de bekendmaking van de vonnissen en arresten betreft' zullen alle vonnissen en arresten openbaar ter beschikking zijn van alle burgers.
Het vonnis of arrest wordt steeds in openbare terechtzitting uitgesproken. Op de griffie van de rechtbank die de uitspraak heeft gedaan, kunt u een kopie van de rechterlijke uitspraak krijgen.
Een uitspraak van een rechter is bindend, maar een burger kan wel in hoger beroep gaan tegen een uitspraak van een rechter. Een hogere rechter gaat de hele zaak dan opnieuw behandelen. In veel gevallen kan men daartegen nog cassatie aantekenen bij de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland.
Een dagvaarding en een vonnis worden betekend door een gerechtsdeurwaarder. Een betekening is een officiële kennisgave. Wanneer u in persoon werd betekend wil dit zeggen dat de gerechtsdeurwaarder met u persoonlijk heeft aangetroffen bij het overhandigen van de dagvaarding of het vonnis.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
Na de betekening van een vonnis begint voor de schuldenaar de termijn te lopen voor het instellen van gewone rechtsmiddelen, verzet (in het geval van een vonnis bij verstek) of hoger beroep (in het geval van een vonnis op tegenspraak). De termijn van beide rechtsmiddelen is één maand na betekening van het vonnis.