Uitgangspunt: de temperatuur bedraagt 20 graden en de relatieve vochtigheid is 50%. Scenario 1: de temperatuur blijft constant en de vochtproductie stijgt tot een RV 100% bij 20° C. Er treedt condens op.
Condensatie is een fenomeen dat in vrijwel iedere woning voorkomt. Het ontstaat wanneer warme en vochtige lucht in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan zal deze vochtige lucht zich hechten aan aanwezige koudere oppervlakken. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel.
Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp in deze lucht condenseren.
Condensatie is de faseovergang van een gas of damp naar een vloeistof. Condensatie is het omgekeerde van verdampen. Wanneer we warme vochtige lucht afkoelen ontstaat er een moment dat de lucht de maximale hoeveelheid vocht bevat. Dat moment noemen we het dauwpunt waarbij waterdamp vloeibaar wordt.
Lucht met een temperatuur onder het kookpunt van water, bevat een mengsel van gasvormig en vloeibaar water (condens). Bij gelijke temperatuur is waterdamp lichter dan lucht.
Definities die `condensatietemperatuur` bevatten:
Dauwpunt = (ook: condensatietemperatuur) Temperatuur van de lucht, waarbij condensatie begint op te treden doordat de verzadigingsdampspanning van de daarin aanwezige waterdamp is bereikt.
Condensatie is de faseovergang van gas- of dampvorm naar vloeistof. Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp in deze lucht condenseren.
Condensatie is een proces waarbij warme vochtige lucht afkoelt tegen een koeler oppervlak en daar neerslaat als condensvocht. Een goed voorbeeld van condensatie is een spiegel die beslaat wanneer we er tegenaan blazen. De lucht die we uitademen is warm en bevat een bepaalde hoeveelheid vocht.
Meteorologen schatten dat het water in de lucht ongeveer 0.001 procent van al het water op aarde bevat. Dat zou neerkomen op een totaal van 12.900 kubieke kilometer water, of 1.29 x 10^16 liter water.
Condensatie kan worden voorkomen door de ruimte te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door een halfopen raam (indien aanwezig) te openen en de kamer continu te ventileren. In veel gevallen is het gebruik van een ventilatierooster bovenop het glas een goede oplossing.
Hoe wordt condens gevormd? Inwendige condensatie kan worden gevormd doordat koude en droge lucht in aanraking komen met warmere en vochtigere lucht. Wanneer warme en koude lucht elkaar raken, ontstaat er condensatie. Dat punt van samenkomen noemen we het dauwpunt.
Condensatie is, eenvoudig gesteld, neergeslagen waterdamp op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Er ontstaat condensatie wanneer de vochtigheid in de lucht groter is dan de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de heersende temperatuur kan bevatten (het dauwpunt is dan bereikt of overschreden).
Met Anti-Condensatie bestaat er een isolerende en vochtwerende verf die binnenmuren beschermt tegen indringend vocht en condensatie. Bovendien verdoezelt deze verf lelijke vochtkringen in de ruimte. Zeker in vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer is een behandeling met deze isolerende verf heel interessant.
Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Het dauwpunt of de dauwpuntstemperatuur is de temperatuur van een object waarbij de waterdamp door afkoeling van de lucht begint te condenseren zonder dat water wordt toegevoerd of afgevoerd. Bij bijvoorbeeld daken ligt het dauwpunt over het algemeen aan de buitenzijde van de isolatie.
Lucht heeft altijd een temperatuur en bevat een bepaalde hoeveelheid waterdamp die altijd aan veranderingen onderhevig zijn. In warmere lucht bewegen de luchtmoleculen sneller door elkaar en veroorzaken meer botsingen dan in een koudere luchtmassa gebeurt. De moleculen nemen in warme lucht derhalve ook meer ruimte in.
Water komt voor in drie verschillende toestanden (of drie fasen): vaste fase, vloeistoffase en gasfase.
Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht niet langer zijn waterdamp vast kan houden en waterdruppels oftewel condens begint te vormen. Condens wordt gevormd wanneer de luchttemperatuur zakt, waardoor de beschikbare hoeveelheid energie gereduceerd wordt om het water in dampvorm vast te houden.
Een condensatiereactie is een chemische reactie, waarbij relatief eenvoudige organische moleculen (monomeren) met elkaar reageren tot grotere moleculen: dimeren, oligomeren of polymeren. Bij iedere chemische koppeling tussen twee monomeren wordt een klein molecuul afgesplitst.
Isoleer uw kelder: Het isoleren van de plaatsen waar condensatie zich ophoopt kan ook helpen om vocht te elimineren. Het afdekken van deze plaatsen, zoals muren, leidingen en kanalen, met isolatie, zal helpen voorkomen dat warme lucht in contact komt met de koele oppervlakken, waardoor condensatie wordt voorkomen.
Wanneer de vochtige lucht in huis onvoldoende naar buiten wordt afgevoerd, zal het in de muren trekken en vochtplekken veroorzaken. Meestal ontstaan de vochtplekken alleen in de ruimten die geen goede ventilatie hebben.
In sommige situaties ontwikkelt er zich condens op dubbel of HR++ glas. Dit komt door de hoge isolatiewaarde van dit soort glas. De condens ontstaat wanneer er een lage buitentemperatuur heerst, samen met een hoge relatieve vochtigheid. Deze situatie ziet u vaak tijdens de ochtenduren in het voor- en najaar.
Dit verschijnsel komt door het verschil in temperatuur tussen het buitenste en het binnenste blad die samen de dubbele beglazing vormen. Het kan dus inherent zijn aan het sterk isolerend vermogen van de beglazing. de aanwezigheid van een zogeheten superisolerende coating met lage emissiviteit.