De belangrijkste nationale feestdag in Frankrijk is 14 juli “Quatorze Juillet”. De Fransen vieren het begin van de Franse Revolutie in 1789 toen de Bastille bestormd werd. Het is nu ook een belangrijk symbolisch feest waarbij de Franse waarden worden gevierd: Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap.
14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
Le Quatorze Juillet, ofwel 14 juillet is de grootste nationale feestdag in Frankrijk. Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789, dat het begin aanduidde van de Franse Revolutie.
Vrijheid – Gelijkheid – Broederschap
Als je tegen eender welke Fransman of Franse "Liberté, Égalité…" zegt, zal hij of zij zelf meteen de leus afmaken.
Velen zullen de Franse nationale feestdag kennen: le quatorze juillet – 14 juli – midden in de zomer.
Wantrouwen van de 'gewone bevolking' ten opzichte van koning en de aristocratie is kort samengevat de hoofdoorzaak van de bestorming van de Bastille. De druppel was vermoedelijk dat de populaire minister Jacques Necker werd ontslagen. Met name de hogere burgerij had zich door deze minister vertegenwoordigd gevoeld.
De bestorming vond plaats op 14 juli 1789. De bestorming was een gevecht tussen de Franse overheid en Franse milities die ook wel bekend staan als opstandelingen. Het resultaat van de bestorming: Bastille werd veroverd door de milities en toen begon de Franse Revolutie.
Maar groeten in Frankrijk is niet zo eenvoudig, zeker niet voor een buitenlander. De Fransen zeggen niet alleen 'Salut'.Zij drukken elkaar ook de hand of kussen elkaar. 's Morgens op de werkvloer geven collega's elkaar de hand en soms is het gebruikelijk elkaar 's avonds opnieuw de hand te schudden.
De Gallische haan is een van de zinnebeelden van Frankrijk. Het dier, het gaat steeds om een haan met verentooi in meerdere kleuren, wordt op munten en postzegels afgebeeld en is het symbool van waakzaamheid en trots.
Independence Day wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke- en privégelegenheden ter viering van de historie en tradities van de Verenigde Staten van Amerika.
14 juli is in Frankrijk de grootste nationale feestdag. Deze dag wordt in heel Frankrijk gevierd met verschillende evenementen, waaronder een militaire parade in Parijs. Omdat dit een vrije dag is voor de Fransen, zijn winkels en andere instellingen (zoals musea) gesloten.
Meer dan 1000 soldaten en honderd voertuigen en vliegtuigen zullen vanaf 9.30 uur in de stad circuleren. 's Avonds vindt er een dertig minuten durende vuurwerkshow plaats in de Oude Haven om 22:15.
De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet). De Champs-Élysées in Parijs op 14 juli. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon.
De zwarte kleur is de kwalificatie waarmee de Franse overheidswebsite Bison Futé een dag aanduidt met extreem dicht (extreem druk) verkeer. De Franse kranten noemen deze dag Samedi Noir, naar de aanduiding van Bison Futé. In 2024 zijn de Zwarte Zaterdagen voorzien op 13, 20 en 27 juli, 3 en 10 augustus.
Het is gebruikelijk dat Fransen elkaar als begroeting op de wang kussen. Dit is NIET acceptabel in een professionele context, hoewel sommige artistieke beroepen een wat lossere gedragscode hebben. Dat doe je ook met informele kennissen in een informele context en met vrienden en familie.
Salut – Doei
Naast 'hoi' kan 'salut' ook 'doei' betekenen in het Frans.
Salve is eigenlijk gewoon het beleefde ciao en wordt vooral in het noorden van Italië gebruikt. Ciao zeg je alleen tegen iemand die je kent en ook tutoyeert, terwijl je salve rustig tegen iemand kunt zeggen die je niet kent. Buona sera zeg je vanaf 13.00 uur op Sicilië, tot vanaf 18.00 uur in Milaan.
In Frankrijk is het woord 'galocher' opgenomen in het woordenboek als het officiële woord voor 'French kissing', oftewel tongzoenen. Tot op heden hadden de Fransen geen officieel woord voor de kus en gebruikten ze veelal de Engelse term 'french kissing'.
De eenvoudigste begroeting is Bonjour, wat Hallo of Goedendag betekent. Je kunt Bonjour in bijna alle situaties gebruiken, dus onthoud dit woord goed! Je kunt het woord Salut gebruiken bij een informele begroeting.
Belgen en Nederlanders geven één kus op de wang of drie kussen. In Wallonië geven ook mannen elkaar een kus, in Vlaanderen geven mannelijke vrienden sneller een hand. Ga je meer naar het Zuiden dan zie je dat Spanjaarden en Portugezen elkaar twee kussen geven.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant.Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer van Frankrijk.
De staatsschulden rond 1788-1789 waren een aanleiding, maar ook de hongersnood in 1788, waarbij de graanprijzen enorm stegen. Verder was er al sinds de jaren 1750 een pamflettenstrijd gaande waarbij het absolutisme en de vermeende wreedheid van de Franse koning breed uitgemeten werd.
De Franse Revolutie is de opstand van Franse arbeiders en boeren tegen de adel en het Franse koningshuis in 1789. De Franse koning en de adel hebben alle macht in Frankrijk in die tijd. Het Franse volk vindt dat ze door hen onderdrukt worden en komt hiertegen in opstand. De revolutie begint op 14 juli 1789.