Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
In het kort luidt de brut champagne betekenis als volgt: een relatief droge champagne met 6 tot 15 gram suiker per liter. Hoe meer suiker er in de champagne zit, hoe minder droog de champagne smaakt. Een 'normale' brut champagne bevat minder dan 12 gram suiker per liter.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
De meeste schuimwijnen zijn brut, dit is een droge mousserende wijn. Maar er bestaan ook zoetere varianten. Een iets zoeter variant dan de brut is de extra-dry, daarna volgt sec en demi-sec is de zoetste vorm van mousserende wijn.
Brut is vandaag de dag de meest gedronken champagne. De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is. In vergelijking met sec en demi-sec is een brut champagne minder zoet. Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden.
Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne. Deze bubbels zijn tegenwoordig bijna nergens meer verkrijgbaar.
Brut is een aanduiding voor een droge schuimwijn. Een schuimwijn, mousserende wijn of cava met een suikergehalte minder dan 12 gram per liter, wordt aangeduid als Brut.
De beste serveertemperatuur van champagne ligt tussen de 8 en 10 graden Celsius. Het koelen van een fles champagne is essentieel, want een te warme champagne zorgt voor minder mousse en een minder volle smaak. Een te koude champagne is ook zonde, want dan zal je minder genieten van de heerlijke aroma's in de wijn.
Brut is een vorm van een mousserende wijn. Brut is dus geen drankje, zoals prosecco, maar een variant van hoe jij je prosecco het liefste drinkt. Je kan dus geen glas brut bestellen. Een glaasje brut prosecco daarentegen wel.
De typische assemblage van de Champagne, de frisse chardonnay gecombineerd met de krachtige pinot noir, geeft deze wijn een romig, bloemig aroma.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava.Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
Drink het binnen 3 tot 5 dagen op. Dit is namelijk de tijd dat de bubbels, bij goed bewaren, in de fles blijven.
Zo wordt Champagne demi-sec, de meest zoete dus, meestal bij het dessert gedronken, en omgekeerd is Champagne brut, die weinig suiker bevat, vanwege de frisse, sprankelende smaak heel geschikt als aperitief en tijdens de maaltijd.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Laurent Perrier La Cuvée Brut 75CL
La Cuvée is een verfijnde champagne met een blend van 55% chardonnay, 35% pinot noir en 10% pinot meunier. Deze champagne werd door internationale wijnkenners zeer goed beoordeeld en kreeg 90 punten van de toonaagevende Wine Spectator en van de Wine Enthusiast.
Brut: meer dan 6 gram en minder dan 12 gram suiker per liter. Extra-sec: meer dan 12 gram en minder dan 17 gram suiker per liter. Sec: meer dan 17 gram en minder dan 32 gram suiker per liter. Demi-sec: meer dan 32 gram en minder dan 50 gram suiker per liter.
Brut Nature: minder dan 3 gram suiker per liter
Extra Brut: meer dan 3 gram en minder dan 6 gram suiker per liter. Brut: meer dan 6 gram en minder dan 12 gram suiker per liter.
Martini Brut is een schuimwijn van de beste Prosecco-, Chardonnay-, Sauvignon- en Rieslingdruiven uit Noord-Italië. Het resultaat: een prikkelend aperitief dat aan uw feestje een tikkeltje Martini-glamour toevoegt.
Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken.
Een echte cava kun je normaliter aan de vierpuntige ster onderop de kurk herkennen. Daarnaast heeft cava wijn vaak de kwalificatie DOC. Hiermee zie je dus direct of dat de fles ook daadwerkelijk uit de Penedès komt. We bieden heel wat verschillende Cava wijnen aan de beste prijs/kwaliteit.
Sekt is de Duitse benaming voor schuimwijn, maar niet noodzakelijk voor schuimwijn die volgens de champagnemethode wordt gemaakt. Meer dan 90 procent van de jaarlijkse productie van 400 miljoen liter Duitse schuimwijn wordt sekt genoemd. Er gaat dus ook goedkope, vaak zoete, industriële rommel onder die term schuil.
Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term 'crémant' in het leven geroepen.