Giet de spruitjes af en spoel ze af onder stromend koud water. Dit is essentieel! Zo kunnen de spruitjes niet doorgaren en blijven ze lekker knapperig. Na het blancheren kun je de spruitjes direct opdienen, of verder verwerken zoals wokken.
Als je wilt dat je geroosterde spruitjes echt knapperig worden, moet je de temperatuur flink opvoeren. Als je ze op een lage temperatuur roostert, worden ze niet goed bruin , dus je wilt de oven goed heet krijgen voordat je ze in je bakplaat gooit. Volg deze tip: rooster spruitjes op minimaal 400°F.
Het is zo simpel als het verspreiden van de overgebleven spruitjes in een enkele laag op een bakplaat (gebruik er twee om overbevolking te voorkomen als er veel zijn) en ze 10 tot 12 minuten verwarmen in een oven van 350°F . Wanneer de spruitjes uit de oven komen, zijn ze heet en knapperig.
Plet ze nadien samen met de gekookte aardappelen tot een smeuïge puree. Kook je spruiten in melk als je sneller last hebt van maagzuur.Ook de typische spruitengeur wordt hierdoor getemperd en de spruitjes zijn hiernaast lekker romig.
Doe de spruiten in een vergiet en spoel af onder koud stromend water. Voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook de spruiten in 6 min. beetgaar (om bijvoorbeeld nog verder te verwerken) of in 9 min. zacht. Prik met een vork om de gaarheid te controleren.
Spruitjes koken
Zet met een mesje eerst een kruisje in het stammetje van ieder spruitje. Zo worden ze namelijk gelijkmatig gaar. Vul dan een pan met ruim water en een snuf zout, doe de spruitjes erin en breng aan de kook. Als het water kookt, zijn ze meestal in 10-13 minuten beetgaar en kun je ze afgieten.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Voor spruitjes is het geheim om hetzelfde proces te gebruiken als waarmee je ze in eerste instantie hebt geroosterd: doe ze terug in de oven . Het enige verschil is dat je ze deze keer op een lagere temperatuur verwarmt, zodat je ze niet te gaar maakt en mogelijk verbrandt.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Kook ze dan niet te lang. Daarnaast kun je ook een tegenhanger van bitter toevoegen aan het kookwater: doe er een bouillonblokje of wat suiker bij. Door de spruitjes in wat zouter of zoeter water te koken, neemt de bittere smaak af.
Giet de spruitjes af om ze te wokken.Doe 3 el olijfolie in een wok of koekenpan en bak de spruitjes nog 6 - 8 minuten. In de tussentijd kun je andere ingrediënten toevoegen, zoals biefstuk en pijnboompitjes. Na 8 minuten haal je de pan van het vuur en geniet je van heerlijke gewokte spruiten.
Bakpapier – voor knapperige spruitjes is deze stap optioneel. Als je je bakplaat met iets gaat bekleden, kies dan voor bakpapier, omdat het antiaanbak is en een veiliger alternatief is dan aluminiumfolie. Dat gezegd hebbende, voor de ultieme knapperige spruitjes, sla je het bakpapier over .
Het is belangrijk om ze te halveren, maar ze in vieren snijden kan een nog betere manier zijn om een betere textuur te krijgen en het kookproces te versnellen , vooral als het grotere, onvolmaakte spruitjes zijn of als het late seizoensspruitjes uit de winkel zijn!
Meng de spruitjes met je handen direct op de bakplaat. Rooster ze! Onze twee regels: plaats en ruimte! Leg ze met de snijkant naar beneden om die licht knapperige buitenkant en zachte binnenkant te creëren .
Knapperige spruitjes Methode: Roosteren op twee temperaturen
Deze spruitjes zijn 35 minuten geroosterd op 400°F, daarna 10 minuten op 450°F. Resultaten: Er waren een paar buitenste bladeren van sommige spruitjes die eraf vielen, en die werden lekker knapperig.
Je kunt je spruitjes van tevoren koken en ze opwarmen in de magnetron als je weinig ruimte op het fornuis hebt . Of je kunt gehalveerde of gevierendeelde spruitjes van tevoren koken en ze zachtjes opwarmen met wat boter in een pan. Ingrediënten die je aan gekookte spruitjes kunt toevoegen zijn geschaafde of gehakte amandelen, gehakte hazelnoten en natuurlijk kastanjes.
Reken op ongeveer 1/2 pond (8 ounces) rauwe spruitjes per persoon . Verwarm de oven voor op 375 graden Fahrenheit (spruitjes zullen overal in het bereik van 350 tot 400 graden Fahrenheit lekker roosteren).
Spruitjes staan bekend om hun licht-bittere smaak. Wat helpt tegen de bittere smaak, is de spruiten koken in gezouten bouillon of door een schepje suiker toe te voegen tijdens het koken. Doordat de spruiten zoeter of zouter worden, neemt de bittere smaak af.
Spruitjes geven een nare geur af bij het koken. Een geur die nog lang in je huis kan blijven hangen. Om dit te vermijden, schil je een ajuin, en leg je die mee in het kokend water waarin je de spruitjes gaat koken.
Kun je spruitjes maken in een airfryer? Ja, je kunt heerlijke knapperige spruitjes maken in een airfryer. Het beste resultaat krijg je door ze ongeveer vijf minuten te stomen voordat je ze in de airfryer bakt met boter of olie en kruiden.
De kern is het meest stevige deel van de spruit, wat betekent dat het langzamer kookt dan de rest van de groente. Door het in te snijden, helpt u de hitte de kern iets sneller te laten doordringen, wat mogelijk de algehele kooktijd versnelt en voorkomt dat de buitenste bladeren te gaar worden .
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.