Bij erg warme dagen zijn er een aantal signalen waarbij ons lichaam aangeeft dat de warmte hinderlijk is. We slapen minder goed, waardoor we moe en prikkelbaar kunnen worden. Ook concentratieproblemen kunnen ontstaan wanneer het te warm is en wanneer we minder goed slapen.
Moe door de zon
En jammer genoeg zijn die effecten niet altijd positief: denk maar aan verbranden of huiduitslag. De schade die de zon aanricht, moet opgevangen worden door je lichaam. Dat proces kost energie waardoor je moe kunt worden. Je kunt ook plots moe worden door binnen te gaan na een lange tijd buiten te zijn.
Het verwijden van de bloedvaten leidt tot een lagere bloeddruk, waardoor het hart harder moet werken om het bloed door het lichaam te pompen. Bij mensen met een hartaandoening kan dit leiden tot een hartaanval. Overmatig zweten kan leiden tot het verlies van zout uit het lichaam.
'Binnen tien dagen zijn de meeste lichamen gewend aan hogere temperaturen en kunnen we er goed in functioneren. Sommige mensen hebben maar vijf dagen nodig. ' Dit betekent dat we tijdens een hittegolf, zoals ie nu voorspeld wordt, langzaam maar zeker wennen aan de warmte om ons heen.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
De hypothalamus stuurt vervolgens signalen naar het lichaam om te gaan zweten als het te warm wordt, of kippenvel laten ontstaan om warmte vast te houden of rillen als het koud wordt. Bij warme temperaturen kunnen de zenuwvezels minder goed signalen van en naar de hersenen doorgeven.
Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg.
Warmte-intolerantie (thermosensitiviteit) is een gevoeligheid voor warmte waardoor MS-klachten kunnen verergeren. In een aantal gevallen worden bij mensen met MS klachten uitgelokt door bijvoorbeeld in de zon te zitten, een saunabezoek of door het zwemmen in warm water.
Slecht tegen warmte kunnen zit in je genen
Hoe goed je temperatuurregulatie werkt en wanneer je lichaam in actie komt tegen de hitte, hangt onder andere af van je genen, je hormoonhuishouding, je gedrag en hoe fit je bent. Mensen met overgewicht koelen bijvoorbeeld minder makkelijk af dankzij hun isolerende vet.
Moe door warmte
Externe factoren, zoals de temperatuur van je omgeving, heeft een enorme invloed op je eigen lichaamstemperatuur. Onder ander je bloedvaatjes zullen wijder worden om de warmte kwijt te kunnen raken. Hierdoor gaat je bloeddruk omlaag en moet je hart harder werken om al het bloed rondgepompt te krijgen.
Zelfs buiten stilzitten kan je moe maken
Bijvoorbeeld door te zweten en warm bloed naar je huid te pompen om een deel van die warmte aan de buitenlucht af te staan. Onder andere je hart moet flink aan de bak in de hitte. Als je in zulk weer ook nog actief bent, is dat natuurlijk helemaal zwaar.
Hitte-uitputting ontstaat wanneer je lang wordt blootgesteld aan hitte en je lichaam uitdroogt (dehydratatie). Dit kan de voorbode zijn van een hitteberoerte.
Bij warmtestuwing heeft het lichaam merkbaar moeite met de hitte. De lichaamstemperatuur is meestal normaal en nooit boven de 41°C. Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn. Wel is vaak sprake van uitdroging en soms van spierkrampen.
Hoelang een zonnesteek duurt, hangt af van de ernst van de klachten. Bij een lichte en gewone zonnesteek voel je de klachten een dag later nog steeds. Meestal nemen de symptomen pas na enkele dagen af. Soms duurt een zonnesteek langer dan enkele dagen.
Hitteberoerte (Engels: heat stroke) is de meest levensbedreigende uiting van een spectrum van met hitte samenhangende ziektebeelden. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door extreme hyperthermie (> 40,5°C), multiorgaanfalen en neurologische verschijnselen.
Doordat de vaten wijder zijn daalt de bloeddruk en door het zweten krijgt het bloed dus minder volume. Hermien Kalkman: “Het vocht neemt af, maar het aantal bloedcellen blijft gelijk. Daardoor wordt het bloed stroperiger dan normaal.
Je bloeddruk verandert per seizoen: als het koud is wordt je bloeddruk hoger, als het warm is wordt hij lager. Als het warm is verwijden onze bloedvaten om ons af te koelen, wat een lagere bloeddruk veroorzaakt, terwijl ze bij koud weer juist samentrekken om ons warm te houden en zo je bloeddruk omhoog werken.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.