Stellen met een succesvolle open relatie ervaren vaak meer intimiteit, vertrouwen en een boost in hun seksleven. Het feit dat je partner met een ander het bed mag delen, maar aan het einde van de dag altijd weer bij jou terugkomt, kan het vertrouwen tussen partners enorm vergroten.
Een open relatie of vrije relatie is gewoonlijk een vaste relatie waarbij de partners elkaar toestaan om ook seks met anderen te hebben. Binnen een huwelijk wordt een open relatie ook wel een open huwelijk genoemd. Een open relatie valt onder de parapluterm non-monogamie.
Je hebt afspraken gemaakt
Communicatie is belangrijk in elke relatie, maar zeker in een open relatie. Het 'openen' van een relatie gebeurt niet zomaar na één gesprek. Jullie moeten je allebei bevredigd én veilig voelen in de open relatie. Dat betekent dat je afspraken moet maken over je grenzen.
Verdiep je er samen in
Je kunt beginnen met het lezen van boeken en over ervaringen van anderen. Laat dat ook je partner lezen. Misschien kun je zo samen een beeld opbouwen wat voor soort open relatie voor jullie het beste zou kunnen werken. Het maakt nogal wat uit of je kiest voor polyamorie of bijvoorbeeld swingen.
Toch staat maar achttien procent open voor een open relatie, en nog minder, dertien procent, voor een polyamoreuze relatie (waarbij je een liefdesrelatie met meerdere mensen tegelijk hebt).
Zij maken meer kans om ongelukkig te zijn in monogame relaties én niet-monogame relaties. Open relaties leiden dan vaker tot gevoelens van angst, jaloezie en verdriet, maar deze gevoelens zijn bij onveilig gehechte personen ook vaak aanwezig in monogame relaties.
Voor de duidelijkheid: in een open relatie heb je de vrijheid om naast je partner nog met andere mensen een seksuele of emotionele band aan te gaan. De invulling daarvan verschilt van koppel tot koppel. In sommige gevallen heeft de man er een vriendin naast. Of heeft de vrouw meerdere relaties.
Swingers houden van spanning en vinden het leuk om ook eens met een ander te vrijen. Ze houden ervan om elkaar te zien genieten. Veel swingers vinden de maatschappij conservatief. Vooral als het om seks gaat.
Iemand die polyamoreus is, kan zich met andere woorden intiem verbonden voelen met meerdere partners. Die intimiteit kan romantisch, seksueel, of beide zijn. Concreet? Iemand kan oprecht van twee of meer partners houden, tegelijkertijd.
Traditioneel heeft de term 'OpenMinded' de mindset beschreven van een persoon die ideeën of concepten die niet passen binnen zijn vooropgezette ideeën of ideeën, niet verwerpt. In Polyamoreuze bewoordingen is OpenMinded een onbeperkte en onbevooroordeelde visie op seksualiteit en het leven in het algemeen.
Een monogame of vaste relatie is een relatie gebaseerd op liefde met een hoge dosis aan intimiteit, toewijding en aantrekkingskracht. Er is emotionele en seksuele exclusiviteit, wat betekent dat de partners elkaar trouw zijn. Je hebt geen seks of liefdesrelatie buiten je relatie.
Platonische liefde (amor platonicus) of een platonische relatie staat voor een liefdesrelatie zonder seks. Een innige vriendschap wordt wel omschreven als een platonische liefde. Een platonische verhouding of liefde is niet hetzelfde als een verstandshuwelijk.
De volgende begrippen zijn gebruikelijk binnen de polyamorie: Driehoek: een relatie met drie personen, waarin iedereen ook een relatie met elkaar heeft. V: wanneer één iemand een relatie heeft met twee mensen, maar die twee niet met elkaar.
Wat is een gesloten relatie? Sommige mensen kiezen voor een gesloten relatie, terwijl andere mensen kiezen voor een open relatie. Bij een gesloten of een monogame relatie kiezen partners uitsluitend (seksueel) voor elkaar.
Polygamie is een huwelijk, of geregistreerd partnerschap, waarbij een persoon meerdere partners tegelijk heeft en staat tegenover monogamie waarbij sprake is van een huwelijk tussen twee personen. Traditioneel is het monogame huwelijk een huwelijk tussen een man en een vrouw.
Dat begint met het versieren -de paringsrituelen - en gaat door tot en met het naspel. Aanraking, opwinding en penetratie zijn universeel. Maar wat er daarnaast, daarvoor en daarna gebeurt, kan nog wel eens verschillen. Het seksuele gedrag van de mens is namelijk voor een groot deel cultureel bepaald.
De groep deelnemers in een niet-monogame relatie werd ingedeeld in drie subgroepen: swingers, polygamisten en mensen in een open-relatie. In totaal namen 1.177 mensen in monogame relaties deel en 510 mensen in niet-monogame relaties. Daarvan was 52% polygaam, 30% in een open-relatie en 18% swinger.
Hoeveel swingers er in Nederland zijn, is onbekend, maar in het artikel wordt verwezen naar een internationale website voor deze groep, en alleen daarop staan al 15.000 Nederlandse stellen ingeschreven. Het totale aantal zal groter zijn.
De betekenis van een friends with benefits relatie:
Jullie hebben allebei de behoefte aan seks. Dus besluiten jullie om dan maar met elkaar naar bed te gaan. Op die manier zijn de behoeftes voor jullie beiden vervult zonder dat je te maken hebt met alle drama's die daten met zich meebrengt. Het klinkt ideaal.
Het laatste taboe in onze reeks speelt tot de verbeelding: polygamie en polyamorie, of het hebben van relaties met meerdere partners. Polygamie (getrouwd zijn met twee of meer mensen) is verboden in België. En polyamorie (relaties hebben met meerdere mensen) wordt sociaal lang niet altijd aanvaard.
Signalen dat je een relatie hebt met de juiste persoon
Een open relatie (ook wel een polygame relatie genoemd) is een relatievorm waarbij partners elkaar de vrijheid geven om, naast henzelf, nog andere partners te hebben. Ze zijn dus wél officieel samen, maar daten ook met anderen.
Het zangduo Suzan & Freek staat niet alleen samen op het podium, maar ze hebben ook een liefdesrelatie met elkaar. Sterker nog: hij heeft haar vorige week zelfs ten huwelijk gevraagd. Maar volgens het juicekanaal Juice Channel is in elk geval Freek niet zo braaf als hij lijkt. “Ze blijken een open relatie te hebben!”
Een relatie, verhouding of betrekking is een verband tussen meestal twee of meerdere personen, concepten, verschijnselen of zaken. Relaties tussen mensen kunnen vele vormen hebben, zoals persoonlijke relaties, zakelijke relaties of liefdesrelaties in diverse vormen (huwelijk, latrelatie, open relatie, etc.).
Voldoening halen uit seks met mensen waarmee je verder geen emotionele band hebt, is zeker mogelijk. Maar veel hangt af van wat voor seks je zelf bevredigend vindt, wat voor waarden en normen je hebt, en hoe je partners zich gedragen. Seks waar wel gevoelens aan te pas komen, is de maatschappelijke norm.