De eID kaartlezer wordt niet als een smartcardlezer herkend door uw besturingssysteem. Oplossing: Controleer of uw kaartlezer wordt herkend in Apparaatbeheer.Er is een probleem met de "Smartcard service" van Windows. Oplossing: Controleer of de "Smartcard service" actief is.
Werkt uw kaartlezer niet, installeer dan eerst de juiste software. U kunt de software gratis downloaden ((opent in nieuw venster)) op de website van de eID, zowel voor Windows, Mac als Linux. Herstart na afloop van de installatie uw computer. Daarna kunt u nogmaals testen of de kaartlezer correct werkt.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken zijn voor de leesfout die u zelf kan controleren: Een antivirusprogramma blokkeert de toegang tot de eID. De kaart die u in de kaartlezer hebt gestoken is geen eID. Er is een slecht contact met de kaartlezer.
De pincode van je elektronische identiteitskaart vind je terug in de brief die je van de gemeente krijgt met de melding om je eID af te halen. Als je je eID gaat afhalen, is het aangeraden je pincode te wijzigen in een cijfercombinatie die je gemakkelijk kan onthouden. Je kan daarbij tot 12 cijfers gaan.
Na het installeren van de software via de overheidswebsite, ziet u in het programma eID viewer bij uitlezen onderstaand scherm. Uw foto zal verschijnen. Nadien klikt u op het print-icoon dat u linksonder terugvindt. Vervolgens zal u de mogelijkheid krijgen om het bestand te printen op papier.
De besturingssystemen en browsers die ondersteund worden zijn: voor Windows 10 en 11: Edge, Mozilla Firefox en Google Chrome (Internet Explorer 11 wordt niet ondersteund) voor Mac OS Catalina, BigSur en Monterey: Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome.
Kan ik mijn kaartlezer nog gebruiken? Ja, ook de vernieuwde eID heeft een contactchip. Die staat wel op de achterkant van je kaart. Je moet dus gewoon je kaart omdraaien als je hem in de kaartlezer steekt.
Op Windows
Hoe verbind ik een kaartlezer met mijn computer? Om uw eID te kunnen laten uitlezen door een kaartlezer, is het belangrijk dat de kaartlezer met uw computer verbonden is. U verbindt de kaartlezer en uw computer door de kabel van de kaartlezer aan te sluiten op de USB-poort van uw computer.
Bent u uw PIN- en PUK-code kwijt? Dan moet u de kaart blokkeren door 3 keer een willekeurige PIN code in te typen. Hierdoor wordt de smartcard geblokkeerd. Vervolgens moet de geblokkeerde smartcard worden ingetrokken en vraagt u een nieuwe smartcard aan bij de RDW.
De eID is een elektronisch identiteitsbewijs (met chip) waarmee u elektronische verrichtingen kan uitvoeren. U kan de eID onder andere voor het volgende gebruiken: identificatie bij verschillende instanties. elektronische documenten ondertekenen.
Kies voor het menu "Privacy & Beveiliging". Klik op de knop Certificaten bekijken om de lijst met certificaten te openen. Vervolgens gaat u via Privacy & Beveiliging > menu item Beveiliging > naar het submenu item Certificaten. Klik op de knop Certificaten bekijken om de lijst met certificaten te openen.
Dit is een apparaat waarmee de opgeslagen informatie op de kaart kan worden gelezen. Smartcards worden bijvoorbeeld gebruikt om toegang te verkrijgen tot gebouwen, computers, of betaalde TV.
Bij een smartcard is de beveiligingscode opgeslagen op een microchip. De bankpas met chipknip is zo'n smartcard. Het nadeel van een smartcard is dat je ook een smartcardlezer nodig hebt. Voor toegang tot computers wordt de smartcard vaak geïntegreerd in een toetsenbord.
Wanneer u 3 maal de verkeerde pincode intoetst, zal uw betaalpas blokkeren. Neem in dat geval contact op met de bank die de betaalpas uitgegeven heeft. Is iemand anders op de hoogte van uw pincode? Dan is het verstandig om uw betaalpas te laten blokkeren.
U kunt een paspoort of ID-kaart niet verlengen. U moet steeds een nieuw reisdocument aanvragen. Vanaf 18 jaar hoeft u maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort of ID-kaart aan te vragen. Voor kinderen onder de 18 jaar zult u eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen.