Met ingang van 1 juli 2023 stoppen Mastercard en Visa in Nederland met het uitgeven van betaalpassen van het merk Maestro en V PAY. De betaalkaarten zullen worden vervangen door Debit Mastercard en Visa Debit.
In 2021 heeft Mastercard aangekondigd dat ze gaan stoppen met het uitgeven van Maestro kaarten vanaf 1 juli 2023. Daardoor moeten alle Maestro pinpassen in Nederland worden vervangen. Dit heeft gevolgen voor consumenten maar vooral voor ondernemers.
De reden voor dit besluit is dat consumenten wereldwijd (online) aankopen kunnen doen met Mastercard en Visa debetkaarten, waar dat met Maestro en VPAY beperkt is tot Europa. Daarom is het belangrijk dat de ondernemer Visa Debit en Debit Mastercard tijdig aanbiedt als betaaloptie in de checkout.
Vanaf 1 juli 2023 worden Maestro betaalpassen vervangen door Debit Mastercard. Het is een upgrade met allerlei voordelen voor banken, winkeliers en hun klanten. betaalpashouder kan namelijk bij meer dan 80 miljoen acceptatiepunten wereldwijd betalen.
Wat is het verschil tussen V PAY en Maestro? V PAY is een merk van leverancier Visa en Maestro is een merk van leverancier Mastercard. Beide passen hebben wereldwijde dekking.
Waarom verdwijnen Maestro en V PAY? De reden voor de overgang is dat er met Maestro en V PAY passen niet online betaald kan worden en de kaarten in veel winkels buiten Europa niet te gebruiken zijn.
De reden voor Mastercard en Visa om over te stappen naar nieuwe debitpassen is dat deze passen vanwege de nieuwe technologie op meer plekken gebruikt kunnen worden. Met de huidige Maestro en V PAY-betaalpassen kon meestal niet online (in webwinkels) of in gewone winkels buiten Europa betaald worden.
Hoe werkt Maestro? Om te betalen via Maestro vult de consument zijn of haar kaartgegevens, kaartnummer en vervaldatum in.De betaling wordt bevestigd met een identifier en een unieke transactiecode. Er wordt altijd een saldocheck gedaan.
Maestro gaat stoppen met het uitgeven van Maestro-betaalpassen. In Nederland hebben de meeste consumenten een Maestro-betaalpas van Mastercard. Een kleiner deel heeft een V PAY-betaalpas van Visa. Visa heeft (nog) niet aangekondigd te stoppen met de V PAY betaalpassen.
Het belangrijkste verschil is dat u met Maestro alleen online kunt betalen via iDEAL, terwijl u met Mastercard debit kaarten online kunt betalen waar Mastercard creditcards worden geaccepteerd.
Eigenlijk is er nauwelijks verschil tussen de passen. V PAY en Maestro zijn allebei veilige betaalpassen waarmee je in heel Nederland en Europa kunt betalen bij een betaalautomaat in winkels, horecagelegenheden en tankstations. Met beide passen kun je ook contant geld opnemen bij een geldautomaat.
Om te beginnen kun je met Mastercard in het buitenland op nog meer plekken betalen dan met Maestro, vooral buiten Europa. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld moet je vaak eerst contant geld pinnen met je Maestro-betaalpas, omdat betaalautomaten in winkels en restaurants niet altijd geschikt zijn voor dit merk.
Rabobank start in de tweede helft van dit jaar met het vervangen van de huidige Maestro betaalpassen naar een nieuwe betaalpas. Klanten van de bank kunnen met de nieuwe pas wereldwijd betalen. Tevens stelt de pas consumenten in staat om online aankopen te doen, net zoals zij nu met een creditcard gewend zijn.
Het activeren van de Maestro-of Mastercard- functie van uw debetkaart is gratis via Home'Bank, of via de ING Banking-app of het telefonisch contacteren van onze diensten. Voor activering aan het loket van een kaart verbonden aan een ING Do Basic geldt een tarief van 5 euro.
Op de Betaalpas van de ING staat een Maestro-logo of een V PAY-logo. Maestro is een betaalmerk van Mastercard. V PAY is een betaalmerk van Visa. Met je Maestro of V PAY Betaalpas kun je in heel Nederland en Europa op een veilige manier geld opnemen en betalen in winkels, horecagelegenheden, tankstations.
Op dit moment heeft alleen Rabobank aangegeven vanaf de 2e helft van 2022 te starten met het vervangen van de Maestro betaalpassen. Consumenten ontvangen dus automatisch een nieuwe betaalpas van hun bank.
Tips bij gebruik van uw bankpas
Je kunt met Maestro overal ter wereld betalen bij zo'n 15 miljoen winkels én geld opnemen bij geldautomaten met ons logo.
Van Maestro naar Debit Mastercard. Na een lange periode hard samenwerken is het zover: Maestro betaalpassen worden vervangen door Debit Mastercard. De betaalpashouder hoeft hier zelf niets voor te doen en iedereen heeft er profijt van.
Een Maestro betaalpas werkt op dezelfde manier als een Mastercard betaalpas. Kaarthouders kunnen met beide soorten kaarten in winkels betalen of cash opnemen op een Pinautomaat. Wanneer online aankopen met een Maestro-kaart zijn toegestaan, gelden dezelfde beveiligingsprotocollen als voor Mastercard.
Maestro is een multinationale debetkaartdienst die opgericht werd in 1990 en eigendom is van Mastercard. Maestro-kaarten kunnen verkregen worden van aangesloten banken en kunnen ofwel gekoppeld zijn aan de bankrekening van de kaarthouder ofwel verstrekt worden als prepaidkaarten (vooruitbetaalde kaarten).
Maestro-debetkaarten hebben geen cvc-code. Vraagt een website toch naar de cvc-code van je Maestro-debetkaart? Geef dan 000 of 999 in om je betaling te bevestigen.
Een driecijferig beveiligingsnummer dat gewoonlijk wordt weergegeven op de achterkant van uw creditcard of betaalpas.
Volgens de Betaalvereniging stopt Mastercard met het verdelen van Maestro betaalpassen op 1 juli 2023. Kort daarna volgt Visa. In de plaats komen de debit Mastercard en Visa debitcard.
Nieuwe of vervangende betaalpas met dezelfde pincode
Heb je een nieuwe of vervangende betaalpas ontvangen met dezelfde pincode als je oude pas? Dan is je pas al klaar voor gebruik en hoef je deze niet te activeren. Denk er wel aan om je nieuwe pas te koppelen. Dat doe je door in te loggen bij internetbankieren.
Maestro is een merknaam en product van Mastercard, het wereldwijde netwerk van betaalpunten van kredietkaarten. Een Maestrokaart is een debetkaart of een betaalkaart die je koppelt aan je zichtrekening, al kan het ook een prepaidkaart zijn. Maestro bestaat sinds 1990 en wordt binnen Europa veel gebruikt.