Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat u snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat u weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet 'gewoon aan wennen'. Daarvoor is een training nodig.
Mocht de hond gaan blaffen of janken, wacht dan buiten de deur totdat hij stil is. Ga niet meteen naar binnen zo gauw hij stil is maar wacht minstens drie minuten. Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen.
Er zijn honden die gaan piepen en blaffen als de baas van huis is, met overlast voor de buren tot gevolg. Soms zijn ze daarbij ook extreem onrustig, rennen heen en weer en gaan daardoor urineren of ontlasten in huis. In veel gevallen is het zo dat de hond vrij snel kalmeert wanneer hij de baas hoort thuiskomen.
Vetstreet legt uit dat janken voor honden de manier is om ergens om te 'vragen', zoals aandacht of een lekker hapje. De hond kan opgewonden of energiek zijn.
Sommige honden kunnen denken dat hun baasje niet meer terugkomt wanneer ze weggaan, terwijl anderen begrijpen dat hun baasje alleen even weg is en binnenkort terugkomt. Honden hebben geen menselijke taal of begrip, dus het is moeilijk om precies te weten wat er in hun hoofd omgaat.
Pas als hun baasje "doe het" riep, imiteerden de dieren de handeling. Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan.
Ja, honden kunnen zeker hun baasje missen.
Heb je soms het gevoel dat je hond een potje gaat huilen? Geen nood, hij heeft geen verdriet. Huilen is voor honden een manier om een andere hond te lokaliseren of te communiceren over lange afstanden. Een huilende hond doet soms een beetje aan een wolf denken, en dat is geen toeval.
Wanneer je hond je aan blijft kijken kan dat gepaard gaan met gedragingen zoals je achtervolgen in huis en altijd bij jou in de buurt liggen. Heel vaak ontstaat dit gedrag omdat de hond nooit of te weinig geleerd heeft rustig op zijn plekje te liggen. Het is vaak een gebrek aan het controleren van de impulsen.
Angst of stress: Veranderingen in de omgeving (denk aan een verhuizing, nieuwe gezinsleden of vuurwerk) van de hond kunnen zorgen voor angst of stress. Dit kan zich uiten in onrustig gedrag bij je hond. Teveel energie: Overtollige energie kan ervoor zorgen dat je hond maar niet wil rusten.
Signalen verlatingsangst hond
De stress en spanning die een hond met verlatingsangst voelt kan zich o.a. uitten in: blaffen en joelen. spullen vernielen. in huis plassen.
Denk aan een hondenpuzzel, speurspel of vul een Kong met iets lekkers waar hij even zoet mee is. Hij krijgt zo meer zelfvertrouwen en wordt wat minder afhankelijk van je. Laat de hond je niet altijd volgen, geef je hond niet altijd aandacht als hij hierom vraagt en laat hem niet altijd bij je liggen.
Verlatingsangst bij een hond kan niet vanzelf overgaan. Je hond is nog steeds net zo bang om alleen thuis te zijn. Hij laat het alleen niet meer op dezelfde manier zien. Bij deze honden zie je vaak dat het blaffen afneemt, maar dat de hond andere stresssignalen laat zien.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen.Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.
Als een hond zijn baasje mist, kan hij verschillende signalen vertonen, zoals rusteloosheid, piepen, blaffen, verlies van eetlust.Sommige honden kunnen ook destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op meubels of andere objecten in huis, wanneer ze hun baasje missen.
Ook honden kunnen zich een tijdlang triviale dingen herinneren. Wat we zien, horen, voelen en meemaken onthouden we automatisch. Ook als daar helemaal geen goede reden voor is. Dat is niet anders voor honden, zo blijkt.
Valt het baasje weg, dan valt ook deze hiërarchie, structuur en dagindeling weg: datgene wat ze het meeste gaan missen. De ene hond weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Sommige honden raken depressief of lusteloos.Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal symptomen die hierbij horen.
Dieren hebben een ingebouwde biologische klok
Hierdoor word je bijvoorbeeld elke dag, ook in het weekend, rond hetzelfde tijdstip wakker en krijg je rond vier uur 's middags telkens vreselijke trek. Dieren hebben dat ook en kunnen dus aan hun lichaam voelen wanneer het tijd voor wat is.
Hun bevindingen zijn opmerkelijk, want wilde honden herkennen elkaar normaal gesproken voornamelijk aan elkaars lichaamsgeur en lichaamstaal. De wetenschappers kwamen erachter dat honden hun baas aan hun gezicht herkennen door ze in een kamer te plaatsen met twee deuren.