Om te voorkomen dat de regenton overloopt kunt u een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
Een regenton overloop is onmisbaar als u de regenpijp rechtstreeks in de regenton laat uitkomen. Als al het regenwater wordt opgevangen in de ton zal deze snel worden gevuld. Om te voorkomen dat deze overloopt sluit u een overloop set aan om het overtollige water gecontroleerd weg te laten lopen.
Een regenton heeft meestal onderin de ton een (aansluiting voor) een kraantje. Zorg dat deze hoog genoeg komt dat je onder het kraantje een gieter of emmer kunt zetten. Zet dit soort tonnen dus wat hoger door onder de ton een regenton standaard (te koop) of bijv. stenen te leggen.
Is de ton vol, dan zorgt de regenautomaat ervoor dat het water wordt afgevoerd via de regenpijp op het riool. Een regenautomaat wordt ook verkocht onder de naam vulautomaat en kost € 10,- tot € 30,-. Je kunt ook meerdere regentonnen aan elkaar koppelen, hiervoor zijn speciale verbindingssets te koop.
Een vulautomaat installeer je in de regenpijp: deze leidt regenwater in de ton en voert het af via de regenpijp als de ton vol is. De rest van het regenwater stroomt dan gewoon het riool in. Je kunt er ook voor kiezen om de regenpijp van het riool af te koppelen en het overtollige water zo in je tuin op te vangen.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt kunt u een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
Zorg tijdens de winter er ten alle tijde voor dat de regenton helemaal leeg is. Als een regenton gevuld is met water en het gaat vriezen zet dit uit. Door het uitzetten kan de regenton gaan scheuren en zal de regenton gaan lekken.
De beste plek voor een regenton is dicht bij een regenpijp en bij voorkeur in de schaduw. Als de ton in de volle zon staat wordt het water warm. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
De regenton stinkt
dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces. Deze bacteriën zorgen voor de geur op het moment dat ze het organische afval gaan afbreken.
De meeste regentonnen die op de markt verkrijgbaar zijn worden gefabriceerd van kunststof. Dit is niet voor niets, kunststof is namelijk zeer geschikt materiaal voor het opvangen van regenwater en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Hierdoor hebben regentonnen een lange levensduur van minimaal 5 tot 10 jaar.
Het kan gebeuren dat de regenton net iets te vol loopt, indien deze niet helemaal waterpas staat. Dit gaatje kan dan vervolgens voorkomen dat de regenton over gaat lopen en de planten in de deksel gaan drijven op water.
Deze overloopset, ook wel overflow kit genaamd, is universeel en past op alle regentonnen. De overloop set is essentieel als u geen gebruik maakt van een vulautomaat, omdat het overtollige water in de regenton van het water kan worden omgeleid naar een geschikte afvoer of onderdompeling in het water.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
De regentonklep, of vulautomaat kan op de gewenste hoogte in de zinken regenpijp worden geplaatst. Als de regentonklep open staat schept deze als het ware het stromende water uit de regenpijp. Als de regenton vol is kan de klep éénvoudig met de hand worden gesloten.
Wanneer er water in de regenton zit, zal het zich gaan uitzetten wanneer het gaat vriezen. Dit zorgt voor scheurtjes in je regenton en wat is een regenton als deze lek is. Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren moet je hem dus leeg laten lopen.
Het regenton kraantje kunt u het beste even inpakken met een stukje stof en plastic of helemaal van de regenton schroeven, zo voorkomt u dat het kraantje kapot vriest. Wanneer u een regenton heeft gekocht met harde stevige wanden, dan is deze in principe bestand tot een vrieskou van -15 graden.
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater.
In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Als onderhoud kun je een maal per jaar de regenton reinigen met een harde borstel om afvalresten te verwijderen. De regenton kun je goed beschermen met gekookte lijnzaadolie, een natuurlijk houtverduurzaming product. Een aansluiting op de regenpijp kan eenvoudig met een pvc-regenautomaat of een zinken overloop.
Mijn regenton blijf lekken
De kieren kunnen aan de binnenkant met wat siliconenkit worden dichtgesmeerd. Siliconenkit beweegt mee met de werking van het hout en kan daarmee de levensduur van het ton weer wat verlengen.
Een regenton kan helpen een gedeelte van het water op te vangen. Aan de andere kant krijgt Nederland te maken met steeds langere periodes waarin het warm is. Veel mensen maken daarom al gebruik van regenwater door het op te vangen in een regenton.
Met een regenton vulautomaat onderbreekt u de regenpijp. Het regenwater loopt nu van de regenpijp naar de regenton. Wanneer de ton maximaal gevuld is zal het overtollige regenwater weer worden afgevoerd via de regenpijp, zo loopt uw regenton nooit over.