Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden.Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Merinowol is duurzaam materiaal
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levensduur van wollen producten ongeveer 50% langer is dan die van katoen. Omdat het een meer gewaardeerd en duurzaam materiaal is.
Dodelijke larven
Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel. Het achterwerk van het schaap kan ontlasting en urine bevatten waar bromvliegen door aangetrokken worden.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
Als jouw kledingstuk een Responsible Wool Standard (RWS) of Gots-certificaat heeft, is het goede en diervriendelijke wol. Het is ook slim om de website te bekijken van het merk dat je koopt. Daar kan je vaak informatie vinden over de wol en waar het vandaan komt.
Een warme sjaal, een zachte trui of een heerlijk vest maak je met merino wol. Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Van de Angora geit komt Mohair wol. Deze soort is glad, glanzend, supersterk en licht om te dragen. Ook is de luxe wolsoort geheel kreukvrij. Steek voor steek met de mooiste wolsoort, wordt jou wollen vest of trui met liefde en aandacht voor je gebreid.
Het merinoschaap is het meest voorkomende schapenras ter wereld. Dit schaap zorgt voor wol van een hoge kwaliteit. De stof is zacht, fijn en absorbeert vocht. De stof kriebelt niet, in tegenstelling tot andere soorten wol, door de hogere dichtheid.
Merinoschapen zijn voornamelijk te vinden in Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika en in het westen van de Verenigde Staten. Waarbij Australië de grootste producenten is van merinowol. Australië produceert ongeveer 80% van alle merinowol dat gebruikt wordt voor de productie van textiel.
Een van de beste eigenschappen van merinowol is dat het actief je lichaamstemperatuur reguleert, zodat merinowollen sokken je voeten koel houden als het warm is. En merinowol drijft transpiratievocht af, zodat je huid droog blijft en je minder blaren krijgt.
Goed om te weten: mohair komt van de angorageit, angora is het haar van het angorakonijn. Niet hetzelfde, wel vaak allebei dieronvriendelijk. Net als alpacawol en kasjmier (van de kasjmiergeit) trouwens.
UGG's worden gemaakt van de wol en huiden van schapen die misselijkmakend slecht worden behandeld in de wol- en vleesindustrie. Medewerkers drukken vaak gaten in hun oren, snijden hun staart af en castreren mannelijke dieren, alles zonder enige pijnbestrijding.
De wol van de angorageit wordt mohair genoemd. Het is een glanzende, zijde-achtige stof waar jassen, truien, sjaals, mutsen en vesten van worden gemaakt. Angorageiten worden vooral gehouden in Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
De vacht niet afscheren is trouwens geen optie: Schapen die (nog) niet geschoren zijn, hebben grotere kans op 'omvallen'. En als schapen met een dikke vacht eenmaal op hun rug terecht zijn gekomen, kunnen ze zichzelf niet meer terugdraaien. En dan zal het schaap het niet overleven.
Alpacawol is een duurzame en diervriendelijke keuze. Je kent ongetwijfeld de Alpaca, de prachtige typische kameelachtige die leeft in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Bolivia. De wol van deze dieren is hypoallergeen, lichtgewicht en warm, en bovendien duurzaam.
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.