Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren. Bij het schenken van sommige biertypen is het beter om een droog glas te gebruiken.
Bij pilsener en andere bieren met veel koolzuur:
Spoel het glas met koud water.Schud vervolgens het water goed uit het glas. Schenk je biertje in en genieten maar! Door een klein waterfilmpje op het glas zal zich een mooie schuimkraag vormen.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
De vaatwasmachine zorgt voor vettigheid en kalkaanslag op de glazen. Hierdoor ontstaat er een witte waas die je daarna (helaas) niet meer weg krijgt. Voor het met de hand afwassen, gebruik je warm water, soda en een schone borstel.Was al de viezigheid weg en spoel het glas daarna af met koud water.
Om uw door kalkaanslag aangetaste glazen weer te laten fonkelen, heeft u warm water en witte azijn nodig. Vul de gootsteen of een afwasteil met lauwwarm water en een kopje azijn. Zet het glaswerk hierin en zorg ervoor dat de glazen helemaal onder water staan. Laat de glazen zo een kwartiertje staan.
Het Heineken glas waar Jos op doelt stamt oorspronkelijk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw. Het heeft een rondere vorm dan de fluitjes en vaasjes van nu en is iets lager en breder. Jos: “Voeger waren ze nog iets wijder en hadden ze een gouden randje voor extra stevigheid bij het afschuimen.
Bekende brouwsteden uit die tijd zijn Amersfoort, Delft, Haarlem en Gouda. De bierbrouwers, die zich verenigden in gilden, waren vaak de machtigste kooplieden in de stad of de streek. Men beweert zelfs dat de overwinning op de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog grotendeels met accijns op bier gefinancierd is.
Wanneer je een bier drinkt dat over de aangegeven houdbaarheidsdatum is, zul je niet ziek worden. Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen.
Geel bier komt van mout die enkel gedroogd is, oranje en rode tinten komen van gecarameliseerde mouten en zwarte bieren worden zwart door geroosterde mouten. Meestal gerst, maar dit alles kan ook met andere granen.
Doe de bierglazen nooit in de afwasmachine! Het gebruik van afwasmiddel en spoelglans gaat ten koste van een mooie schuimkraag op je bier. Tevens is het vaatwasmiddel van de wasmachine veel te krachtig voor je bierglazen en ontstaat er een doffe witte aanslag op je bierglazen.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Voordat je begint met schenken, hou je je glas schuin (onder een hoek van 45 graden). Het flesje hou je ongeveer 1 of 2 cm boven het glas. Als je gaat schenken, richt dan op het midden van je glas en zorg dat het bier er rustig en constant uitstroomt. Als je glas bijna halfvol is, dan breng je het glas rustig rechtop.
Drinkglazen mogen niet in de glasbak omdat het glas van drinkglazen een andere samenstelling heeft dan verpakkingsglas.
Volgens Snopes is de echte reden waarom we proosten dat al onze zintuigen dan meedoen met het drinken. Je kunt de drank namelijk zien, proeven en ruiken en het glas voelen.Om ook het laatste zintuig (horen) te plezieren, worden de glazen tegen elkaar getikt. Zo geniet je nog meer van je biertje of je glas wijn.
Een glas pils dat op een terras vol in de zon staat, zal al na enkele minuten minder goed gaan smaken. Ook de aanraking met zuurstof doet je bier geen goed.
Na de TGT-datum is het product ook niet meer veilig om te gebruiken door de bacteriën die gaan groeien. Je kunt er dan ook goed ziek van worden. Alcoholvrije bieren hebben vrijwel allemaal een THT datum. Deze is te vinden op de verpakking.
Vóór het bier inschenken
Kijk even goed in de fles of er om de bodem een laagje residu te zien is. Dat bezinksel is gist. Alhoewel niet iedereen het er over eens is, hoor je de gist niet te drinken.
De oermens at al dagelijks pap en brood en dronk bier van wilde granen voordat de stap naar de landbouw werd gemaakt, ver voor het Neoliticum 10.000 jaar geleden.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
Je stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Het is de aanwezigheid van ijzeroxiden in de samenstelling van het basisglas (floatglas geheten), die deze licht groene tint aan het glas geeft. Er zijn glastypen die zo weinig metaaloxiden bevatten dat deze licht groene esthetiek kan worden geëlimineerd. Dit is het gamma extra-blanke beglazingen.
Een pul is een groot, robuust glas waar meestal een halve liter (of meer!) bier in past. Belangrijk voordeel is dat een pul tegen een stootje kan, dus er kan naar hartenlust mee worden geproost. In een pul smaken met name Duitse Lagers, Märzen, Belgische witbieren en natuurlijk Oktoberfestbieren het best.
Rode wijn is vaak gebaat bij wat extra zuurstof. Bij rode wijn is het glas dus groter en breder dan bij wit of rose. Zo kan er voldoende zuurstof bij en ontwikkelt de wijn zich in het glas. Om goed te kunnen walsen en zo de wijn wat extra lucht te geven is het belangrijk dat ook de bol van de kelk breed genoeg is.