Soms klapperen ze opgewonden met hun vleugels, wat aantoont dat ze gezond en content zijn. Ze zullen het ook vaak doen na een lange rustperiode. Als ze wakker worden, moeten ze de nacht van zich afschudden en hun bloed weer in beweging krijgen, alsook hun vleugelspieren klaar om te vliegen maken.
Re: wild fladderen
Dit 'droogvliegen' wordt vaak gedaan als een parkiet veel energie heeft, maar op een plek zit waar hij dat niet kwijt kan, bv in de kooi. toen zijn overtollige energie niet kwijt door te vliegen, dus deed hij het maar zo. Overigens zie je dit gedrag ook vaak bij jonge parkieten.
Knuffelen is een duidelijke indicator dat je parkiet je leuk vindt en een band met je wil. Als je vogel zachtjes tegen je hand neust, rond klimt over je lichaam, je verzorgt en tegen je nek wrijft, dan weet je dat je parkiet je leuk vindt en zich veilig voelt bij je. Kijk naar de vleugels van je vogel.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Een uitgezet verenpakje; de grasparkiet heeft het waarschijnlijk koud. De lucht onder de veren houdt warmte vast. Daarom slapen ze ook vaak met uitgezette veren. Als de parkiet gewend is aan zijn omgeving kan hij toenadering zoeken door bijvoorbeeld zijn veren uit te zetten en heel lief het kopje scheef te houden.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Parkieten zijn heel actieve vogels en ze vinden het fijn om veel speeltjes te hebben om mee te spelen. Maar let op dat je de kooi van je parkiet niet te vol zet met speeltjes, zodat hij ruim voldoende ruimte heeft om rond te bewegen en rond te hangen, want parkieten zien hun kooi als hun thuis.
Intelligentie. Kromsnavels zijn slim. Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben.
Het beste antwoord. Jazeker! Vogels houden van klassieke muziek. Onderzoekers lieten rijstvogels Vivaldi en Bach (als vertegenwoordiger van klassieke muziek) en Elliott Carter (modern) horen.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Parkieten slapen tussen de 10 en 12 uur per dag. Een tevreden parkiet is er een die profiteert van zijn slaap en dit onder optimale omstandigheden.
Veel krijsen kan zijn omdat hij je aandacht wil. Als je wil dat hij minder gaat krijsen moet je hem negeren als hij krijst. Is hij opgehouden met krijsen en is hij weer mooi aan het fluiten of zit hij even rustig, dan geef je hem aandacht. Zo'n krijsbui is niet erg, het betekend dat je parkietje plezier heeft.
De veren tegen de nerven aaien kan irriterend zijn voor de vogel. Aai in de richting waarin de veren van nature liggen, of krab zachtjes heen en weer tussen de veren. Uiteindelijk, wanneer je vogel helemaal ontspannen is, kun je je een weg banen naar de achterkant van zijn kop en nek.
Een parkiet die ziek is, zal zich terugtrekken en de veren bol zetten. De vogels kwetteren vrolijk, dus als ze dit plots niet meer doen, voelen ze zich misschien niet goed. Vogels zijn prooidieren en daarom erg efficiënt in het verbergen van tekenen van ziekte.
Een vogel die het heet heeft ademt heel snel en is soms wat lusteloos. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via de tong en de bek vocht te verdampen; een soort zweten dus wat tot afkoeling leidt. Je kunt zulke situaties helpen voorkomen.
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Re: Rent heen en weer over zitstok
Let er wel op dat je hem geen aandacht geeft wanneer hij dit gedrag vertoont. Dan gaat hij denken dat wanneer hij dit doet, hij aandacht krijgt. Dus aandacht geven wanneer hij 'normaal' doet en negeren wanneer hij heen en weer loopt.
Het gezichtsvermogen van de grasparkiet is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens. Daarnaast is zijn gezichtsveld veel groter, aangezien zijn ogen aan de zijkant van de kop zitten. Ze kunnen alle zijwaartse bewegingen waarnemen, waardoor hij zeer goed beseft wat er opzij en schuin achter hem allemaal gebeurt.
Geef een vaste hoeveelheid, per parkiet, per dag. Twee grote lepels (ongeveer 7,5g per parkietje) zouden voldoende moeten zijn. Het nadeel van zo'n zaadmengsel is natuurlijk wel dat een parkietje kan kiezen welke zaadjes hij wel en niet op eet.
Laat je vogel regelmatig uit de kooi
De meeste vogelbaasjes zijn natuurlijk veel thuis om hun maatje alle aandacht te geven die nodig is. Zo vliegen zowel de papegaaien, parkieten als kanaries dagelijks lekker door het huis, even uit de kooi. Je zult ook merken dat hoe meer je met je vogel doet, hoe tammer hij wordt.
Te vermijden voedingsmiddelen voor parkieten zijn onder meer chocolade, fruitpitten, appelzaden, avocado en voedsel met veel vet, natrium en suikers. Parkieten zijn niet beperkt tot alleen zaden! Parkieten zijn tenslotte tropische vogels, en dat blijkt uit hun dieet.
Zoals net vermeld brengt een grasparkiet houden als huisdier ook niet veel werk met zich mee. Ook wordt het hele huis niet vuil gemaakt. Dit zal enkel in kleine mate gebeuren rond de vogelkooi en dan is een stofzuiger vaak het enige dat je nodig hebt om alles weer netjes te krijgen.
In sla zit nitraat en dat is zeer slecht verteerbaar voor vogeltjes. Dus echt uitkijken - witlof mogen ze wel hebben want daar zit geen nitraat in en smaakt net zo lekker voor parkietjes en loop je geen risico.