Door de groei van je buik verandert het zwaartepunt van je lichaam. Ook de manier waarop je staat en beweegt verandert. Je spieren en gewrichten voelen hierdoor anders aan; daardoor gaan veel (hoog)zwangere vrouwen waggelend lopen.
Opstaan vanuit ruglig
Span de bekkenbodem en onderbuik licht aan en zet allebei de knieën gebogen neer. Rol als één geheel (als een blok) om op je zij en adem uit. (Dus je schouders, heupen en knieën moeten als een blok omdraaien). Kom tot zit terwijl je onderbenen naast het bed gaan (tuimelaar).
Je buik wordt onder meer dikker en je borsten groter. Je kunt ook last krijgen van lichamelijke klachten. Zo kan er bijvoorbeeld de eerste drie maanden bloed uit je vagina komen. Je kunt bijvoorbeeld ook last krijgen van jeuk, duizeligheid en hartkloppingen, harde buiken of tintelende en slapende handen.
je lichaamshouding verandert in de loop van de zwangerschap doordat de buik meer naar voren komt; ook de stand van de rug en het bekken verandert. Hierdoor wordt er als het ware meer vanaf de zijkanten aan de symfyse getrokken. Een verkeerde houding of overbelasting kan dit proces versterken.
Pijn rond de stuit (het laagste punt midden onder in de rug). De pijn neemt vaak toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen zoals bukken, draaien in de rug, omdraaien in bed, fietsen op een hobbelige weg, hardlopen of andere schokkerige bewegingen.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Een harde buik voelt als een gespannen gevoel in je buik: je voelt letterlijk dat je baarmoeder zich samentrekt. Dat kan volgens sommige vrouwen een beetje voelen alsof er een harde bal in je buik zit of als krampen. Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Symptomen van bekkenbodemklachten na een bevalling
Een verzakkingsgevoel, een zwaar gevoel in uw onderbuik of een balgevoel in uw vagina; Een verminderd vaginaal gevoel of pijnklachten bij het vrijen; Pijn rond het bekken, wisselend in hevigheid en plaats. Meestal in de onderrug, stuit, liezen of schaambeen.
Strijken en lang stofzuigen, zeker bij vloerbedekking zou je niet meer moeten doen. Traplopen is slecht voor je bekken. Probeer dus zo min mogelijk trap te lopen. Zit niet met je benen over elkaar, ook dit is slecht voor je bekken, ga liever in kleermakerszit zitten.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je vindt hem dan wat hoger en hij staat een beetje open. Soms staat hij zelfs zo hoog dat je hem haast niet meer kunt voelen! Ook komt er rond deze periode steeds meer slijm eromheen te zitten.
Om zwanger te worden moet een eicel worden bevrucht door een zaadcel. Bij de vrouw moet een eicel uit een eierstok komen. Dat heet de eisprong. In het sperma van de man moeten genoeg zaadcellen zitten.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Slapen op je buik tijdens de zwangerschap
Voor zover en zolang dat mogelijk is, ja. In de eerste maanden van je zwangerschap zal dit ook nog prima gaan. Later zit je buik in de weg en is het bijna onmogelijk om op je buik te liggen. Je kunt het best zo snel mogelijk wennen aan op je zij slapen.
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.
Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.
Weeën worden vaak vergeleken met heftige menstruatie- of buikpijn en worden omschreven als een stekende pijn of kramp in je onderbuik of vagina. Je voelt ze meestal rondom je bekken en naarmate je bevalling vordert, worden ze steeds heftiger.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Het kraakbeen in het bekken kan dan te erg rekken of zelfs scheuren, wat leidt tot bekkeninstabiliteit. Tot slot kan bekkeninstabiliteit ook worden veroorzaakt door een ongeluk of sportblessure. De klachten zijn dan vrijwel hetzelfde als bij bekkeninstabiliteit die ontstaat tijdens de zwangerschap of na een bevalling.
Een grote angst van veel vrouwen met bekkeninstabiliteit is dat zij in een rolstoel terechtkomen. Blijvende invaliditeit is echter een zeer zeldzame uitzondering. Het grootste deel van de pijnklachten tijdens de zwangerschap heeft betrekking op 'normale' bekken- of lage rugpijn die spontaan geneest.
Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
Bij 0 cm ben je nog helemaal niet ontsloten, bij 10 cm ben je volledig ontsloten. Je dokter zal zowel je ontsluiting als verstrijking regelmatig controleren tijdens je arbeid om te zien hoe ver je al zit. Je baarmoederhals moet 4 cm verstreken en 10 cm ontsloten zijn vooraleer je mag beginnen met persen.