Bij ernstige uitdroging door extreem vochtverlies, bijvoorbeeld bij een grote bloeding of ernstige diarree, wordt vocht per infuus toegediend om zo de hoeveelheid circulerend lichaamsvocht weer snel op peil te krijgen en een shock te voorkomen.
Via een infuus kan medicatie of vocht worden toegediend. Ook als een patiënt een centrale lijn heeft kan het nodig zijn om daarnaast een perifeer infuus in te brengen, bijvoorbeeld omdat een patiënt veel medicatie gebruikt, die niet tegelijkertijd via hetzelfde infuus kan of mag worden toegediend.
De indicatie voor het plaatsen van een infuus is dat een directe toegang tot de bloedbaan nodig is. Deze toegang kan gebruikt worden voor het toedienen van vocht en/of medicatie.
Er zijn verschillende behandelingen en ingrepen waarbij het inbrengen van een infuus nodig is. Het infuus dient tijdens deze behandelingen onder andere voor het toedienen van infuusvloeistoffen, zoals een zoutoplossing tegen uitdroging of PH-corrigerende vloeistof voor de juiste zuurgraad in het bloed.
De meest bekende complicaties van het inbrengen van een subcutaan infuus zijn roodheid van de huid, pijn, oedeem of harde plekken in de huid. De oorzaak hiervan kan een ontsteking zijn of een verkeerd geplaatste infuuscanule.
Hoe lang mag een infuusnaald blijven zitten? Over het algemeen mag een infuusnaald vier tot zeven dagen blijven zitten, waarna de naald vervangen dient te worden om irritatie van de huid te voorkomen.
De prik kan pijn doen. We kunnen, als je dat zou willen, van tevoren een speciale pleister op je huid plakken die zorgt dat je de prik minder voelt. Van het infuus zelf voel je weinig. Door het infuus kunnen we je bijvoorbeeld medicijnen of vocht geven.
Een infuus is soms wel 500 milliliter. En dat is dus 20 keer 500 = 10.000 druppels. Als er 100 milliliter en dus 2000 druppels in een halfuur uit het infuus moet komen, moet je gaan uitrekenen hoe snel je het apparaat dan moet laten druppelen. 2000 druppels gedeeld door 30 minuten is ongeveer 67 druppels per minuut.
Duur behandeling
Het toedienen van het infuus duurt in totaal ongeveer 2 uur.
Een perifeer infuus wordt ingebracht in een ader (vena) voor het toedienen van medicatie, vocht of bloed(producten). Een perifeer infuus bestaat uit een perifere infuuscanule (ook wel een venflon genoemd) en een toedieningssysteem met daaraan gekoppeld een infuuszak met infuusvloeistof.
U zult deze oplossing ontvangen voor aanvoer van vloeistof en zout als: u een tekort heeft aan lichaamsvocht (isotone dehydratie); u een tekort heeft aan lichaamsvocht en het natriumgehalte in uw bloed abnormaal laag is (hypotonische dehydratie);
Glucose 2,5% en Natriumchloride 0,45% wordt gebruikt om iemand die niet (voldoende) kan eten en drinken per infuus calorieën in de vorm van koolhydraten en daarnaast vocht toe te dienen. De oplossing kan worden toegediend indien iemand uitgedroogd is (dehydratie).
Bij een perifeer veneus infuus wordt een flexibele kunststof canule (meestal 'naaldje', 'waaknaald' of 'venflon' genoemd) of vleugelnaald ingebracht in een perifere vene op de onderarm, de hand of de voet. Bij voorkeur wordt een bloedvat op de onderarm gekozen en wordt gebruik gemaakt van de flexibele kunststof canule.
Een PICC-lijn (perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter) kan nodig zijn om langdurig en/of veelvuldig toegang tot de bloedbaan te hebben. Bijvoorbeeld om langdurig of veelvuldig medicatie via een infuus toe te dienen. In deze folder leest u meer over het plaatsen en het gebruik.
Je krijgt een band om je arm die strak wordt aangetrokken, een stuwband. Dat voelt een beetje vreemd, maar het doet geen pijn.
Omdat je bij het inbrengen van een subcutane canule het lichaam binnendringt, is het een voorbehouden handeling volgens de Wet BIG.
Douchen is toegestaan. Baden en zwemmen raden we af. Als er vocht onder de pleister komt, moet deze vervangen worden. U mag niet aan uw oksels opgetild worden omdat de PICC-lijn dan kan verschuiven.
Veilig en betrouwbaar: infuustherapie thuis
Mediq is zeer ervaren in het thuis mogelijk maken van infuustherapieën. Deze behandelingen thuis zijn hetzelfde als in uw ziekenhuis. In nauw overleg met de medisch specialist worden zij door de technische thuiszorg en Mediq bij de patiënt thuis voortgezet.
Hoe vaak het toedienen van een vitamine infuus nodig is, verschilt per klant. Een tekort aan vitamines of mineralen kan niet altijd met één behandeling worden aangevuld tot de gewenste waardes. Per behandeling kan het lichaam namelijk maar een maximale hoeveelheid vitamines en mineralen opnemen.
Formules: Aantal ml / aantal uur = ml per uur = pompstand. Aantal ml x 20 / aantal uur x 60 = aantal druppels per minuut.
Voor de meeste waterachtige vloeistof geldt dat één ml gelijk is aan 20 druppels. Voor bloed of sondevoeding is het aantal druppels per milliliter 16 stuks.
Hoeveel ml infuusvloeistof heeft iemand gekregen
Als je de druppelsnelheid weet en je weet hoelang het infuus heeft ingelopen kun je berekenen hoeveel vloeistof er gegeven is, door het aantal minuten te vermenigvuldigen met de druppelsnelheid (aantal minuten x druppels per minuut).
Aderontsteking (flebitis) is een plaatselijke ontsteking van de vaatwand van een oppervlakkig gelegen ader. Deze oppervlakkige aderen lopen net onder de huid. Hecht zich een stolsel aan deze ontstekingsplaats, dan is er sprake van een tromboflebitis. Aderontsteking verdwijnt vaak na enkele dagen tot weken spontaan.
De verpleegkundige zal, nadat u voor het eerst weer heeft geplast, met een bladderscan (een soort echo) controleren of u goed uitgeplast heeft. Het infuus verwijderen we als u geen antibiotica meer krijgt via het infuus. Uw wond is afgedekt met een speciaal verband, dat ontwikkeld is om zeven dagen te blijven zitten.
Een centrale lijn is een lange (16-20 cm), dunne infuus katheter die in een grote ader wordt ingebracht, bijvoorbeeld onder het sleutelbeen, in de hals of in de lies. Hierdoor kan medicatie of voeding worden toegediend die niet via een infuus in een kleine ader in de arm mag worden gegeven.