Waarom geven wij vitamine D? Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium en fosfor uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke en gezonde botten en tanden. Vitamine D is ook belangrijk voor een goede werking van je spieren, nieren en je immuunsysteem.
“Haal opgelucht adem: af en toe eens die vitamine D-druppeltjes vergeten, kan echt geen kwaad. Van de druppeltjes die je toedient, heeft je baby niet élke dag de volledige dosis nodig. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine: het teveel kan dus opgeslagen worden, zodat het lichaam een reservevoorraadje heeft.
Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten, en ook zorgt het voor een verhoogde weerstand, sterke tanden en een goede spierfunctie. Voor kinderen en baby's tot 4 jaar wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken, omdat zij dit nog onvoldoende uit voeding en zonlicht halen.
Waarom is vitamine D belangrijk bij baby's? Vitamine D zorgt voor de normale opname van calcium door de darmen en het vastzetten van calcium op de botten: vitamine D is dus belangrijk voor het behoud van normale botten en is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten bij baby's.
Het is niet erg wanneer je een keer vergeet om de vitamines te geven. Geef het supplement dan wanneer je eraan denkt. Probeer wel om van het geven van een supplement een dagelijkse gewoonte te maken. Geef daarom bij voorkeur op een vast moment vitamine D en K aan je baby, bijvoorbeeld bij het ontbijt.
Vitamine D wordt beter opgenomen als er vet of olie aanwezig is. Geef druppels op waterbasis daarom na een maaltijd. In druppels op waterbasis zitten meer ingrediënten dan in druppels op oliebasis. Er worden bijvoorbeeld suiker en een smaakje toegevoegd.
Een gebrek aan vitamine D veroorzaakt rachitis bij kinderen. Bij volwassenen leidt een langdurig ernstig gebrek aan vitamine D door onvoldoende mineralisatie van het bot tot osteomalacie met diffuse bot- en spierpijnen en proximale spierzwakte (pijn in de bovenbenen en heupen, moeite met overeind komen, waggelgang).
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Davitamon haalt veertien partijen van voedingssupplementen terug. De reden hiervan is dat deze producten mogelijk een stof bevatten genaamd ethyleenoxide. Bij langdurig gebruik kan deze stof gezondheidsproblemen opleveren.
Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan 4 jaar extra vitamine D te geven. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben meestal geen extra vitamine D nodig.
Als je lange tijd teveel vitamine D inneemt kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je misselijk, slaperig, een verminderde eetlust of obstipatie ervaren als je teveel vitamine D inneemt. Gelukkig zijn negatieve effecten van het innemen van te veel van vitamine D zeer zeldzaam.
Je kunt de druppels gewoon door de moedermelk (in een flesje dat je eerder hebt gekolfd) mengen. Wanneer je flesvoeding geeft, dan kunnen de vitamine druppels daar ook in worden toegevoegd. Let wel op dat je de vitaminedruppels toevoegt nadat je de fles hebt verwarmd. Zo gaan er geen vitamines verloren.
Baby's (en kinderen tot 4 jaar) krijgen het advies om ook extra vitamine D te slikken. Zij kunnen het namelijk onvoldoende uit hun voeding en uit het zonlicht halen. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Baby's hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of flesvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag. Vitamine D-druppels koop je bij de drogist.
De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is. Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Het sterkst is het verband bij ouderen. Uit onderzoek waarin een grote groep vrouwen van 50 jaar en ouder (81.189) werd gevolgd bleek dat depressies 21% minder vaak voorkwamen bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D namen.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.
Heb jij een vitamine D-supplement nodig? Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.
Als je te weinig vitamine D binnenkrijgt, ga je sneller transpireren. Dit geldt niet alleen voor je gezicht maar voor je hele lichaam. Aangezien je dus veel gaat zweten bij een tekort, kan je huid droog worden en geïrriteerd raken. Hierdoor word je huid schraal en heb je sneller last van puistjes.
RTL Nieuws bekeek de verpakkingen van vitamine D-druppels voor baby's in een aantal winkels van grote drogisterijketens en ontdekte zo dat het bewuste propylgallaat in Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon zit.
De eerste drie maanden na de geboorte kunnen baby's zelf niet goed vitamine K produceren. Ook borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Baby's hebben die vitamine nodig om hun bloed te laten stollen: een tekort kan bloedingen veroorzaken. Daardoor kan een kind levenslang invalide raken.