Vrijstaande woningen en flatwoningen komen daarentegen juist een stuk minder voor in Nederland. Nog geen 20 procent van de Nederlanders woont in een flat en dat is vrij laag binnen de EU.
Dit zijn de cijfers voor heel Nederland:
19,6 procent in een 2-onder-1-kapwoning. 15 procent woont in een appartement.
42 procent van alle woningen is een rijtjeshuis.
Een appartement kan uit meer dan één verdieping bestaan. 'Appartement' wordt ook gebruikt voor een luxueuze flat en voor een gemeubileerde vakantieflat. Een 'flat' is een woning waarvan alle vertrekken op één verdieping liggen en die deel uitmaakt van een flatgebouw.
Een flat is een woning van één verdieping in een gebouw met meerdere woonlagen, een flatgebouw of appartementencomplex. In het Nederlands (niet in het Engels) wordt het hele flatgebouw ook wel flat genoemd. De Nederlandse uitspraak is doorgaans: flet. Een flatwoning heeft vaak een balkon.
Nog geen 20 procent van de Nederlanders woont in een flat en dat is vrij laag binnen de EU. Er zijn landen, zoals Ierland en Noorwegen, waar dat percentage nog lager is, maar in de meeste landen wonen relatief veel meer mensen in een appartement in een flat.
De flat is ongeveer 90,7 meter hoog. Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen. Lees je ook een keer de spelregels?
Kantoren en flatgebouwen staan soms maar net 20 of 30 jaar voor ze alweer tegen de vlakte gaan. Dat lijkt me toch een enorme inzet van materiaal en mankracht die zomaar weer overboord gekieperd wordt. De gebouwen die langer meegaan worden ook stevig onderhouden.
Een portiekflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of een gesloten portiek.
In de galerijflats uit de jaren zeven g zijn de slaapkamers meestal 2,6 m of 2,7 m breed.
Op 1 januari 2020 telde Nederland 7,9 miljoen woningen. Dat zijn ruim 300 duizend woningen meer dan vijf jaar eerder. Bijna de helft van alle woningen staat in West-Nederland. In Noord-Nederland zijn de minste woningen, 1 op de 10 woningen staat in Groningen, Fryslân of Drenthe.
De Nederlander heeft gemiddeld een woonoppervlakte van 65 vierkante meter, maar de verschillen tussen regio's en huishoudens zijn groot. Een Amsterdammer heeft gemiddeld 49 m2, meldt het CBS zaterdag. In de meeste plattelandsgebieden hebben mensen al snel meer dan 80 m2 woonoppervlakte.
In Nederland hoeft bijna niemand ongewild binnen te zitten: slechts 4 procent heeft geen enkele 'buitenruimte'. Een kwart heeft een balkon en liefst 70 procent heeft een tuin.
In Nederland ligt dat heel anders: 69,4 procent van de Nederlanders heeft een eigen huis en 60,7 procent van de Nederlanders heeft een hypotheek. Dat wil zeggen dat nog geen negen procent van de Nederlanders een koophuis zonder hypotheek heeft.
In Nederland heeft circa 70 procent van de bevolking een eigen woning. Daarvoor heeft 61 procent een hypotheek afgesloten. Daarmee torent Nederland ver boven andere landen uit; het gemiddelde in de hele EU is 26,5 procent.
Vloeroppervlakte van eengezinswoningen ruim anderhalf keer zo groot als van appartementen. De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
Appartement of appartementsrecht
Onder appartement wordt in het spraakgebruik de afzonderlijke woning in een groter gebouw verstaan. Juridisch en fiscaal wordt de eigenaar van een appartementsrecht wel gewoon als woningeigenaar aangemerkt.
Herenhuis. Een herenhuis is een eengezinswoning met meerdere verdiepingen. Wat een huis een herenhuis maakt is een statige en luxe uitstraling. Het zijn doorgaans grote woningen met hoge plafonds.
Een duplexwoning is een woning, hetzij een eengezinswoning of een woning in een meergezinshuis, die (al dan niet tijdelijk) gesplitst is in twee deelwoningen. De term duplex kan ook verwijzen naar een woning met twee verdiepingen (terwijl een woning met drie verdiepingen een triplex wordt genoemd).
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Wanneer een bewoner zijn huis moet verlaten omdat de woning wordt gesloopt, kan hij schriftelijk een beroep doen op de huurgewenningsregeling. Dit verzoek wordt behandeld door de woonconsulent. Men komt er voor in aanmerking als de huurder gaat wonen in een gelijkwaardige woning.
Ontleend aan Brits-Engels flat 'verdieping van een huis' [1801], 'appartement, flatwoning' [1824], een aan het bn. flat 'plat, vlak' aangepaste ontlening aan Schots flet 'verdieping van een huis'. Dit is een specifiek Schotse betekenisontwikkeling van Middelengels flet 'kamer', Oudengels flet 'woning'.
Dus over het algemeen wordt daar de 'beste kant' mee bedoeld waar vaak ook de ingang van het pand is. Vaak ook aan de straatkant gelegen. Maar nogmaals, kan verschillen per gemeente wat de regeltjes zijn.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is.