Het wereldkampioenschap ging door in het Franse Leffrinkhoeke, nabij Duinkerke. Vorig jaar slaagde de kleuterleidster erin om 112 gram grijze garnalen te pellen in 10 minuten. Hoeveel gram ze dit jaar kon pellen, is nog niet geweten. Haar talent om garnalen te pellen, is een gevolg van haar kindertijd.
Een geoefende hand doet ongeveer een uur over het pellen van een kilo grijze garnalen en houdt dan 300 gram over.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 garnalen over. Van de pellen maak je de geurigste bisques en sauzen. Er wordt het hele jaar door op garnaal gevist, maar het hoogseizoen is ongetwijfeld de nazomer tot november.
16 tot 20 stuks in een kilo. Netto uitlekgewicht is ca. 800 gram. Mooie rauw gepelde garnalen, kant en klaar.
Hollandse garnalen: 40-80 gram per persoon
Wanneer je ongepelde Hollandse garnalen als finger food wilt serveren (doen!) bij het aperitief, mag je rekenen op ongeveer 40-80 gram per persoon.
Het wereldkampioenschap ging door in het Franse Leffrinkhoeke, nabij Duinkerke. Vorig jaar slaagde de kleuterleidster erin om 112 gram grijze garnalen te pellen in 10 minuten. Hoeveel gram ze dit jaar kon pellen, is nog niet geweten. Haar talent om garnalen te pellen, is een gevolg van haar kindertijd.
Je laat de pan niet goed heet worden
Bak de garnalen 1-2 minuten per kant en beweeg de garnalen niet te veel. Laat gewoon liggen en keer halverwege om. Je garnaal is klaar als de binnenkant van het dikste gedeelte (het tegenovergestelde van de staart) niet meer doorzichtig is in het midden.
Wout Bru: "een ongepelde garnaal weegt tussen 3 en 4 gram; een gepelde net geen 1 gram".
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Garnalen worden vaak als ingrediënt van een maaltijd gebruikt, of in een (garnalen)salade of garnalencocktail. Roze garnalen hebben een korte bereidingstijd vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze vaak al zijn voorgekookt. Voeg ze dus als laatste toe aan de pan of wok.
De gemiddelde prijs voor een kilo garnalen komt hiermee op EUR 2,56.
Van 1 kg ongepelde garnalen hou je ongeveer 330 gram gepelde garnalen over. En van de garnaalpellen maak je de geurigste bisques en heerlijkste sauzen.
Nederlandse garnalen uit de Noordzee en de Waddenzee gaan dus in vrachtwagens naar Marokko, om daar gepeld te worden voor iets meer dan één euro per uur. Dezelfde garnaal in Nederland laten pellen zou ongeveer tien keer zo duur zijn in arbeidskosten en dat zou de garnalenprijs meer dan verdubbelen.
Hollandse garnalen (500 gram) In onze webshop rekenen we €31,25 per 500 gram Hollandse garnalen. Deze garnalen zijn uiteraard dagvers, zodat u kunt genieten van de heerlijke smaak van verse garnalen.
Voor een bakje van 100 gram betalen klanten 2,99 euro. Bij Albert Heijn is dat 4,99 euro. Jumbo vraagt voor een zelfde hoeveelheid 4,83 euro.
In een wijk in de vrijhandelszone in Tanger zijn ze het enige Belgische pelstation tussen heel wat Nederlandse bedrijven. De garnalen komen met vrachtwagens uit Nederland en in Algeciras gaan ze de veerboot op naar Tanger om terug te keren met een lading gepelde garnaal. Ze doen zo'n veertig uur over een enkele rit.
Garnalen moeten ritselen, knetteren, dan weet je dat ze vers zijn en perfect gekookt. Verse garnalen herken je aan hun glanzende, gladde schaal. Die wordt steeds doffer en ruwer naarmate ze hun versheid verliezen. Verse garnalen ruiken ook naar de zee: fris en ziltig.
Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink.
De grote Gamba's of Scampi's. Deze laatste waren vroeger alleen uit de diepvries te krijgen maar tegenwoordig ook vers.De Hollandse garnalen zijn het lekkerst. De zilte, pittige garnalensmaak overtreft alle andere soorten.
Garnalen kan je ook ongepeld eten
Het is niet de gewoonte, maar het kan. Wij pellen onze garnalen voor we ze eten, maar een deel van de Franse markt eet garnalen soms met pantser en al – alleen ontdaan van de kop. Deze garnalen zijn aan boord gekookt in zeewater waaraan extra keukenzout is toegevoegd.