Hij heeft gewoon een eigen willetje en ondanks dat we hem erg veel aandacht geven, lijkt het wel of het nooit genoeg is. Hij duwt steeds tegen ons aan, en in zijn haast om het eerst buiten te zijn, drukt hij ons zelfs opzij met zijn lichaam als we door de voordeur gaan. Hij weigert van de bank af te gaan.
De alfahond, dominantie en de roedel
Volgens het dominantiemodel wil een hond graag de hoogste status verkrijgen; hij wil de hoogste in de rangorde zijn of 'de baas'. Op basis van deze theorie ontstond de roedeltheorie die ervan uitgaat dat honden in groepen of roedels leven waarbij er steeds 1 de alfa of 'de baas' is.
Als een hond in een bepaalde situatie op een dwingende manier iets gedaan probeert te krijgen. Zijn houding is daarbij meestal hoog: zijn staart is omhoog en zijn oren staan naar voren. Komt daar ook nog agressie bij zoals fixeren, tanden laten zien en uitvallen, dan kun je soms spreken van dominante agressie.
De beste manier om dat te doen is door duidelijk en consequent te zijn, de leiding te nemen (bijvoorbeeld tijdens wandelingen),en door regels te stellen en die rustig maar beslist te handhaven. De hond merkt zo dat zijn eigenaar een goede leider is die overwicht heeft en te vertrouwen is.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt. Maar honden likken ook als het baasje een tijd van huis weg is geweest, of als de hond zelf een aantal dagen weg is geweest. De hond begint dan vaak het gezicht en de handen te likken.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Kenmerken van agressie bij honden kunnen zijn: blaffen, grommen, 'dreigende' houding, lip optrekken, snauwen, snappen (in de lucht happen), besluipen, bestormen, opjagen enzovoort.
Hoe kunt u het bijtgedrag van uw pup trainen? Bij te hard bijtgedrag kunt u 'AU' zeggen, het spel staken en weglopen. Als u dit consequent toepast leert uw pup wanneer hij te hard bijt. Hij leert ook dat het spel stopt als hij dit doet, dus dat het bijtgedrag hem niets oplevert.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
De heropvoeding intern van je hond of roedelopname is een methode waarbij de hond een aantal dagen of weken bij mij zal verblijven. In deze dagen observeer ik het gedrag en ga ik aan de slag om hier verandering in aan te brengen. Dit proces is iedere keer weer anders omdat geen hond hetzelfde is.
Dominantie bestaat altijd in een relatie. Een hond is nooit 'dominant' in elke situatie, maar kan zich wel 'dominant' gedragen in relatie tot een andere hond of in relatie tot een mens. Net als bij mensen heeft de ene individu meer aanleg dan de ander. Het is een fabel dat elke hond de baas wil zijn.
Houding: De houding van je puppy spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie willen uitstralen, lopen rechtop en maken zichzelf groot. Duwen of over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, zijn andere voorbeelden van dominant gedrag.
Onzekerheid kan zich uiten in het tonen van veel spanningssignalen, zoals het oogwit laten zien, de voorpoot omhoog houden, likken, tongelen, de haren omhoog zetten, een lage houding, de staart tussen de benen, grommen, uitvallen, piepen, plassen, en ga zo maar door.
Een hond komt tegen je aan liggen om genegenheid te tonen en verbondenheid met je te voelen. Echter, er kunnen meer redenen zijn voor het tonen van dit hondengedrag. Een logische en veelvoorkomende reden is dat jouw hond gewoonweg geniet van het samenzijn met jou als hondenbaasje.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Voor honden die blaffen uit opwinding kan het laten zitten al genoeg zijn om de adrenaline te verminderen. Voor honden die blaffen uit angst of waarschuwing kan afleiding werken. Vraag ze bijvoorbeeld iets voor je te halen. Voordeel: met een speeltje in de bek kun je direct niet meer blaffen.
Een onzekere hond begroeten
Geef hem die tijd en ruimte. Negeer de hond als je de kamer in komt. Dat betekent dat je hem niet aankijkt, niet aanraakt en niets tegen hem zegt. Doe gewoon net of hij er niet is.
Wellicht staan zijn oren naar achteren, hij geeuwt of likt in het luchtledige. Het zijn allemaal typische signalen van een hond die angstig is, tekenen die een mens verkeerd interpreteert, legt Horowitz uit aan Business Insider.
Een gelukkige hond is een relaxte hond.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.