Luchtweginfecties of virussen. Virusinfecties zijn ook een veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak in je mond. Als je last hebt van een metaalsmaak in je mond en misselijkheid, kunnen dit de eerste tekenen zijn van Hepatitis B en de bijbehorende leverproblemen. Vraag in dit geval altijd een arts om advies.
Vieze smaak in de mond door verkoudheid
Een verstopte neus zorgt er voor dat afvalstoffen niet goed getransporteerd kunnen worden, waardoor de bacteriën achterblijven. Bacteriën zetten eiwitten en slijm om in 'stinkende' geuren die de smaak in uw mond negatief beïnvloeden.
Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor ontstoken tandvlees kunnen een vieze adem en een vieze mondsmaak veroorzaken. Datzelfde geldt voor de bacteriën achter op je tong en tandplak of voedselrestjes die tussen tanden of kiezen blijven zitten.
Een bittere of vieze smaak in de mond is een veelvoorkomend probleem dat door veel mensen als onplezierig wordt ervaren. De onaangename smaak, zoals een metaalachtige of bittere smaak, kan komen door een ophoping van bacteriën in uw mond. Deze bacteriën vergroten de kans op gaatjes en ontstekingen.
Een zure of bittere smaak kan optreden bij omhoog komen van maagzuur (gastro-oesofageale reflux). Smaakstoornissen doen zich voor bij een extreem droge mond, door onvoldoende aanmaak van speeksel. Voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Sjögren en xerostomie. Door verbranding kunnen de smaakorgaantjes beschadigen.
Oorzaken van smaak- en reukverandering
Sommige aandoeningen kunnen verandering of verlies van smaak en reuk geven, bijvoorbeeld bij infectie in neus of neusbijholten, een tumor in het hoofd, de ziekte van Parkinson of een corona-infectie. Ook kan verandering van smaak en reuk gevolg zijn van ouderdom.
Zure voedingsmiddelen zoals yoghurt, kwark, komkommer, augurken, fruit en vruchtenmoes worden over het algemeen het beste verdragen. Een goede mondverzorging met mondwater en tandpasta kan de vieze smaak verminderen. Veel kauwen kan averechts werken. Gebruik een koude maaltijd, hierbij komen minder geuren vrij.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Mondproblemen: Een slechte mondhygiëne, tandvleesontsteking, of een infectie in de mond kunnen een zoute smaak veroorzaken. Ziekten: Sommige medische aandoeningen, waaronder Sjögren's syndroom, Bell's Palsy, en bepaalde vormen van kanker, kunnen leiden tot een zoute smaak in de mond.
Daarnaast kan de smaak veranderen door de ligging van de tumor (bijvoorbeeld in de mond), door bestraling in het hoofd- halsgebied en door bepaalde chemokuren. Klachten die kunnen optreden zijn een vieze smaak, minder smaak, veranderingen in smaakbeleving en -geheugen.
Als je mond ontstoken is, is het mondslijmvlies gevoelig, pijnlijk, rood en/of opgezwollen. Ontstekingen in de mondholte komen regelmatig voor, als gevolg van slechte mondzorg, maar ook als bijwerking van chemotherapie en/of bestraling bij mensen met kanker. In dat geval wordt het ook wel orale mucositis genoemd.
Symptomen van stomatitis zijn onder andere bloedend slijmvlies, bloedend tandvlees, blaasjes, kloofjes en een droge, gevoelige mond. Veelvoorkomende oorzaken zijn een bacterie of schimmel, ontsteking van het gebit of het gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica).
Iedereen heeft wel eens een periode minder goed kunnen ruiken, meestal ten gevolge van een verkoudheid. Niet alleen het ruiken is minder, maar ook smaken eten en drinken niet zo. Vaak herstelt de reuk en daarmee de smaak vanzelf weer, nadat de verkoudheid is verdwenen.
Soepen zijn geweldig om te eten als je ziek bent. Ze helpen je voldoende vocht binnen te krijgen en zijn makkelijk te eten.
Je kunt van de metaalsmaak afkomen met pepermuntjes of kauwgom of door metalen bestek te vermijden, niet te roken of door te experimenteren met verschillende voedingsmiddelen die de metaalsmaak na het eten verminderen.
De zoute smaak kan je neutraliseren door andere smaakpupillen te activeren. Net zoals suiker, werken ook zure producten perfect om het gerecht te neutraliseren. Citroen- en limoen(sap), verschillende soorten azijn en tomaten(puree) geven je gerecht weer een boost.
De meeste mensen ruiken en proeven na een tijd weer goed. Bij 9 van de 10 mensen is dat binnen 1 maand. Blijf genoeg en gezond eten en drinken. Probeer uit welke smaken lekker zijn.
Bijna alle klassen geneesmiddelen die worden gebruikt voor hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, worden in verband gebracht met smaakstoornissen. Het meeste komen deze voor bij ACE-remmers en angiotensine II-receptorantagonisten. Voorbeelden hiervan zijn enalapril, captopril, losartan en candesartan.
Voorbeelden van bijwerkingen op antibiotica zijn misselijkheid, diarree en verandering van smaak. Bijwerkingen zijn meestal geen reden om een antibioticum bij een volgende infectie niet meer te geven!
Als je een gerecht maakt met bittere ingrediënten kun je de bitterheid camoufleren met zout. Zout versterkt namelijk de indruk en de geuren van je gerecht en onderdrukt daarmee de smaak van bitter (denk aan de combinatie van bier en pinda's).
Snel neemt het aantal smaakpapillen in de mond af. Met tien jaar is er nog maar de helft over en op de leeftijd van dertig jaar heeft een mens nog maar tweehonderdvijftig smaakpapillen over. Hierdoor kunnen volwassenen veel meer verschillende snaken waarderen en ook veel meer sterkere smaken aan.
Goede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpen. Gebruik bijvoorbeeld geen bestek van metaal maar kunststof bestek. houden met smaakverandering zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/ bijvoorbeeld koffie smoothie met kaneel en honing.
Geuren ruiken die er niet zijn, hoe kan dat? Bij het ruiken van geuren die er niet zijn is er sprake van fantosmie, dit is een geurhallucinatie. Deze reukstoornis kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoofdletsel of door een virusinfectie zoals een zware griep of een besmetting met COVID-19 virus.