Het conflict begon als een bestorming van katholieke gebouwen door protestantse groepen: de Beeldenstorm (1566). Filips II stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden, om de rust terug te brengen en het katholicisme op te leggen als staatsgodsdienst.
Omdat Filips in de eerste plaats koning van Spanje was, werden de Nederlanden sindsdien de Spaanse Nederlanden genoemd. Dit was geen officiële benaming, aangezien staatkundig de afzonderlijke landsheerlijkheden 'slechts' in personele unie verenigd waren.
De Spaanse Nederlanden is de naam voor Nederland en België tussen 1556 en 1713. De landen hoorde toen bij Spanje. In 1581 werd Nederland onafhankelijk en werd een zelfstandig land. België bleef tot aan 1713 bij Spanje horen en werd daarna van Oostenrijk.
De Tachtigjarige Oorlog was een oorlog tussen Nederland en Spanje en duurde van 1568 tot 1648. De oorlog vond plaats in de Nederlanden, die toen bestuurd werden door de koning van Spanje.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
De Nederlandse Opstand, ook wel Tachtigjarige Oorlog genoemd, was de opstand tegen de Spaanse heerser Filips II. Er kwam kritiek op de Rooms-Katholieke kerk en men wilde godsdienstvrijheid. Volgens Karel V en Filips II kon een rijk maar één godsdienst hebben en dus kwam er geen godsdienstvrijheid.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland? IIn 2018 herdenken we het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Dit langdurige conflict heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van zowel Spanje als Nederland, maar natuurlijk ook op de wederzijdse betrekkingen tussen beide gebieden.
Al 37.000 Belgen wonen intussen in Spanje.
Ook de Canarische Eilanden liggen in Afrika. Spanje grenst aan Frankrijk, Andorra, Portugal en Gibraltar. Spanje (officieel in het Spaans: Reino de España) heeft een oppervlakte van 505.990 km² en is daarmee ongeveer 12x groter dan Nederland en 16x groter dan België.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Nederland (Países Bajos)
Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.
Het conflict begon als een bestorming van katholieke gebouwen door protestantse groepen: de Beeldenstorm (1566). Filips II stuurde de hertog van Alva naar de Nederlanden, om de rust terug te brengen en het katholicisme op te leggen als staatsgodsdienst.
De Iberiërs waren 1 van de eerste volken die in Spanje woonden. Vandaar dat ook de eerste naam van Spanje Iberia was. Ook werd het wel Hispania genoemd en toen de Romeinen het land uiteindelijk zo noemden was dat waar uiteindelijk dus de naam Spanje vandaan komt.
Holanda. (Hier vind je geen automatische vertalingen!)
In 1648 gaf Spanje, dat in meerdere oorlogen was verwikkeld, de strijd in Europa op, en tekende het de Vrede van Münster. Hiermee erkenden zij officieel de onafhankelijkheid van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Dit alles maakt dat het algemeen prijsniveau in Spanje heel wat lager ligt dan in België. Een gemiddelde Belg verdient netto 2.068 euro per maand. Een gemiddelde Spanjaard slechts 1.734 euro. Spanjaarden kunnen dus minder uitgeven, maar hebben wel koopkracht door de lage prijzen.
De Costa Blanca ligt volledig in de provincie Alicante, in het zuidoosten van Spanje. Dit is dus de top locatie voor Belgen om een huis te kopen. De gelijknamige hoofdstad bevind zich pal in het midden van de Costa Blanca en is de ideale spot om onze lijst te beginnen.
Als EU-burger heeft u het recht om maximaal drie maanden in een ander EU-land te verblijven, zolang u een geldige identiteitskaart of een geldig paspoort hebt.
Moorse volksverhuizing – de economische & culturele opleving van Spanje. De Moren staken in 711 de straat van Gibraltar over en veroverden in rap tempo het Iberisch Schiereiland. Ze veroverden zelfs delen van Frankrijk, totdat ze door Karel Martel werden verslagen in de Slag bij Poitiers (732).
Tussen 1936 en 12 december 1975 was Spanje een dictatuur met als leider (caudillo) generaal Francisco Franco. Na diens dood werd de monarchie hersteld en kwam Juan Carlos op de Spaanse troon. Hij herstelde in 1976-1977 de democratie, wat werd vastgelegd in de Grondwet van december 1978.
Spanje en Portugal zijn fascistisch, maar neutraal en vormen daarom een toevluchtsoord voor Europese Joden. Ook Zweden en Zwitserland zijn neutraal.
Op 12 oktober 1492 ontdekte Christoffel Columbus voor Spanje, Amerika, het begin van een koloniaal rijk.
Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.