Smeer je tattoo na het wassen en wanneer je het idee hebt dat 'ie uitdroogt in met een fijne crème. Door je tatoeage regelmatig in te smeren met een fijne crème (zoals Ultrablend van Lush of Bepanthen) zal je tattoo ook minder veel schilferen.
Smeer vooral niet te veel want dan kan de huid niet meer “ademen”. Dit belemmert het genezingsproces. Na 3-4 dagen ontstaan er kleine korstjes/ velletjes op je tatoeage, die vallen vanzelf eraf. NIET PULKEN.
Wanneer alle korsten zijn verdwenen lijkt de tattoo vaag van kleur, dit klopt! De tattoo is nog niet geheel genezen, er zitten nu nog kleine vliesjes over de tattoo heen, na enkele dagen zullen deze vliesjes langzaam verdwijnen, insmeren is nu nog steeds aan te raden.
'Wat je eigenlijk bij een schaafwond meestal niet of minder snel doet'. Het genezingsproces. Je lichaam zwelt op en zal er de eerste 5 tot 7 dagen alles aan doen om zo min mogelijk bloedverlies te hebben en infecties tegen te gaan op de plek waar jij je tattoo hebt laten zetten.
Het vervellen en schilferen van een nieuwe tatoeage is volkomen normaal. Voordat het echt begint te vervellen, zal de tatoeage er uitzien alsof het bedekt is met een witachtige, scheurende filmlaag (silver skin). Daarna zul je zien dat de witte of doorschijnende velletjes van de oude, dode huid gaan vervellen.
Tattoo moet genezen
En die wond moet helen. Daarom wordt geadviseerd om 'm goed in te smeren met bijvoorbeeld Bepanthen, er zeker drie weken mee uit de zon te blijven en ook niet te gaan zwemmen. Maar na die drie weken, is de tattoo nog lang niet volledig genezen - dat kan nog wel een jaar duren.
Probeer niet op je nieuwe tattoo te slapen
Maar probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je op je tattoo gaat liggen. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat je tattoo vastplakt, maar zorg je er ook voor dat er voldoende zuurstof bij je tattoo kan komen. Dat komt het genezingsproces van je tattoo ten goede.
Insmeren Na het wassen en voorzichtig droogdeppen van je tattoo kan je huid flink droog aanvoelen. En te droge tattoo kan hierdoor kleine scheurtjes en barstjes oplopen wat de tattoo kan beschadigen. Daarom wordt er in heel veel gevallen geadviseerd om je tattoo in te smeren met een creme of balsem.
Voor het slapen gaan mag je de tatoeage licht insmeren met de zalf die je hebt mee gekregen. Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
Je tattoo heeft net als een normale wond, vocht nodig om te genezen. Als je tattoo te droog wordt, geneest het minder snel. Een te vochtige wond is weer niet goed, want dan verhoog je het infectiegevaar. Smeer je tattoo regelmatig in met de crème of zalf die je speciaal voor het genezen van je tattoo hebt gekocht.
Als het te veel jeuk mag je een druppeltje Bepanthen zalf op smeren, anders is na 1 week: 1 keer per dag insmeren ruim voldoende. Na twee weken is je tatoeage genezen.
Hoe vaak moet je je tattoo insmeren? Smeer je tattoo de eerste 4 dagen om de 4 uur in als dat mogelijk is. Daarna minimaal twee keer per dag, in de ochtend en in de avond, totdat je tattoo helemaal genezen is. De genezing van je tattoo duurt ongeveer 2-4 weken.
Vaseline kan ervoor zorgen dat de huid verstopt raakt. Dat komt doordat Vaseline echt een laagje over de tattoo legt, waardoor jouw huid niet meer kan ademen. Je loopt hiermee het risico dat je bacteriën “insluit” onder het laagje Vaseline, waardoor jouw tattoo kan gaan ontsteken.
Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Je tattoo insmeren is een van de belangrijkste dingen om te doen. Houd dit minstens drie weken vol. Het smeren houdt de huid soepel. Zo voorkom je korsten en jeuk.
Door middel van een operatie kunnen tatoeages volledig worden verwijderd, maar dan blijft er wel een litteken zichtbaar. Na nanoseconde laserbehandelingen, verdwijnen tatoeages niet altijd volledig.
Dep de tatoeage voorzichtig droog met een schone handdoek. Gedurende drie dagen is het aan te raden om de tatoeage twee keer per dag te wassen. Hierna volstaat één keer per dag, gedurende de eerste week. Breng na het wassen een dunne laag bepanthene zalf aan.
De eerste 3 dagen verschoon je tattoo op deze manier minimaal 3 maal per dag (met tussenposen van enkele uren) en laat je de folie er ook 's nachts op zitten. Na de 3e nacht laat je de folie achterwege en gebruik je alleen nog zalf. Het verschilt per huidtype hoe vaak je moet smeren.
De plastic folie is niets meer of minder dan de huishoudfolie die je thuis in je keukenla hebt liggen. Je tattoo wordt daarmee afgedekt om je te beschermen tegen bacteriën en andere ziektekiemen. En om je kleding te beschermen natuurlijk.
Als je te veel crème of zalf op je tattoo smeert, sluit je je huid te veel af en kan je tattoo niet ademen. Dit is echt te veel crème op je tattoo.
Niet met Vaseline, Uierzalf of Nivea smeren. Dit dekt de wond af en belemmert het genezingsproces. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de tattoo/wond zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de tattoo verzorgt)
De LCHV richtlijnen* geven aan dat een aftercare-product een hoog percentage vet moet bevatten en Bepanthen Tattoo Zalf bevat dit (70% vet). Bepanthen Tattoo Zalf is namelijk een 'vettige' zalf die een beschermend laagje op de huid legt.
Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
Laat het plastic folie 2 uur op zitten. Niet langer dan 5 uur. Na het afhalen van het folie was je je tattoo met warm water en zeep. Elke zeep is goed, zorg dat je veel water gebruikt om alle vaseline en zeep af te spoelen.
Het is belangrijk dat je je tattoo vooral NIET laat uitdrogen. Waarom niet? Een uitgedroogde tattoo heelt minder mooi en je hebt meer kans op korstvorming.