De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger. In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar.Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.
Qua looks zijn verse teentjes iets groter en ook wat 'vochtiger' dan reguliere knoflook.Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent.
Verse look is milder en sappiger dan de gedroogde variant. Daarom gebruik je verse look beter in koude bereidingen zoals in salades en dressings. In warme gerechten zal de smaak niet genoeg tot zijn recht komen en dat is zonde, aangezien verse look duurder is.
Verse knoflook is super gezond!
Belangrijke voordelen die worden genoemd is cholesterolverlaging en de krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen.
De allicine die vrijkomt wanneer je een rauwe knoflookteen fijn stampt kan helpen om de bloedbaan te zuiveren en zo overtollig cholesterol te verwijderen. Dit is ook een geweldige manier om je triglyceridengehalte onder controle te houden.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
"Rauwe knoflook die goed fijngehakt of -geperst is en een paar minuten heeft gerust, bevat de meeste antioxidanten", zegt Blatner. "Door het pletten van de knoflook worden namelijk veel van de gezonde plantaardige stoffen, zoals allicine, geactiveerd. Als je knoflook verhit, gaan meer van die stoffen verloren."
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit is ook echt bewezen in onderzoeken. Knoflook bevat namelijk het stofje allicine.Dit zorgt ervoor dat de spiercellen in je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk kunnen laten zakken.
In hoge doses kan knoflook een branderig gevoel geven in de mond, lichaamsgeur geven, hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en het maagdarmstelstelsel irriteren en maagpijn, gasvorming en zelfs braken veroorzaken (2,3).
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate. Het poeder is beperkt houdbaar en trekt makkelijk vocht aan (en wordt dan bikkelhard. Tip: Houd ook het (strooi) potje waar het in zit niet boven een dampende pan!).
'Morado' betekent purper in het Spaans, en dat is dan ook meteen waar deze knoflooksoort zijn naam aan te danken heeft. De tenen van deze knoflook hebben namelijk een prachtige, wijnrode kleur. Het is een van de meest smaakvolle soorten ter wereld.
Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Knoflook mag je niet in een afgesloten bakje bewaren. Knoflook heeft namelijk ventilatie nodig. Daarom kan je knoflook het beste in een open mand of papieren zakje bewaren. Uiteindelijk is knoflook zo'n twee maanden houdbaar buiten de koelkast.
Verse knoflook is veel scherper van smaak dan de gedroogde bollen. Wist je dat je knoflook ook kunt invriezen?Hak daarvoor gepelde knoflookteentjes fijn en vries in kleine porties in. Het is wel slim om voor een goed afsluitende verpakking te kiezen die geen geurtjes doorlaat.
Wat doet knoflook met je lichaam? Knoflook ondersteunt het immuunsysteem en helpt het lichaam ontgiften. Daarnaast is het een ontzettend goed anti-aging middel en kun je er langer en gezonder door leven.
Wat betreft slaap, zijn er geen wetenschappelijke studies die direct aantonen dat knoflook je slaap beïnvloedt. Maar toch zijn er veel mensen die beweren dat het eten van knoflook (zeker in de avond) kan leiden tot een onrustige nacht.
Het enige nadeel is dat de smaak van je ui of knoflook hierdoor kan veranderen en een beetje bitterder wordt (zeker als je 't rauw eet), wat niet altijd smakelijk is in bepaalde gerechten. Of je 't er dus uithaalt of niet, is eigenlijk je eigen keuze.
Knoflook houdt de bloedvaten in goede conditie, bevordert het behoud van een gezonde bloeddruk en helpt bij de verlaging van het cholesterolgehalte. Knoflook stimuleert bovendien de doorbloeding en versterkt de natuurlijke afweer.
Knoflook bevat antioxidanten
Het was Chester Cavallito die in 1944 het natuurlijke antibioticum voor het eerst vastgestelde. De medicinale werking is te danken aan het actieve bestanddeel van knoflook, allicine. Allicine is een antioxidant met een antimicrobiële werking.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Drink citroenwater Citroensap zou de geur kunnen neutraliseren. Voeg een beetje toe aan glas water na een maaltijd met ui of knoflook. 12. Haal de kern uit het knoflookteentje Verwijder tijdens het bereiden van je maaltijd het middengedeelte van het teentje voordat je het teentje verwerkt in je gerecht.
Uit één studie blijkt dat een dosis van 600-1500 mg knoflookextract per dag gedurende 24 weken net zo effectief was in het verlagen van de bloeddruk als het medicijn Atenolol (9).