Vermoeidheid bij verzakkingBij een verzakking, dus ook een verzakking van de blaas, heeft u mogelijk last van zwaar gevoel in uw vagina, dat er iets niet hoort te zitten of dat er iets uitzakt. U kunt daarbij last hebben van vermoeidheid.
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. U voelt dat uw darm na het poepen niet leeg is. Misschien moet u kort na elkaar meerdere keren terug naar de wc om te poepen.
Het is dus belangrijk dat je in je dagelijkse activiteiten die buikdruk niet te hoog laat zijn en afstemt op wat jouw bekkenbodem en steunweefsels kunnen dragen. Dit beperken en afstemmen van de buikdruk heet buikdrukregulatie. De belangrijkste stelregel hierbij is: Til niet meer dan je bekkenbodem kan dragen!
Ongeveer 25% van de volwassen vrouwen heeft last van verzakkingsklachten. Dit betekent dat organen in het bekken omlaag zakken. Hierbij kan de blaas, de baarmoeder, de endeldarm of de dunne darm via de vagina naar buiten zakken.
Na 6 weken mag u in principe alles weer doen, maar voor alles geldt dat u goed naar uw lichaam moet luisteren.
Iedere operatiewond doet pijn. U krijgt na de operatie voldoende pijnstillende middelen, zodat u de pijn niet of nauwelijks voelt. Wanneer een verzakking van de achterwand is hersteld, kan het zitten direct na de operatie pijnlijk zijn. Bij een sacrospinale fixatie kunt u pijn ervaren in de rechterbil.
Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.
U kunt rugpijn krijgen en/of een zwaar gevoel in uw buik of uw schede (vagina). Het kan ook zijn dat u een uitstulping in de vagina voelt.
Bijna 50% van alle vrouwen krijgt ooit in haar leven een verzakking (of prolaps). Niet elke verzakking behoeft behandeling. Als de klachten het normale dagelijkse functioneren beïnvloeden kan een behandeling uitkomst bieden.
U kunt door deze verzakking last hebben van een balgevoel tussen de benen. Fietsen en lopen kan daardoor vervelend zijn. U kunt ook een zeurderig gevoel onderin de buik krijgen, uitstralend naar de rug. De klachten worden vaak in de loop van de dag erger, door rust verminderen ze meestal.
Veel vezelrijke voeding en anderhalve liter water zijn een absolute aanrader. Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Een behandeling voor een verzakking is altijd gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Als de verzakking geen of weinig klachten geeft, is een behandeling niet nodig. Bij een niet zo ernstige verzakking kan bekkenfysiotherapie soms helpen, vooral als er problemen zijn met het plassen en poepen.
Er is nog veel onduidelijkheid en onwetendheid over een verzakking. Het verlies van steun van de organen is een beschadiging van het bindweefsel en geneest niet meer. Toch hoef je geen last te houden van een verzakking. Je kan namelijk wel je spieren trainen die je organen ondersteunen.
Hoe vaak komen de klachten van de verzakking voor? Verzakkingen komen vooral op oudere leeftijd voor, maar soms hebben ook jongere vrouwen er last van. Zo bezoeken 2,5% van de vrouwen van 45 tot 65, en 7,7% van de vrouwen van 65 jaar en ouder de huisarts, in verband met een verzakking.
Een verzakking ontstaat door schade aan de zenuwen, bindweefsel en spieren van de bekkenbodem. Vaak is dat het gevolg van zwangerschappen en bevallingen. Tijdens de bevalling kan het ondersteunende weefsel uitrekken en zwakker worden. Een zwakke bekkenbodem kan ook aangeboren zijn.
De ring helpt dan om de wanden van de vagina op hun plek te houden. U kunt zelf leren om de ring uit uw vagina te halen, schoon te maken en weer terug te doen. Als u dit niet wilt of kunt, dan doet uw huisarts dit. Artsen noemen een ring in de vagina ook wel een pessarium.
Uw gynaecoloog bespreekt de meest aangewezen optie met u. De arts baseert het advies op uw leeftijd, eerder ondergane operaties, ernst van de verzakking en uw gezondheidstoestand. De kans om opnieuw geopereerd te worden aan een verzakking na een eerdere ingreep, is zo'n 10%.
Ook kan het een zeurderige pijn in de buik veroorzaken die kan uitstralen naar de rug. Gedurende de dag worden de klachten vaak erger, maar als u rust houdt dan verminderen de klachten. Door de blaasverzakking kan de blaas niet altijd goed geleegd worden. Daardoor heeft u meer kans op een blaasontsteking.
stadium 1: er is een lichte verzakking, deze geeft meestal geen klachten. stadium 2: er is een grotere uitstulping, maar deze komt met persen niet voorbij de ingang van de vagina. stadium 3: de verzakking komt met persen voorbij de ingang van de vagina.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Verzakking. De vaginawand kan geïrriteerd raken en stuk gaan door een verzakking die voorbij de ingang van de vagina komt. Ook kan een ring die tegen de verzakking is geplaatst de vaginawand beschadigen, waardoor bloedverlies ontstaat.