Als de wortels uitdrogen, laat de plant haar bladeren vallen. Maar als ze daarna weer water krijgt, herstelt ze zich meestal. Bij te veel water is de kerstster minder vergevingsgezind: de bladeren worden geel en vallen af, de wortels beginnen te rotten en in het ergste geval geeft de plant compleet de geest.
De kerstster heeft maar weinig water nodig. Geef je hem teveel van zullen de bladeren er snel afvallen. Onder in de pot mag nooit water staan, ze mogen dus geen “natte voeten” hebben. Geen schoteltje er onder dus met een plas water.
Als de planten in een laag met water staan dan krijgen de wortels niet genoeg lucht en zullen ze afsterven. Te weinig water zorgt juist weer voor uitdroging waardoor de plant er veel minder lang mooi uit zal zien. Een goede oplossing is een slim watergeefsysteem zoals de Chrysal Aqua Pad of de Aquastick.
Krijgt je kerstster gele bladeren? Als je kerstster gele bladeren krijgt dan wordt dit veroorzaakt door te natte grond. Te veel water geven zorgt ervoor dat de wortels gaan rotten, hierdoor worden de bladeren eerst geel en vallen ze vervolgens af.
Plaats de plant bij het luchten op een beschutte plaats, vooral bij koele buitentemperaturen, weg van het raam. De kerstster reageert op afkoeling door snel vallende bladeren. De kerstster houdt van lichte en warme kamers, met een kamertemperatuur tussen 15 en 22 °C.
De kerstster heeft redelijk veel water nodig. Giet ze wanneer de bovenste laag van de potgrond weer droog is. Zorg er wel voor dat de wortels van de kerstster niet in een bak water komen te staan, want dan gaan ze rotten. Mits de plant goed te verzorgen kunnen de lokbladeren tot 6 maand blijven.
Ze kunnen wel een half jaar mooi blijven, dus tot ver na kerst heeft u zo kleur in de woonkamer. Kerststerren zijn 'kortedagplanten', wat inhoudt dat zij een periode lang minder dan 10 á 12 uur licht gehad moeten hebben om tot bloei te komen.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad.
Helaas, gele bladeren zullen niet meer groen worden. Gele bladeren zullen langzaam afsterven en kunnen niet meer herstellen. Na verloop van tijd vallen ze vaak zelf van de plant af. Afhankelijk van het soort plant, kan het even duren voor de gele bladeren daadwerkelijk vallen.
Standplaats & verzorging
Houd de grond van de kerstster vochtig en bemest je kerstster iedere 2 weken met Pokon Bloeiende Planten Voeding.
Dat gebeurt nadat hij gedurende tien weken iedere nacht gedurende minstens dertien uur in het donker wordt gezet. Hij moet dan echt absoluut donker staan. Tien weken lang en iedere nacht opnieuw. Alleen dan gaat hij bloemknoppen vormen en zal hij na tien weken die behandeling te hebben ondergaan, gaan bloeien.
Juist is juist: kerstster – en niet kerstroos – is de Nederlandse naam van deze klassieke kerstplant ; Poinsettia is zijn Latijnse naam. De kerstroos is een helleborussoort, namelijk Helleborus niger.
Kerstster in de tuin
Vaak worden kerststerren na kerstmis weggegooid, hoewel het niet om eenjarige planten gaat. Meerjarige cultuur is mogelijk wanneer men de plant in het voorjaar terug snoeit en nieuwe potgrond, gemengd met kokosvezel, geeft. De pot kan dan het beste buiten staan.
De wortels van de planten mogen niet lang kletsnat staan. Een pot met een onderschotel is bij kerststerren daarom ideaal. Je hoeft tijdens de bloei geen voedsel te geven. Kerststerren zijn niet winterhard, maart wel meerjarig.
Hoewel het eigenlijk een tuinplant is, kan 'Christmas Carol' ook heel goed in een sierpot in huis staan. Laat het exemplaar dat je nu koopt, dus voorlopig in zijn pot. Zet hem op een niet te warme, lichte plek in je kamer en geniet er nu al, tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling (en daarna) volop van.
Een kerstster mag zeker niet te warm staan. Veel mensen plaatsen de plant vlakbij de verwarming waar de temperatuur 25 °C of hoger is. Aan de andere kant mag deze plant ook niet in een te koude omgeving staan. Wanneer je de kerstster koopt houd je hem in een ruimte waar de temperatuur tussen de 15° en 22 °C ligt.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
De bladeren vallen af
Een plant laat z'n bladeren vallen uit stress. Dat kan door veel te weinig of veel te veel water zijn, maar vaak is een plotse temperatuursverandering of een bruuske verandering van licht de oorzaak.
Gele randen en gele vlekken midden op het blad
Zie je dit verschijnen, ga dan na of je niet te veel water hebt gegeven. Check ook wat dieper in de pot, want soms is de aarde veel natter dan je verwacht. De bladeren zullen niet meer herstellen, maar de nieuwe groei zal weer mooi groen zijn.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water.Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Te weinig water
Vaak is te veel water schadelijker voor je kamerplant dan te weinig. Maar vaak laat 'ie het wel merken wanneer hij te weinig water krijgt. Vaak begint dit met gele blaadjes en vervolgens drogen bladeren. Ook kunnen de bladeren slap gaan hangen.
In plaats van rood te worden zoals onze huid, worden de bladeren geel of wit. Het aangetaste blad vergeelt, wordt bruin en verdort uiteindelijk. De randen van de bladeren worden vaak helemaal droog. Dit gebeurt vooral als de zonnebrand ernstig is.
Is hij na de feestdagen toch uitgebloeid? Verwijder dan de dorre bladeren en knip de stengels terug tot net boven de gezonde bladeren op de stengel. Plaats de plant nu een maand op een frissere plek om hem in een tijdelijke winterslaap te brengen. Een frisse hal of vorstvrije veranda zijn ideaal.
De dennenboom en de sneeuw horen bij het seizoen, de Kerstman is de Amerikaanse versie van Sint-Nicolaas. De ster was de ster van Bethlehem, die de geboorte van Jezus aankondigde.
Kerstster, maretak en kerstroos hebben geen scherpe punten, maar zijn, zoals de meeste giftige planten, nogal bitter. Je kat merkt dat meteen als hij eraan knaagt; katten zijn erg kieskeurig, en vergiftigingen komen dus niet vaak voor. Maar als katten zich erg vervelen, kunnen ze toch aan planten knagen.