Sieraden die niet van edelmetaal zijn gemaakt, kunnen gaan verkleuren. Dit komt doordat het materiaal in contact komt met stoffen waarmee het makkelijk reageert. Denk aan parfum, crème, bodylotion en water. Ook kan verkleuring optreden door de zuurtegraad van de huid.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
De meest betaalbare optie is RVS oftewel roestvrijstaal. Roestvrijstaal is een materiaal wat voor 98% hypoallergeen is en dus ook niet verkleurt met het dragen.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Wat je kunt doen is een laagje blanke nagellak aanbrengen op je nieuwe accessoires, hierdoor creëer je een soort beschermlaagje en zullen je sieraden niet meer afgeven. Verder is het belangrijk dat je ze af doet tijdens het wassen/douchen en sporten.
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Markeringen op je sieraden
De binnenkant van een ring bijvoorbeeld. Op zilveren producten staat altijd een cijfer gegraveerd, dit cijfer kan variëren. De cijfers die gebruikt worden voor echt zilver zijn: 800, 835, 900 en 925. Als je één van deze cijfers aantreft op een sieraad is het dus echt zilver.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!
Het voordeel van Stainless steel ten opzichte van zilver is dat deze van een sterker metaal gemaakt is en dus minder snel krast, het glimt meer dan zilver en is nog gladder ook. Ten eerste raden wij het af om met je Stainless steel sieraad te gaan zwemmen.
Stainless steel verkleurt niet. Je stainless steel sieraad laat dus geen zwarte, bruine of groene vlekken achter, ook niet na het douchen of zwemmen of zweten.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
Kan goud verkleuren? Goud van ieder karaat behoudt altijd zijn kleur. Goud kan door dragen, de zuurgraad van je huid en gebruik van chemische middelen zoals zeep wel doffer van kleur worden. Een nieuw sieraad is altijd mooi gepolijst en glanst daardoor.
Doe je gold plated sieraden af tijdens het douchen, zwemmen of het wassen van je handen. De gold plating is namelijk heel gevoelig voor water en chloor. Kom je in aanraking met chemische producten, zoals schoonmaak- of afwasmiddel, doe je sieraden dan af en doe ze pas weer om als je handen goed droog zijn.
De gemiddelde levensduur van een zilveren ring is 10 a 15 jaar.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
Zilver 925, ook wel Sterling zilver genoemd of 1e gehalte zilver, wil zeggen dat het een legering is die voor 92,5% uit zuiver zilver en voor 7,5% uit ander metaal bestaat.
Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het niet meer gaan oxideren en dus niet meer dof of zwart worden. Hierdoor heb je er langer plezier van !
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Vermijd koper, sterling zilver en andere gelegeerde metalen.
Koper en koperlegeringen zijn de metalen die het meest waarschijnlijk oxideren en groen worden.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.