Watermoleculen vormen sterke waterstofbruggen.Moleculen ethanol vormen eveneens waterstofbruggen, maar dat zijn er heel wat minder in aantal als bij water. Dit is de reden waarom ethanol sneller verdampt dan water.
Alcohol verdampt sneller dan water omdat het zwakkere intermoleculaire krachten heeft.
Flexi zegt: Ethanol verdampt sneller dan water omdat de waterstofbruggen zwakker zijn dan die van water, dus er is minder energie nodig om ze te verbreken . Dit betekent dat de verdampingssnelheid van ethanol hoger is, zelfs bij dezelfde temperatuur.
Alcohol verdampt eerder dan water. Als je het drankje met 15% alcohol verhit ontstaat er een damp die relatief veel alcohol bevat. Deze damp kun je opvangen en laten afkoelen.
Wat te verwachten. De alcohol verdampt veel sneller dan het water .
Omdat alcohol minder polair is dan water , verdampt alcohol sneller dan water en kookt het bij een lagere temperatuur.
Daarom koelt de ethanol sneller af . De soortelijke warmte van ethanol is 2,46 J g ∘ C en voor water is de soortelijke warmte bijna twee keer zo groot, 4,18 J g ∘ C .
De resultaten tonen aan dat het water-ethanolmengsel in het begin sneller verdampt vanwege de hogere hoeveelheid van de vluchtige component, d.w.z. ethanol . De D 2 –t-curve verschijnt als een reeks van twee rechte lijnen met verschillende hellingen: een steile in het begin en een matige in een later stadium.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren. Dat kan nadelige gezondheidseffecten hebben.
Na ongeveer 12 seconden is de helft van de ethanol verdampt.Vrijwel alle ethanol is na ruim een minuut verdampt. Iemand die gedurende een hele werkdag wordt blootgesteld aan lucht met daarin ongeveer anderhalve gram ethanol per kubieke meter, ademt op deze wijze bijna 8 gram ethanol in.
Conclusie: Ethanol lost goed op in water vanwege de vorming van waterstofbruggen door de OH-groep met water en omdat de alkylgroep klein is waardoor het hydrofobe karakter niet tot uiting komt.
Vanwege de massaverschillen en de plaatsing van de -OH-groep, zorgt dit voor een mooi verschil in hun verdampingssnelheid, waarbij de lichte methanol het snelst verdampt en de snelste temperatuurdaling veroorzaakt. Het wordt gevolgd door ethanol, 1-propanol en 1-butanol.
Ethanolverdamping: Ethanol heeft een laag kookpunt (ongeveer 173 graden Fahrenheit ). Bij temperaturen in de buurt van of boven dit kookpunt kan ethanol verdampen en onnodig gevaar en risico's opleveren.
“Het heeft ook geen zin om over het opgeraapte voedsel te wrijven of erop te blazen, zoals veel mensen doen.Daarmee krijg je de bacteriën niet weg”, vult voedselveiligheidsexpert en microbioloog Liesbeth Jacxsens van de UGent aan. De kans is groter dat je ziek wordt wanneer je in huis je schoenen niet uittrekt.
Het water verliest moleculen aan de lucht, en het water verdampt. Bij droge lucht zijn er überhaupt veel minder watermoleculen in de lucht, en hierdoor zijn er veel minder moleculen om terug naar het water te gaan. Het water verdampt dus sneller bij droge lucht.
Alcohol ( de scheikundige naam van pure alcohol is ethanol) ontstaat door vergisting van natuurlijke suikers en zetmeel in vruchten en in granen. De scheikundige formule van ethanol is: C2H5OH. Uit natuurlijke gisting kan een alcoholhoudende drank ontstaan met maximaal 15% alcohol.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Wie de uitvinder van alcohol was is niet meer te achterhalen. Want het oudste document dat over alcohol gevonden is, is een bierbrouwersrecept van 5000 jaar oud. Dit is een kleitafel uit Sumerië. En een Sumerische tekst van zo'n 1000 jaar later heeft het over bier én wijn.
De moleculen van ethanol hebben niet dezelfde cohesieve en klevende eigenschappen als water . Dit zorgt voor een verlaging van de latente warmte van verdamping, wat leidt tot snellere verdamping van alcoholmoleculen dan water.
Het volstaat te zeggen dat ethanol vrij snel verdampt ten opzichte van water vanwege de relatief lage specifieke warmtecapaciteit en hoge dampspanning. In principe is het de bedoeling om ongeveer te weten hoeveel tijd het zou kosten voor een kleine hoeveelheid (ongeveer 5 ml) pure alcohol om te verdampen als het over een oppervlak zoals een tafel wordt gegoten.
Zo is het kookpunt van alcohol bijvoorbeeld 78 graad Celsius en het kookpunt van water 100 graad Celsius. Dus bij een mengsel van alcohol en water ligt het kookpunt ergens tussen de 78 en de 100 graad Celsius. In de damp zit veel meer alcohol dan in de vloeistof.
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
Vanwege het plaatsgebrek worden de covalente bindingen in de moleculen in elkaar gedrukt als een springveer. Warm water staat de energie in de moleculen sneller af dan koud water.Warm water raakt daardoor sneller de opgebouwde energie kwijt en bevriest eerder.
Om het experiment sluitend te maken, is het nodig dat de massa van de verhitte ethanol en het water gelijk zijn. Omdat de ethanol een lagere dichtheid heeft , zal het volume ervan groter zijn.