Grofweg van mei tot november kun je langs de Nederlandse kust achter de zeebaars aan – augustus, september en oktober zijn overigens wel de absolute topmaanden. Zeebaarzen kan met een zager onder de dobber, maar veel gaver is natuurlijk actief met kunstaas.
Voor het vissen op een diepte van 2 á 3 meter is de Rapala Jointed, de Rapala Magnum of de Rapala Sliver van 13cm of zelfs 20cm een goede keus. Deze twee pluggen gaan een meter of twee diep zodat ze de bodem net bereiken, de plaats waar de zeebaars zich meestal ophoudt.
Deze zoute roofvis heeft vooral een voorkeur voor rotsen, havenhoofden, zandbanken/muien en strekdammen. De zeebaars is vrijwel overal te vangen aan de Nederlandse “zoute” kust. Vis je vanaf het strand, dan is een hoge branding en stroming de ideale combinatie. Meestal vang je meer zeebaars met wind op het kantje.
Kunstaas als zeevis aas
Vanuit boten zijn shads vaak favoriet, vooral omdat je er prima gul mee kan vangen. Vanaf de kust kan je goed op zeebaars vissen met shads. Ook met pluggen kan je, vooral in de zomer, zeebaars vanaf de kust vangen.
De vis is zowel overdag als 's nachts actief. Het voedsel is afwisselend en bestaat vooral uit kreeften, garnalen, schaaldieren en vissen. De zeebaars paait in de winter of het voorjaar bij een watertemperatuur van 8,5 tot 11°C in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee.
Zeebaars is zowel te vangen met natuurlijk als met kunstaas, het is vaak aan de sportvisser zelf waar de voorkeur naar uit gaat. Vis je met natuurlijk aas dan zijn pieren of steurgarnalen gevist onder een dobber een mooie manier om de zeebaars te bevissen.
Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen. Vreemd genoeg zijn er ook strandstekken die meer richting hoogwater de beste vangsten noteren.
Zeebaars vissen kan met vastlood montages en lange hengels (4 meter en meer) vanaf het strand. Veelal wordt hierbij lood van 100 gram gebruikt en een haakmaat 2/0 of 3/0 en lijn met een dikte van 35/00. Als onderlijn kan aan fluocarbon met een dikte van 42/00 tot 45/00 worden gedacht.
Zeebaars bevat omega-3 vetzuren, die je beschermen tegen hart- en vaatziekten. De vis zit ook boordevol vitaminen zoals vitamine A, B, C en D en mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor. Ze zorgen onder andere voor een goede conditie van je botten, huid en haar en beschermen je zenuwstelsel en immuunsysteem.
Bij het kiezen van een goede shad voor het zeebaarzen kun je als eerste al snel een schifting maken door te letten op de maat. Wij adviseren voor het zeebaarzen een shad in een lengte van 8 cm tot 12 cm en alles wat daar tussenin zit. Onder de 8cm is te klein terwijl boven de 12 cm wel erg groot wordt voor zeebaars.
Over het algemeen moet je wel wat zwaardere koppen gebruiken. De afstand naar de bodem is groter, de staart van de shad is grover, maar een loodkopje van 18 gram moet genoeg zijn.
Van 1 maart tot en met 31 maart 2022 mogen recreatieve vissers twee exemplaren van zeebaars per persoon en per dag bijhouden. De MCRS bedraagt 42 cm.
Let op de regen
Lichte regen in combinatie met een hoge temperatuur is de beste combinatie. Door de lichte regen vertroebelt het water waardoor vissen je minder goed kunnen zien. Ook zorgt lichte regen ervoor dat insecten in het water terecht komen. Harde regen heeft een negatief effect op de vissen.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
Recreatieve visserij
Zoals verwacht geldt voor de sportvisserij op zeebaars een bag limit van 2 vissen (minimummaat: 42 cm) per dag tot en met november 2021.
Bij een glooiende vloedlijn die niet te steil is kan men de baars aan de voorslag of aan het kunstaas voorzichtig de kant optrekken. Dan de hengel neerleggen en de zeebaars oppakken, wel altijd even opletten of de haak voldoende vast zit. Waar dit niet mogelijk is, ook totaal uit drillen, zeebaars tegen de kant.
De zeebaars (Dicentrarchus labrax) is een straalvinnige vis die behoort tot de orde van de baarsachtigen. Het dier komt voor in de Atlantische Oceaan, de Zwarte Zee, de Middellandse Zee, en in de zuidelijke Noordzee, waar het zowel in open zee als in kustgebieden zwemt, én in zoet- en zoutwater.
Grote meren.
Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet. Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.
De beste tijd om vanaf een strekdam te vissen is van drie uur na hoogwater (afgaand tij) tot ongeveer twee uur na laagwater. Dan is het water laag genoeg om op de strekdam te staan zonder het risico te lopen hier vanaf te spoelen.
Het visseizoen op zeebaars begint vanaf april/mei en loopt door tot oktober/november. Zodra het de temperatuur van het zeewater de 15 graden bereikt, komt de zeebaars naar de kant om te jagen op bliek, zandspiering, garnalen en krabben.
Het meest gebruikt aas om te vissen op harder is wit brood. Je kan het brood als een bolletje kneden en op je haak doen, ook een vlok of een korstje werkt soms goed. Naast brood kun je bijvoorbeeld ook met maden op harders vissen. Soms negeert de harder een bepaalde aassoort namelijk.
TIP: de beste zeebaarshengel voor bootvissers
De Ilicium-500 270 is een uitstekende zeebaarshengel voor het vissen vanaf de boot! Deze hengel heeft een kegelvormige dop (HCS-concept) voor meer werpgewicht en gevoeligheid zodat je zelfs de grootste vissen binnen kunt halen.