Een loszittende tand heeft diverse oorzaken. Bij kinderen met een melkgebit is het normaal dat de melktand los komt te zitten. Bij volwassenen kan er sprake zijn van een lichamelijke aandoening, het dragen van een beugel maar ook een diepe ontsteking.
Dromen over tanden die uitvallen
Doorgaans betekent deze droom dat je bang bent om niet aantrekkelijk gevonden te worden. Het klinkt een beetje oppervlakkig, maar in principe wil iedereen er goed uitzien. Op een dieper niveau behelst de droom de angst om voor gek te staan of om macht te verliezen.
Het is belangrijk om een loszittende kies zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij wordt eerst naar de oorzaak gekeken. Deze oorzaak is dus een tandwortelontsteking, een ontsteking van het tandvlees maar het kan ook om een breuk/barst van de kies gaan.
Loszittende tanden zijn het gevolg van een tandvleesontsteking. Bacteriën in tandplak veroorzaken een ontsteking langs de rand van het tandvlees. Deze ontsteking kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen.
Uw tand is na het losraken (meestal door een klap of val) weer tijdelijk vastgezet met een spalk. De spalk moet de tand(en) gedurende 2-6 weken goed op zijn plaats houden, zodat deze weer goed kan/ kunnen vastgroeien.
De eerste melktandjes verschijnen rond de leeftijd van 6 maand, al kan dat individueel nogal verschillen. Rond 2,5 jaar is het melkgebit volledig ontwikkeld. De melktanden vallen spontaan uit, meestal vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Dan groeien de 32 definitieve tanden uit.
Tandvlees- en kaakbotontstekingen (gingivitis, parodontitis)
Eén derde tot meer dan de helft van de ouderen heeft parodontitis. Bij vergevorderde parodontitis komen de tanden los te staan en kunnen ze zelfs spontaan uitvallen.
Meestal groeit de losgeraakte tand goed vast en kan de spalk na 4 weken worden verwijderd.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
“Je kunt er zachtjes mee spelen of met je tong bewegen zodat de tand steeds wat losser gaat zitten zonder dat het pijn doet. Maar forceren is niet nodig.” Ooms ziet vaker dat kinderen het wisselen eng vinden.
Borstel de randen van het tandvlees voorzichtig mee. Een belangrijke aanvulling op dit ritueel is flossen, stokeren of rageren, soms aangevuld met een mondspoelmiddel of tongschraper. Bij teruggetrokken tandvlees is het extra belangrijk om voorzichtig en vooral niet te hard te poetsen, maar wel zorgvuldig.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Parodontitis is een ernstige en vergevorderde tandvleesontsteking, die kan worden veroorzaakt door diverse factoren. Parodontitis begint vaak met een ontsteking van de tandvleesrand, veroorzaakt door tandplak en tandsteen. We noemen dat gingivitis, ofwel een beginnende tandvleesontsteking.
Langs lijnen over het lichaam (meridianen) staan de tanden en kiezen in contact met de verschillende organen. Binnen de bio-integrale tandheelkunde noemen we dit de orgaan – element relatie. Zo staat bijvoorbeeld een voortand in verbinding met de nieren en blaas. De hoektand met de galblaas en de lever.
(Wortel)cement: Een tand of kies zit met een heleboel kleine vezeltjes vast aan het kaakbot. Deze vezeltjes zitten weer vast aan het cement op de wortel. Wortelkanaal: Een tandwortel is hol van binnen en bevat een of meerdere kanalen, de zogenaamde wortelkanalen.
Dromen over het verlies van je tanden
Zoals we al gezien hebben, staan tanden voor kracht. Je kunt ermee kauwen en dingen doorbijten. Dromen over het verlies van je tanden maakt jou er op attent dat je in het dagelijks leven kracht verliest.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Gelukkig is het niet moeilijk om het gezond te houden: door twee keer per dag twee minuten goed je tanden te poetsen, ragers te gebruiken en eventueel iets extra's te doen, houd je je tandvlees gezond en sterk. Voor extra advies kun je het beste naar je tandarts of mondhygiënist gaan.
Vitamine A belangrijk voor je tandvlees
Een tekort aan vitamine A kan leiden tot een slechte gezondheid van het tandvlees. Vitamine A helpt ook om ongewenste ontstekingsreacties te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitamine A binnenkrijgt want dat houdt je tandvlees gezond.
Bij een gezond gebit staan tanden en kiezen niet los. Maar let op, het komt vrij veel voor dat tanden in het volwassen gebit een klein beetje wiebelen. De een heeft dit meer dan de ander. De gezondheid van het tandvlees heeft hier onder andere mee te maken.
Tanden wisselen
Het wisselen van de melktanden begint meestal als een kind 6 jaar oud is. In deze fase verliest het de onderste melksnijtanden en komen de eerste blijvende kiezen door. De bovenste melksnijtanden vallen uit als een kind tussen de 7 en 8 jaar oud is.
De ontsteking in de tandvleesrand kan zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog dieper.
Op latere leeftijd kunnen aan de tandwortel gaatjes ontstaan: de zogeheten wortelcariës. Het tandvlees trekt zich terug, waardoor de tandwortel gedeeltelijk bloot komt te liggen. Op deze plaats ontbreekt het beschermende glazuurlaagje. Tanden en kiezen zijn hier extra kwetsbaar voor gaatjes.
Tanden kunnen verschuiven met het ouder worden, door een ongeval, een conditie genaamd "tongue thrust", of door natuurlijke groei. Ook merken sommige volwassenen dat hun van oorsprong rechte tanden scheef of te dicht op elkaar komen te staan.
Vanaf 5 tot 6 jaar verschijnen de eerste blijvende tanden. Als een definitieve tand zich ontwikkelt, groeit hij vanuit het kaakbeen langzaam naar buiten. De kroon van de definitieve tand wordt vlak tegen de wortel van de melktand gevormd.