Trichotillomanie (TTM) is een psychische aandoening waarbij men een aandrang heeft om de eigen haren uit te trekken, zowel hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen als haar op andere delen van het lichaam. De naam is afgeleid van het Griekse "trich-" (haar), "till(ein)" (trekken), en "mania" (waanzin, gekheid).
Een vorm die kan helpen bij dwangmatig haren trekken is de habit reversal therapie. Bij deze therapie gaat de jongere of volwassene leren voelen hoe de drang om haren uit te trekken voelt in het lichaam. De jongere of volwassenen leert dit gevoel in het lichaam te herkennen. Dit wordt awareness genoemd.
Oorzaken van dwangmatig haar uittrekken
Enkele dingen die een trichotillomanie-aanval kunnen veroorzaken of de aandoening in stand houden zijn: Traumatische gebeurtenissen (bij kinderen kan dit bijvoorbeeld de geboorte zijn van een jonger broertje of zusje) Stressvolle situaties. Angsten.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Kinderen die al op jonge leeftijd met de aandoening te maken hebben, kunnen er overheen groeien. 18. Is trichotillomanie erfelijk? Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat erfelijkheid een rol kan spelen bij het ontstaan van trichotillomanie.
Normaal gesproken groeien uw haren na enige tijd weer terug. Het verloop daarvan verschilt per persoon en situatie; afhankelijk van de plaats, waar u ze heeft uitgetrokken, de groeifase van de uitgetrokken haren en eventuele schade aan de hoofdhuid. In een normale situatie groeien haren ongeveer 1 cm per maand.
Het Rapunzelsyndroom is een psychische aandoening, namelijk een zeldzame combinatie van trichotillomanie (overmatige aandrang om haren uit te trekken) en trichofagie (dwangmatig eten van haar). Het komt voornamelijk bij jonge meisjes voor. Zij plukken regelmatig hun haren uit en eten die op.
Wanneer je last hebt van trichotillomanie trek je dagelijks of bijna dagelijks je eigen haren uit. Dit gebeurt meestal op je schedel, wenkbrauwen of wimpers. Dit doe je meestal op één bepaalde plek, waar vervolgens een kale plek ontstaat.
Uw hoofdhuid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Als de doorbloeding verbetert, krijgen de haarzakjes weer voldoende voedingsstoffen en zal het haargroeiproces zichzelf meestal weer herstellen. Hier gaan echter weken, soms zelfs maanden tot ruim een jaar overheen.
Grijze haren
Maar stress heeft niet alleen effect op de huid, ook in het haar kan verschil te zien zijn. "Stresshormonen als cortisol en adrenaline hebben invloed op onze haarkleur. Je kan zeker grijze haren krijgen van de stress." Dit zal je niet van de een op de andere dag kunnen zien, maar wel in een paar maanden.
Ieder mens verliest zo'n 50-120 haren per dag. Dat is normaal. Omdat er telkens weer nieuwe haren groeien, ziet u niets aan uw hoofdhuid. U krijgt geen dunnere haardos of kale plekken.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Haaruitval is vrij normaal. Iedere dag verliest een mens gemiddeld 50 tot 120 haren. Hier merkt u vaak niets van aan uw haardos. Als uw haar dunner wordt of als u regelmatig meer haar dan normaal verliest, kunt u wel veranderingen gaan opmerken.
Enkele symptomen die vaak opgemerkt worden bij stress gerelateerde haaruitval, zijn dunner wordend haar, kalende plekken, haar dat in plukjes uitvalt, kaalheid en een toename van haar in het doucheputje, op een hoofdkussen en in een kam.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Soms komt haren uittrekken voort uit spanning. Misschien kun je uitzoeken wat de oorzaak is van de spanning en hier iets aan doen. Er kan ook een ontwikkelingsachterstand of een contactstoornis achter zitten. Je ziet haren uittrekken wel eens bij kinderen met een verstandelijke handicap of hersenbeschadiging.
Telogeen haarverlies is een overmatige uitval van haren door een verstoring van de haargroeicyclus.
Aan de randen zien we misvormde haren die lijken op een uitroepteken (zgn. “uitroeptekenharen”) De kale plekken blijven vaak beperkt tot het behaarde hoofd. In principe kunnen zij ontstaan op alle lichaamsgebieden, waar normaal haren groeien zoals wenkbrauwen, baard, oksels en schaamstreek.
Een haar in je eten is onsmakelijk, maar niet ongezond of gevaarlijk. Haar is gemaakt van de proteïne keratine, dat niet veel ziektekiemen aantrekt.
Dat heeft namelijk geen gevolgen voor je gezondheid, omdat haren onverteerbaar zijn, legt Dr. Nandi uit. Je kunt er niet ziek van worden en dat is waarschijnlijk ook waarom het wettelijk is toegestaan dat er kleine hoeveelheden dierenhaar in je eten zitten.
Niet iedereen kan zijn haar zo lang laten groeien, want de maximale haarlengte is individueel bepaald. De haarlengte wordt begrensd door de duur van de actieve groeifase in de cyclus van het haar. Die fase duurt meestal 2 tot 6 jaar, en de duur wordt op twee manieren door genen bepaald.
Dit heeft o.m. te maken met de haarcyclus, die voor iedere haar verschilt. Tot aan het uitvallen van de haar kan deze 2 tot 6 jaar groeien. Daarna kan maximaal 12 keer een nieuwe haar worden aangemaakt.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.