Na het toevoegen van de bouillon is je soep bijna klaar. Je voegt nog wat kruiderij en peper toe en dan is het pruttelen (laat de soep op een niet te hoog vuur trekken) geblazen. Na een uur of 2 zijn de smaken zo lekker ingetrokken dat je de soep kunt afmaken. Je zult deze moeten 'passeren', ofwel zeven.
Tomaten zijn zure groenten. Dat merk je met name als je tomatensoep of -saus maakt. Om de licht zure smaak te compenseren wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd. De Italianen lossen het op een andere manier op: ze verwerken wat wortel in de soep en laten de soep vooral heel lang zachtjes koken.
Waarom tomaten pellen? Tomaten pel je (of pliceer je) vooral wanneer je er tomatensoep of tomatensaus van gaat maken. De schil van de tomaat lost namelijk heel moeilijk op in vloeistof, waardoor er stukjes in je soep of saus kunnen blijven zitten, zelfs als je de tomaten pureert.
Als je op een gasfornuis kookt, is het handig om een vlamverdeler te gebruiken, zodat de bouillon niet blijft koken. Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan.
Culinaire gevulde soep tomaten van Jumbo (€1,79 voor 570 ml) valt bij het smaakpanel van Kassa magazine het beste in de smaak. “Perfecte structuur en lekker goed gevuld met veel verschillende groenten. Je ruikt ook tomaat, zoals het hoort”, meldt een van de proevers.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Je hebt het vast wel een keer meegemaakt: je schenkt room bij de soep en opeens zie je allemaal kleine korreltjes ontstaan. Hè getsie, de soep is gaan schiften! Dat komt doordat water en vet zich van elkaar gaan scheiden en de eiwitten zich niet langer kunnen binden. Dat veroorzaakt die korrelige structuur.
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Bijkomen voordeel is, naast dat je geen pitjes meer terugvind in je eten, de tomatensaus of –soep ook meteen een stuk minder waterig is. Om diezelfde reden is dit ontpitten een aanrader als je verse tomatenblokjes in je salade wilt verwerken. De luie kok kan ook gezeefde tomaten maken.
Tomaten invriezen is een eenvoudige manier om ze verschillende maanden te bewaren. In tegenstelling tot heel wat andere groenten moet je tomaten niet eens blancheren. Na het ontdooien kan je ze verwerken in een saus, soep of stoofschotel. Tomaten pureren en invriezen kan natuurlijk ook.
Door de tomaten aan de onderkant in te kruisen heb je een mooi begin om het velletje eraf te halen. Dompel de tomaten onder in kokend heet water. Spoel ze vervolgens goed koud in ijswater om ervoor te zorgen dat ze niet doorgaren en de schil nog makkelijker loslaat.
Bij een lage drukgebied kookt soep al bij een lagere temperatuur. Er kunnen makkelijker sporen in de soep komen, en zo kan een broeihaard voor bacteriën ontstaan. Datzelfde is van toepassing bij warm en broeierig weer. De soep kan dus inderdaad sneller zuur worden en bederven.
Het klinkt misschien gek, maar een snufje suiker doet wonderen. Omdat tomaten van zichzelf al vrij zuur zijn, kan een beetje suiker (echt, maar een klein beetje is al voldoende) voor de perfecte balans zorgen.
Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediënten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden.
De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.
Eigenlijk is schiften het ontbinden van twee of meerdere componenten. Vaak is een geschifte saus nog te redden door wat koud water toe te voegen of wat room in te koken en daar de geschifte saus aan toe te voegen.
Soep kan schiften als je er kaas, eieren, room of andere zaken aan toevoegt. Dit verandert niets aan de smaak maar wel aan het uitzicht! Je kan dit voorkomen door de producten en de soep eerst even op kamertemperatuur te laten komen voor je ze toevoegt. Hoe gelijker de temperatuur, hoe minder ze zullen schiften.
Kookroom, crème fraîche of sojaroom zorgt voor een dikkere soep én een romige smaak. Twee vliegen in één klap! Voeg de room toe als de soep warm is en roer goed door.
Voeg tijdens het koken blokjes aardappel toe (ongeveer 1 aardappel per 2 liter bouillon) aan de soep die je wilt binden. Aan het eind van de kooktijd geeft de aardappel zetmeel af en bindt de soep.
Dit is room met een lager vetpercentage als slagroom, waardoor het niet goed op te kloppen is. Hierdoor is het geschikt in gerechten om een saus – of soep lekker romig te maken. Let wel op, hoe lager het vetpercentage in de room, hoe sneller deze gaat schiften.
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan. Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard.
Tijdens het dieet mag je elke dag onbeperkt soep eten. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en ongezoete thee/koffie. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, vlees en fruit zijn op bepaalde dagen toegestaan. Brood, alcohol, koolzuurhoudende drank en dieetdrank zijn absoluut verboden.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.