Het schuren van een stuclaag op een muur is gewoon noodzakelijk om er verder van alles mee aan te kunnen vangen. Wanneer er eenmaal is geschuurd is het belangrijk om de stoflaag die nog op de muur zit goed te verwijderen.
Een zo juist gestucte muur is nooit helemaal glad. De korrels die er nog opzitten kunt u met een fijn schuurpapier (korrel 280) weg schuren. Veeg het stof weg met een stoffer. Zorg ervoor dat de wand goed schoon is.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Gebruik fijn schuurpapier (korrel 280) om de laatste korrels weg te werken, voordat je gaat schilderen. Om de nieuw gestucte muren te verven is het vervolgens belangrijk om die voor te strijken. Je vermindert daarmee de zuigende werking, waardoor de verf beter dekt.
Stucwerk schuren. Gebruik een grove korrel 120 voor de ruwe stukken en daarna korrel 180. Schuurgaas is uitermate geschikt voor het schuren van stucwerk en gaat langer mee. Gebruik van een schuurmachine heeft voordelen boven handmatig schuren; Het veroorzaakt minder stof en de muur wordt gladder.
Waarom is schuren zo belangrijk? Op een muur of plafond die niet of slecht geschuurd is, zal verf minder hechten. Lakverf hecht zich het best aan oppervlakken die niet te glad zijn. Op te gladde oppervlakken kan u daarom te maken krijgen met verfdruppels omdat de verf niet genoeg 'plakt'.
Stucwerk schilderen is prima mogelijk. Wel moet je, in het geval van nieuw stucwerk, deze laag goed de tijd geven om te drogen voordat je het gaat verven. Zo behaal je het beste resultaat.
Heb je de muur net laten stucen of heb je dat zelf gedaan? Vers stucwerk heeft een sterke zuigende werking, waardoor het belangrijk is om voorstrijk aan te brengen. Als je dat niet doet zal de muur waarschijnlijk gaan vlekken en zal de kleur bovendien niet mooi egaal zijn.
Hoelang moet je wachten voordat je stucwerk kunt overschilderen? Gemiddeld moet je per millimeter pleisterwerk, twee dagen reserveren om het te laten drogen. Gemiddeld zal het stucwerk ongeveer 6 tot 14 dagen moeten drogen.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Vraag naar de voorwaarden! De garantie van stucwerk is voor binnenwerk 5 jaar en buitenwerk 3 jaar betreft de NOA voorwaarden. Dit geldt voor grote loszittende stukken of slecht hechtend stucwerk. Maar zeker ook voor het eventuele loslaten van het nieuw aangebrachte werk.
Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Een schuurbord met en zonder spons. De mét spons variant wordt gebruikt bij gladstrijken van pleisterwerk. Verder heeft het aan de ene kant een cilindervormig handvat en aan de andere vlakke kant wordt dus gebruikt voor het gladstrijken van pleisterwerk.
Het schuurgaas is geschikt voor het het behang-en schilderklaar maken van gips(platen), gasbetonblokken en pleisterwerk. Bij gebruik op gipsplaat rafelt het papier van de plaat niet.
De muur zal het vocht uit de verf onttrekken met een vlekkerige muur als gevolg. Om dit op te heffen en ervoor te zorgen dat het eindresultaat er strak en egaal uitziet is het voorstrijken van gestucte muren essentieel.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.
Door het laten stucen van muren krijg je mooie gladde muren en plafonds. De wanden zijn hierdoor makkelijker te schilderen of te behangen, daarnaast werkt de stuclaag brand vertragend.
Stucwerk droogt gemiddeld 1 mm per dag. Als u een laagdikte heeft van 3 cm dan zal het 30 dagen duren voor dat het stucwerk uitgedroogd zal zijn en u het kan voorzien van een schilder laag. Mocht het stucwerk nog niet droog zijn dan zal u donkere vlekken in het materiaal zien die nog vocht bevatten.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.
De muur voorstrijken na stucen is dan zeker nodig. De nieuwe gestucte muur heeft een grote zuigende werking waardoor verf en/of behanglijm gelijk in de muur trekken. Het behang zal hierdoor slecht hechten en de verf zal gaan vlekken.
Als de muur opgedroogd is, kun je – als dit nodig is – een tweede laag verf aanbrengen.
Ondergrond moet schoon, droog, stof- en vetvrij zijn. Slecht hechtende en sterk poederende ondergronden behandelen met Alabastine Xtra Voorstrijk Fixeer. Zeer sterk zuigende ondergronden twee keer behandelen. Een volgende laag aanbrengen voordat de vorige laag droog is.
Voorstrijk voorkomt dat de verf onregelmatig op de muren terechtkomt waardoor je kleurverschil en aanzetten zou kunnen zien. Ook zou zonder het gebruik van een voorstrijkmiddel de verf kunnen gaan afbladderen omdat verf niet goed hecht op poederende ondergronden.