Als je wasdroger niet is aangesloten op de afvoer, heeft deze een waterreservoir voor het opvangen van het water dat uit natte was wordt verwijderd. Deze tank moet na elke droogcyclus worden geleegd. Als je het waterreservoir niet leegt, stopt de wasdroger wellicht tijdens de volgende droogcyclus omdat het vol is.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Een gemiddelde wasdroger gaat ongeveer 2500 droogbeurten mee, afhankelijk van o.a. prijsklasse en het merk. Van een duurdere wasdroger mag je in principe verwachten dat deze gemiddeld langer meegaat, terwijl een budget wasdroger gemiddeld minder lang mee zal gaan.
Een thermische zekering die defect is, is een van de meest voorkomende oorzaken wanneer een droger niet start. De thermische zekering zorgt ervoor dat de droger niet oververhit raakt. Als de droger wel oververhit raakt, is er een grote kans dat de zekering kan doorbranden.
Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor. En hoe vaak je de condensor het beste kunt schoonmaken. Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop.
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.
Een brand in een wasdroger ontstaat vaak door stof in het apparaat. Stof kan vlam vatten door bijvoorbeeld een gloeiend verwarmingselement, een defecte motor of vonkende contacten. Vonken kunnen ontstaan als metalen onderdelen (van kleding) tegen elkaar komen.
Waar zit de sensor in de wasdroger. De sensor van een wasdroger is de vinden op de volgende plek: In de meeste wasdrogers bevindt de sensor zich in de droog trommel. Controleer de gebruiksaanwijzing van het model om de exacte plaats van de sensor te vinden.
Als de filter of condensor vervuild is kan deze verstopt raken en het vocht niet meer opnemen. Dat kun je voorkomen door 'm regelmatig schoon te maken. Maak ook de sensor – die meet of het wasgoed droog is – elke maand schoon.
Gemiddeld gezien gaat een droger ongeveer 2500 wasbeurten mee. Zoals je in de tabel kunt zien hebben de Miele drogers de langste levensduur, gevolgd door ASKO wasdrogers en de merken Bosch, Siemens en AEG. (Budget)merken die een minder lange levensduur hebben zijn onder andere Candy, Zanussi en Whirlpool.
Het jaarlijks energieverbruik van een droger in een gemiddeld Nederlands huishouden is ongeveer 400 kWh. De kosten daarvan zijn ongeveer € 90,-. De droger is een apparaat dat behoorlijk wat energie verbruikt. Kijk bij aanschaf naar het energielabel, want het energieverbruik verschilt nogal per model.
De best geteste droger is de Bosch WTU87675NL. Dit komt allereerst omdat er gebruik is gemaakt van een zelfreinigende condensor. Deze spoelt zich namelijk automatisch schoon tijdens het drogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasdroger goed blijft werken, maar dat deze ook energiezuinig blijft.
Als je de droger wil resetten, schakel het apparaat dan uit en trek de stekker uit het stopcontact. Laat de stekker 30 seconden uit het stopcontact. Doe vervolgens de stekker er weer in en zet het apparaat weer aan.
Natte was sneller droog in de droger
Alles wat u voor deze tijdwinst nodig heeft is een droge handdoek of theedoek. Door deze samen met de natte was in de droger te doen, wordt de was tot wel een 3e van de tijd sneller droog. Dit kan zomaar meer dan een halfuur schelen dus.
Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijdert eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Dit is de filter die achter het klepje links onder ( te demonteren door met een dun plaatje tussen de sparing te wrikken) zit. Hierachter wederom een klepje welke door het hendeltje te draaien los te nemen is.
Kan je een droger 's nachts aan laten? Nee, zet de droger uit wanneer je naar bed gaat. Als de droger in brand vliegt terwijl je slaapt, zal je niet wakker worden en zal de rook je bedwelmen. De droger 's nachts aan laten staan is daardoor erg gevaarlijk.
Opgehoopt stof kan in combinatie met gloeiende verwarmingselementen, vonkende contacten of een defecte motor namelijk zo vlam vatten. Daarnaast kunnen stofdeeltjes ervoor zorgen dat de ventilatoren verstopt raken waardoor de wasdroger oververhit raakt en in brand vliegt.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.
Het energieverbruik en de kosten per jaar hangen natuurlijk af van hoe vaak je de droger gebruikt. Milieu Centraal gaat uit van een gemiddeld gebruik in Nederland van 2,5 keer per week.
Een wasdroger met een zelfreinigende condensor spoelt meerdere keren schoon tijdens het drogen. Hierdoor hoef je de condensor nooit meer pluisvrij te maken. Het automatisch reinigen doet de warmtepompdroger met het vocht uit je wasgoed. Dit bespaart je minimaal 4 schoonmaakbeurten per jaar.