De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
Stilstaand water beïnvloedt de kwaliteit van het drinkwater. Tijdens een warme zomer (25 graden of warmer) is bovendien de kans aanwezig dat bacteriën groeien in de leidingen in je woning. Daarom is het goed om direct na terugkomst van je vakantie de kranen één minuut door te spoelen.
Een stinkende sloot of watergang heeft meestal een natuurlijke oorzaak, bijvoorbeeld rottende plantenresten op de bodem van de sloot. Soms kan het ook veroorzaakt worden door een lozing uit de riolering.
Het ontstaat als er te veel voedingsstoffen in het water zitten. Als de krooslaag dik is en het water helemaal afsluit, kan er geen zuurstof en licht meer naar het water. Zonder zuurstof gaan vissen dood en kan het water gaan stinken.
Zwavel is dus de stof die veel mensen omschrijven als bloemkoolgeur. De geur ontstaat door waterstofsulfide dat H2S wordt genoemd. Het is belangrijk dat de geur van rotte eieren en vooral de oorzaak hiervan zo spoedig mogelijk op te sporen. De geur komt door rotting van zwavelhoudende en organische stoffen.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis. Omdat plantaardige voeding moeilijker te verteren is laten vegetariërs meer winden dan vleeseters. Hun winden stinken echter minder.
Ervaringen met stinkend water vanuit de kraan
Een vieze geur van water uit de kraan kan allerlei oorzaken hebben, maar de meeste zijn gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid en vaak prima zelf op te lossen door te spoelen en de temperatuur hoog te zetten.
De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Net zoals met eten is stank bij een sloot een slecht teken. Dit betekent waarschijnlijk dat de sloot te maken heeft met verontreiniging, bijvoorbeeld door een lozingspunt van een riool of bedrijventerrein. Is een sloot gezond, dan ruik je het water niet of nauwelijks.
In de sloot leven niet alleen vissen. Het bruine water zit vol leven. Veel van het leven kun je met het blote oog niet zien. Algen, pantoffeldiertjes, raderdiertjes, watervlooien, allemaal microben die van de sloot hun thuis hebben gemaakt.
Kroos groeit over het algemeen in (te) voedselrijk water. Hoe smaller de sloot, hoe groter de kans op kroosvorming. Er is ook een relatie met de sliblaag op de bodem: hoe meer slib, hoe meer kroos. Dekens van kroos houden licht en lucht tegen en kunnen daardoor verstikkend werken voor het overige leven in de sloot.
Legionella is een bacterie, die zit in (leiding)water en in de grond. De bacteriën voelen zich het beste thuis in stilstaand water en bij temperaturen tussen de 20 en de 50 graden. Als je heel kleine waterdruppeltjes (waternevel) inademt met daarin legionellabacteriën, kun je daar ziek van worden.
Water behandelen met chloor
In stilstaand water kunnen, zeker bij een hoge buitentemperatuur, snel micro-organismen groeien. Chloor wordt meestal aan een opblaasbaar zwembad toegevoegd met behulp van chloortabletten. Deze worden in een drijvend bakje of het filter gestopt en lossen langzaam op.
Laat alle kranen een minuut lang lopen om legionella te voorkomen. Dit water hoeft u natuurlijk niet weg te gooien. Vang het doorgespoelde water op in een emmer of gieter en gebruik het bijvoorbeeld om de planten water te geven of om de auto mee te wassen.
Wil je checken of je water nog goed is? Draai de dop dan van je flesje en ruik aan het water. Als het muf ruikt is het water hoogstwaarschijnlijk bedorven, aangezien bacteriën gassen uitscheiden waardoor het water een muffe geur krijgt.
Een rioollucht in huis is zeer ongezond en schadelijk voor de gezondheid. In deze rioollucht zitten namelijk schadelijke gassen als waterstofsulfide (verantwoordelijk voor de rotte eieren lucht) en methaan. Met name hoge concentraties waterstofsulfide kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid.
Door de rioollucht kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid of andere gezondheidsklachten. Als er vochtproblemen in je kelder of kruipruimte zijn, kan dit leiden tot schimmels en zwammen, wat ook niet best is voor je gezondheid.
Zo kan de rioollucht veroorzaakt worden door een verstopping, een lekkage of externe factoren. Veel voorkomende oorzaken zijn: Verstopte afvoer. Door de verstopping kan de afvoer niet ontluchten, of blijft de geur van afvoerwater hangen.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Neem dit echter wel serieus want die rioollucht in huis kan giftige gassen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Ruik je rotte eieren? Dan is dit een teken van aanwezigheid van waterstofsulfide. De ontluchting van het riool mag nu niet lang op zich laten wachten.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Via je bloedstroom komen de gassen in je longen terecht, waarna je ze uitademt. Als jij even dacht dat je door het inhouden van je scheet vieze luchtjes tegenging had je het mis, een ingehouden wind kan dus voor een slechte adem zorgen.
Zowel dames als heren kunnen zo'n 20 keer per dag winden laten en toch worden beschouwd als in het 'normale' bereik, voegt Staller toe.