Ooievaars staan vaak op één poot, dit doen ze om de temperatuur te regelen. Als het erg koud is, verliezen ze namelijk veel warmte via hun lange poten. Om die warm te houden, steken ze 1 poot in hun veren weg.
De reden heeft met warmte te maken: door één poot dicht tegen het lichaam te houden, verliest de vogel zo min mogelijk warmte. Ook het dik maken heeft ermee te maken: Zo gaat er zo weinig mogelijk warmte verloren. Een vogel in rust maakt namelijk minder lichaamswarmte aan, en moet dit dus compenseren.
Als het koud is, verliezen de vogels veel warmte via hun lange, dunne poten, vooral als ze in het water staan. Door één poot op te trekken beperken ze het warmteverlies.
Eén van de redenen is om warm te blijven, als ze een poot optrekken en die stoppen ze onder hun veren. Dan koelt ie natuurlijk niet af. Een andere redenen is dat als ze op één poot staan, dan staan ze eigenlijk perfect in evenwicht en hebben ze minder spierkracht nodig, wat hen dus minder energie kost.
Ooievaar zou letterlijk vertaald, samengesteld zijn uit de woorden 'uda' en 'faran', wat 'moerasganger' of 'loper in drassige weiden' betekent. Een andere verklaring kan komen uit het Oudhoogduits, namelijk 'odobero', dat staat voor 'geluksbrenger' en 'schatdrager'.
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Alhoewel dat even schrikken is om te zien, is dat geen afwijkend gedrag. Ooievaars eten vlees (ooievaars die worden bijgevoerd krijgen vaak dode kuikens van kippen) en zodra het jong overleden is, zien de ouders er alleen nog een stukje voedsel in. We zien dit gedrag bij veel andere vogels.
Naast flamigo's zijn er ook veel andere vogels die op één poot slapen. Parkieten, papegaaien, reigers en ibissen doen het ook allemaal. Ze nemen deze houding aan om dezelfde redenen als de flamingo's. De pinguïn is hierbij een uitzondering: deze zwart-witte vogel slaapt veel liever op zijn buik!
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar hebben gevonden in deze balts, bouwen ze een nest van klei. Het stel legt 1 of 2 eieren die ze samen uitbroeden. Na ongeveer een maand wordt een kleine flamingo geboren; een grijs kuikentje met roze poten en een snavel. De jongen blijven nog 5 tot 12 dagen in het nest.
De in het water levende dieren hebben lange, vooruitstekende tanden, neusgaten boven op de snuit, kleine oren en een dikke grijs-bruine huid.
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Ze zijn tijdelijk extra kwetsbaar maar het kan nog goedkomen. Een vogel met maar één bruikbare poot – vergroeid, gebroken, ontbrekend – kan zich best redden, zoals we hier bij het vinkje zien. Maar het kost extra moeite om in balans te blijven of te landen.
De zangvogels slapen meestal op een tak of stok. De reden hiervan, dat geldt zeker voor de opgetrokken poot, is om zomin mogelijk lichaamstemperatuur te verliezen. Om verder nog minder lichaamstemperatuur te verliezen zetten ze hun veren op. Hierdoor komt er een luchtlaag tussen de veren die als isolatie dient.
Er is ook een markt voor exotische producten en vlees is daar een van. Exotic Meat Market heeft een heel assortiment exotisch vlees, waaronder flamingo en leeuw.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's.
Predatie. De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
Wetenschappers ontdekten dat flamingo's nauwelijks spierkracht nodig hebben om op één poot te staan, wel om op twee poten te staan. Ze zetten hun balancerende poot als het ware 'op slot', net zoals paarden dat doen wanneer ze rechtop slapen.
Het is roze, heeft een grote snavel en staat vaak op een been. Dat kan maar één dier zijn, de flamingo natuurlijk. Maar blijkbaar is de ene flamingo de andere niet, want er zijn maar liefst zes soorten.
De reden waarom flamingo's dit doen zou thermoregulatie zijn. Met één poot in het water koelen ze hun lichaam af, maar met twee poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen.
Indien het eerste vrouwtje toch nog opdaagt, eist ze meestal na veel geruzie haar partner en haar nest gewoon weer op. Wanneer het nest en de partner vastliggen, wordt er gebroed. Er worden 3 tot 5 eieren gelegd, die op zo'n 33 dagen worden uitgebroed. Vaak komen de eieren, met tussenpozen van 1 tot 2 dagen uit.
Het voedsel van de ooievaar is gevarieerd: het bestaat uit kikkers, muizen, mollen en insecten en wordt vooral gezocht in weilanden en hooilanden. Maar ze eten ook hagedissen, regenwormen, jonge vogels, aas en afval.
Gast uit Oost-Europa
Van Diek: “Onderzoek via geringde zwarte ooievaars toonde aan, dat de doortrekkers vooral uit Noord-Duitsland, Polen en Tsjechië komen, maar ook uit België, waar een groeiende populatie te vinden is in de Ardennen.