De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
HR-ketel: zet 'm op 60 graden
Verlaag de temperatuur van het cv-water dan eens naar 60 graden (bron:MilieuCentraal). Want hoe lager de temperatuur is, hoe efficiënter de ketel werkt. En in veel gevallen merk je niets, ook bij een lagere watertemperatuur.
Als je de temperatuur van de cv-installatie hoog houdt, bijvoorbeeld op een 90/70 of 80/60 "regime", dan zal je ketel niet kunnen "condenseren" en dus de restwarmte in de afvalgassen niet kunnen benutten. Het gevolg: een groter gasverbruik en hogere energierekening!
Bij veel cv-ketels zet je de ecostand gemakkelijk aan via het display of een knopje. Is het niet makkelijk te vinden? Pak dan de handleiding van je cv-ketel erbij, of bekijk een YouTube filmpje. Vraag het ook gerust aan de monteur wanneer deze langskomt voor ketelonderhoud.
Het cv-water gaat van de cv-ketel naar het afgiftesysteem (vloer- en wandverwarming en radiatoren) in de woning. Bij zeer goed geïsoleerde huizen is deze nog lager, bijvoorbeeld maximaal 40 graden. Lage temperatuur verwarming is vaak nodig als je een (hybride) warmtepomp overweegt.
Hoe laag kan de verwarming 's nachts bij radiatoren? Zet 'm op 15 graden. Overdag zet je de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. Houd wel de deuren goed dicht.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch. Wat oudere ketels zonder modulerende pomp hebben vaak een behuizing.
Momenteel geldt volgens NEN 1006 een eis van 55 °C voor woninginstallaties voor warm tapwater zonder circulatiesysteem. Deze temperatuur moet gemeten worden op de tappunten.
Een van de eisen aan drinkwater is dat drinkwater aan de tap niet warmer mag zijn dan 25 graad Celsius.
Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Daarmee bespaar je jaarlijks 180 euro. Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
Om te beginnen: door de cv-ketel naar 50 graden te zetten. De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op stookkosten en gas én het is net zo comfortabel.
De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig. Bij een gasloze aansluiting betekent dat bijna altijd elektrisch bijverwarmen.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
Een goede temperatuur om vochtproblemen te voorkomen is tussen de 18 en 20 graden Celsius. Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig te ventileren. Door te ventileren wordt vochtige lucht afgevoerd en wordt de luchtvochtigheid in huis verlaagd.
'Je verwarming tijdelijk uitzetten als je van huis bent lijkt misschien zuinig. Maar verstandig is het allerminst. De temperatuur in huis daalt in dat geval te veel, waardoor de kans op vocht en schimmelvorming in je woning toeneemt. ' Terugdraaien raadt ze in de meeste gevallen nadrukkelijk wél aan.
Lagere temperatuur instellen van het tapwater
Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je de kans op Legionella. Een te lage temperatuur vergroot namelijk het risico van een legionellabesmetting. Deze bacterie heeft een optimale groeitemperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius.
Zorg er daarom voor dat u de thermostaat van de verwarming nooit lager zet dan 16 graden Celsius.
Houd altijd minimaal drie radiatoren helemaal opengedraaid. Het liefst grote radiatoren. Die bevinden zich meestal in de woonkamer, waar ook de thermostaat hangt. Als er minder dan drie radiatoren in de woonkamer zijn, kun je eventueel een radiator in de badkamer of in de hal standaard open zetten.
Ongeveer 75% van het totale gasverbruik komt door de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water in huis (20%) en voor koken (5%). Reden genoeg om eens kritisch naar het gasverbruik te kijken, want er valt veel te besparen op gas.
Daarom duurt een was op de eco-stand vaak langer dan een gewoon programma. Kies je een eco-stand van 40 graden, dan wast je wasmachine eigenlijk op een lagere temperatuur dan 40 graden. Een lage temperatuur betekent minder energie om het water te verwarmen, dus besparing.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.