De kans om profvoetballer te worden is statistisch gezien 1 op 10.000. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om deze kans aanzienlijk te vergroten. In dit artikel geven we vijf tips om de kans op profvoetbal te vergroten.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
Van de meer dan 100.000 spelers in het jeugdvoetbal gaan er jaarlijks zo'n 5000 naar een profclub. En dan nog is er geen enkele garantie dat ze later doorstromen naar het betaald voetbal.
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Om profvoetballer te kunnen worden, moet je talent hebben en een hele goede baltechniek. Je moet bijvoorbeeld goed kunnen koppen, schieten, passen, afstoppen, dribbelen en drijven.
Heb jij de droom om profvoetballer te worden, maar ben je ouder dan 18 jaar? Dan is het nog steeds mogelijk om een geweldige profcarrière op te bouwen en misschien zelfs het Nederlands Elftal te halen!
Aannemen, dribbelen, drijven, passen, schieten, koppen, blokken, sliding. Hoe is zijn balcontrole en aanname, kan hij een tegenstander passeren, ballen inspelen op de juiste snelheid, kan hij een bal afpakken en kan de speler dit ook wanneer de druk toeneemt tijdens de wedstrijd.
In de praktijk komt het scouten neer op het kijken naar hoe spelers voetbalsituaties oplossen. Welke kwaliteiten laten spelers zien, welk talent hebben ze om voetbalsituaties op te lossen? Welk vermogen hebben spelers om een zo groot mogelijke positieve bijdrage te leveren aan het winnen van een wedstrijd?
Gemiddeld gaan topsporters met pensioen wanneer ze 30 a 35 jaar zijn. Zwemmers en hockeyers zijn al oud wanneer ze de dertig gepasseerd zijn, en een turnpakje mag je eigenlijk al op je 25e aan de wilgen hangen.
Iedere week bezoeken zo'n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).
Van de 6.882 jongens die de afgelopen vijf jaar in een jeugdopleiding van een Nederlandse profclub speelden, kwamen er slechts 280 uit december, en liefst 1.058 uit januari. De verklaring is dat jonge voetballers in jaargangen zijn ingedeeld - en dus met elkaar worden vergeleken.
Kazuyoshi Miura in het shirt van de Suzuka Point Getters vorig seizoen. De Japanse voetballegende Kazuyoshi Miura (56) kan er maar geen genoeg van krijgen.
De arbeidsduur van de Werknemer in volledige dienst (full time) bedraagt, berekend over een tijdvak van 26 weken, gemiddeld 40 uren per week.
De 56-jarige cultspits mocht zaterdag in de 90e minuut invallen in de wedstrijd tegen Academico de Viseu, die Oliveirense vlot won met 4-1. Met zijn invalbeurt werd Miura, ook wel bekend als 'King Kazu', de oudste voetballer ooit in het Portugese voetbal. Miura is bezig aan zijn 38e seizoen in het profvoetbal.
Er is in Nederland geen geaccrediteerde opleiding beschikbaar tot voetbalscout. Dat komt omdat scouts vaak intern worden opgeleid bij een voetbalteam. De meeste voetbalscouts hebben vele jaren ervaring in de voetballerij en kennen daardoor de fijne kneepjes van het vak.
Profvoetballer worden gaat niet van de ene op de andere dag, er is een greintje voor nodig. De meeste voetballers zijn gescout voor de leeftijd van 13 uit provinciale competities, dus je moet van jongs af aan je best doen om er zeker van te zijn dat je een kans van slagen hebt.
De kleinste speler is Yahya Al-Shehri van Saudi-Arabië. De middenvelder van Leganés telt niet meer dan 164 centimeters. Mede daardoor blijft het gemiddelde bij de Saudi's steken op 1,77 centimeter, waarmee ze de kleinste selectie op het WK leveren.
Een brutomaand salaris van €2300,- per maand obv 40 uur.
Scouts kijken wanneer je de bal hebt en wanneer je geen balbezit hebt. Ze willen zien hoe je omgaat met tegenstanders die je naderen, of dat je verdedigers wegtrekt van de bal om ruimte te creëren voor je teamgenoten.
Naast discipline, concentratie en omgang met tegenslag, scoren topvoetballers ook hoog op motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast zijn ze veerkrachtiger en committeren ze zich meer aan de sport. Ook zijn ze beter in mentale training zoals mental imagery, waarbij een speler zich een bepaalde voetbalbeweging inbeeld.
Je moet uitblinken in ieder team waarin je speelt en absoluut de beste zijn op jouw positie om kans te maken om gescout te worden. Een goede pass techniek, een hard en geplaatst schot, het lezen van het spel en een zeer goede conditie zijn een aantal van deze zaken waar je hard op moet trainen om de beste te worden.
De selectie traint twee keer per week op dinsdag en donderdagavond onder begeleiding van een professionele trainer.