In sommige EU landen is de categorie B1 te halen, bijvoorbeeld in Frankrijk.Het is niet mogelijk om deze categorie in Nederland te behalen en om deze reden wordt de categorie B1 niet gevuld op het Nederlandse rijbewijs. De minimumleeftijd voor de categorie B1 is 16 jaar.
Mag ik B1-voertuigen besturen? Heb je een rijbewijs B (personenauto)? Dan mag je voertuigen uit categorie B1 besturen. Ook in landen waar ze het rijbewijs B1 wél gebruiken.
BE en B+ (code 96): rijbewijs voor auto (B) met aanhanger; C: vrachtwagenrijbewijs; CE: rijbewijs voor vrachtwagen (C) met aanhanger; C1: rijbewijs voor 'lichte' vrachtwagen (gewicht tussen 3.500-7.500 kilo);
Er mag vanaf achttien jaar examen gedaan worden voor de categorie A1. Ben je in bezit van dit rijbewijs, dan mag je een motorrijwiel van maximaal 125 cc, met een maximaal vermogen van 11 kW en van maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW bestuurd worden.
In rubriek 12 op uw rijbewijs (de meest rechterkolom achter de rijbewijscategorie, of links onderaan ) kunnen 1 of meer cijfercodes staan. Dit betekent dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te mogen rijden.
Rijbewijs B1
Het is niet mogelijk om deze categorie in Nederland te behalen en om deze reden wordt de categorie B1 niet gevuld op het Nederlandse rijbewijs. De minimumleeftijd voor de categorie B1 is 16 jaar.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Met een rijbewijs B mag u een auto besturen van maximaal 3500 kg. Is het voertuig zwaarder? Dan heeft u een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
A2-beginners
U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.
Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kilo, een aanhanger trekken tot maximaal 750 kilo en mag je een bromfiets of scooter besturen. Een rijbewijs A is het rijbewijs voor motoren, onderverdeeld in A1, A2 en A.
Het nieuwe rijbewijs heeft verschillende moderne echtheidskenmerken. Zo is op bepaalde plekken van de kaart reliëf te voelen en is er een opvallend doorzichtig rond venster aangebracht. Ook zit er een hologram op dat van kleur verandert als het rijbewijs gekanteld wordt.
01.01 Bril; 01.02 Kontaktlenzen; 01.03 Beschermend glas; 01.04 Ondoorschijnend glas; 01.05 Ooglap; 01.06 Bril of kontaktlenzen.
U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs.
Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kg. Vanaf de minimale leeftijd van 18 jaar mag je zelfstandig de weg op. Is het voertuig zwaarder? Dan heb je een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) nodig.
Heeft u een rijbewijs met code 78? Dan mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u het praktijkexamen heeft gedaan met een auto of motor met automatisch schakelsysteem.
minimaal 16 jaar zijn; een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
Om een shovel te besturen op de openbare weg is minimaal het T-rijbewijs vereist! Dit geldt voor alle motorrijtuigen met beperkte snelheid die breder zijn dan 1,3 meter. Om het certificaat te behalen, dien je minimaal 16 jaar te zijn.
Sinds 1998 kunt u met een 125 cc motor rijden aan de hand van een rijbewijs B.
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Wie een bus wil besturen met meer dan 8 zitplaatsen (exclusief de chauffeur), heeft een busrijbewijs nodig. Het D-rijbewijs is het 'gewone' busrijbewijs. Speciaal voor chauffeurs van kleinere bussen (maximaal 16 zitplaatsen) is er het D1-rijbewijs.
Nederlanders die het rijbewijs B – het autorijbewijs dus – vòòr 19 januari 2013 hebben gehaald, mogen motorrijden zonder A-rijbewijs. Mensen die na deze datum een B-rijbewijs hebben gehaald, moeten alsnog een rijbewijs A (motorrijbewijs) halen.
Wanneer heb ik rijbewijs E achter B nodig? Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Wie langer dan twee jaar het rijbewijs B op zak heeft, mag met een motor of scooter van 125 cc de weg op, op voorwaarde dat die een vermogen heeft van maximaal 15 pk (11 kW). Wie zijn rijbewijs B na mei 2011 haalde, moet eerst vier uur scholing (zonder examen) volgen.