In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Ons immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Daardoor ontstaat de rode bult en vooral: veel jeuk.
Nog een leuk feitje is dat alleen wij vrouwtjes maar bloed kunnen drinken. We prikken dan door je huid, spugen er een beetje gif in om het bloed te verdunnen en zuigen er dan een portie bloed uit. Het beetje gif wat we nodig hadden om het bloed eruit te krijgen, blijft achter en geeft je die jeukende bultjes.
Omdat muggen zich geslachtelijk voortplanten, is het van belang dat mannetjes en vrouwtjes elkaar herkennen en kunnen vinden in een omgeving met veel andere insecten. Mannelijke steekmuggen vinden vrouwtjes door goed naar hun vleugelslag, het gezoem, te luisteren.
Ongetwijfeld herkenbaar: je wordt geprikt door een mug, maar het dier is vervolgens nergens te bekennen. Dat blijkt te komen door een speciale techniek die muggen hebben. Nadat ze zich bij hun slachtoffer hebben volgezogen, hanteren muggen een speciale techniek om ongezien en veilig weg te komen.
Een muggenbeet (of muggensteek) wordt veroorzaakt door een vrouwelijke mug. Zij heeft namelijk bloed nodig voor de rijping van haar eitjes. Om ervoor te zorgen dat ze het bloed kan opzuigen, spuit ze speeksel in het bloed van haar slachtoffer. Hierdoor ontstaat een muggenbult, wat erg kan jeuken.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Niemand had verwacht dat muggen zo'n goed gehoor hadden. Muggen kunnen veel beter horen over lange afstanden dan onderzoekers tot nu toe vermoedden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Zo blijkt dat ze behoorlijk veel sliepen; gemiddeld tussen de 16 en 19 uur per dag. Deze resultaten suggereren dat vermoeide muggen dus slaap boven eten verkiezen.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuwstreng. Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Muggen herkennen elkaar immers aan het gezoem.
Wanneer ze in elkaars nabijheid zijn, stemmen ze hun vleugelsnelheid (en dus ook hun frequentie of toonhoogte) op elkaar af. Binnen de seconde verhoogt het vrouwtje en verlaagt het mannetje zijn frequentie, tot beide hetzelfde zoemen.
IJsland is het thuis van zo'n 300.000 mensen, veel schapen, prachtige vogels en paarden, maar insecten zijn er maar weinig te vinden. Slechts 1300 soorten tegenover ongeveer 20.000 soorten in Nederland. Geen dagvlinder vliegt er rond, zelfs geen mug.
Haarvaatjes prikken met een flexibele steeksnuit
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje. En dan weet ze op een gegeven moment zo'n haarvaatje aan te prikken.
Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten. Er zitten eiwitten in die nodig zijn voor de ontwikkeling van hun eitjes.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Lichaamstemperatuur en vocht spelen ook een rol bij het vinden van een prooi. Om te weten of ze een mens of een ander dier voor zich heeft, gaat de mug verder af op de geur van onze huid: melkzuur uit zweet, vetzuren uit talgklieren en ammoniakverbindingen spelen daarbij allemaal een rol.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.