Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Wordt uw kat opeens agressief als u hem aait terwijl hij dat normaal nooit doet? Dan heeft hij misschien pijn of voelt zich niet lekker en wil daarom niet aangeraakt worden. In dit geval trekt een kat zich vaak terug en is het verstandig meteen een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Als een kat plotseling agressief gedrag gaat vertonen, zeker bij aanraking, dan kan het zijn dat de kat pijn heeft. Het is dan het beste om de kat medisch te laten onderzoeken. Straf de kat nooit en houdt voldoende afstand tot de kat onderzocht kan worden.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Zo zie je dat je met een boze kat te maken hebt: Opgezette haren op de schouders en de rug. Hard heen en weer zwiepen met de staart. Lichaam een beetje naar voren gebogen en de pootjes staan schrap.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Katten herkennen ons eerder aan onze stem en geur dan aan ons uiterlijk. Wie denkt dat alle katten het gezicht van hun 'baasje' herkennen heeft het mis. Ruim 46% van de katten in een onderzoek naar gezichtsherkenning, kon het gezicht van zijn eigenaar niet onderscheiden van andere gezichten.
Er is een studie geweest naar katten en tv kijken, waarbij sommige katten geen beschikking hadden over ramen maar wel de tv. Deze katten konden op tv verschillende prooi dieren zien, zoals knaagdieren en vogels. Volgens Dr. Orlando zijn er verschillende redenen waarom sommige katten tv kijken.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!