Koken zonder DekselAls je bonen en boontjes kookt zonder deksel, zal het overtollige vocht verdampen en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Dit kan nuttig zijn als je bonen aan het roosteren bent in de oven of als je een gerecht wilt waarbij je de bonen wilt laten karamelliseren, zoals bij roerbakgerechten.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Breng en pan met water en zout aan de kook. Snijd het harde stukje van de sperzieboon eraf, het mooie sierlijke puntje aan de andere kant kun je laten zitten. Kook de sperziebonen zonder deksel, afhankelijk van de dikte in 6-8 min. gaar (de sperziebonen moeten nog frisgroen zijn).
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten. Was sperziebonen voor gebruik, snijd de puntjes eraf en breek ze eventueel in stukken. Je kan sperziebonen ook wokken, hiervoor geldt dezelfde kooktijd als voor gewoon koken. Eet ze niet rauw.
Te lang koken is ook niet goed, omdat het dan kan gebeuren dat de draadjes taai worden. We adviseren je dan ook om nooit langer dan 16 minuten te koken. Check tijdens het koken regelmatig met een vork of de boontjes al zacht zijn. Zodra dat het geval is, kun je ze afgieten.
De kooktijd van sperziebonen is 12-16 minuten. Als je sperziebonen meteen na het koken laat schrikken onder koud stromend water, behouden ze hun mooie groene kleur. Wil je weten of sperziebonen gaar zijn? Ze mogen knapperig zijn maar niet piepen, anders hebben ze nog onvoldoende smaak.
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken . Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart, wat energie bespaart.
Door een koekenpan, steelpan of pot af te dekken tijdens het koken, blijft de temperatuur onder controle, wat belangrijk is voor gelijkmatig koken. Het helpt ook om vloeistof sneller aan de kook te brengen (wat minder energie kost, oftewel, het is ook kostenefficiënter). Door de pot af te dekken, voorkom je ook dat er stoom ontsnapt.
Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij. Pas als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het op de pan zodat je straks nog genoeg saus overhoudt. Wanneer je best wel en best geen deksel op je pan zet, lees je hier.
Sperziebonen opbakken met alleen met ui en knoflook is altijd lekkerder dan koken. Bak een gesnipperde ui aan in de pan. Als de ui glazig is, voeg je de knoflook 30 seconden toe. Voeg dan ook de sperziebonen toe en de kruiden (bijvoorbeeld Royal Veggies groente kruiden) en roerbak het kort.
Waarom zijn deze sperziebonen draadloos? De bonen in de supermarkt hebben vaak dikke, taaie draden en dat eet niet fijn. Hoe meer draad, hoe langer de boon houdbaar is, want de draden vormen het skelet van de boon. Zo kan de supermarkt ze dagenlang zonder derving bewaren.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
Als de nachttemperaturen hoog zijn (zoals eerder deze zomer toen u uw e-mail verstuurde), mislukt dit proces en vormen de zaden zich niet en vallen de peulen. Ongelijkmatige vochtigheid kan er ook voor zorgen dat de peulen vallen. Als de grond te veel uitdroogt tussen irrigaties of tussen regenbuien, worden er geen bonenpeulen gevormd.
Sperziebonen bereiden
Hoewel je soms hoort dat water sneller aan de kook komt als er zout in zit, is dat niet waar: het kookpunt wordt daar namelijk ook hoger door. Het is juist beter om sperziebonen zonder zout te koken, omdat je anders het risico loopt dat het velletje wat taaier wordt.
Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje.
Als je het deksel erop houdt, stijgt de temperatuur van het water sneller ! Als je een pan weer aan de kook wilt brengen. Als je dingen als pasta, groenten of eieren toevoegt, daalt de temperatuur van het kokende water. Doe het deksel erop om het water sneller weer aan de kook te brengen.
Reductie wordt uitgevoerd door een vloeistof, zoals een bouillon, vruchten- of groentesap, wijn, azijn of saus, te laten sudderen of koken totdat de gewenste concentratie is bereikt door verdamping. Dit gebeurt zonder deksel , waardoor de damp uit het mengsel kan ontsnappen.
Een snelkookpan bespaart 50-70% aan kooktijd en energie. Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan. Hiermee bespaar je energie. Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik.
Voedsel afdekken
Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit.
Houd het deksel erop als je iets aan de kook wilt brengen om twee redenen. "Ten eerste ontsnapt warmte door een open deksel, dus duurt het langer voordat water kookt," zegt Ronna Welsh van Purple Kale Kitchenworks.
Aluminiumfolie is een betrouwbare en veilige methode voor het bewaren en koken van voedsel . Onderzoek toont aan dat er slechts minimale hoeveelheden aluminium van kookgerei en folie in voedsel terechtkomen.
Ik besef dat als je sperziebonen lang genoeg laat koken, hun felgroene kleur saai olijfgroen wordt, wat jammer is. Maar tegelijkertijd verandert de textuur van de sperziebonen van knapperig naar taai en uiteindelijk naar boterachtig , wat absoluut heerlijk is.
Uit analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven.
Te hoge temperaturen tijdens de vorming van bonen kunnen een zekere taaiheid veroorzaken . Hoge temperaturen verstoren de bestuiving en adequate irrigatie, wat de bonenoogst als geheel beïnvloedt. Plant bonen, waarbij u voldoende tijd geeft voor rijping voordat de temperaturen te hoog worden en houd de bonenplanten bewaterd.