Spelt is een graansoort die al duizenden jaren verbouwd wordt. In de loop van de tijd is spelt grotendeels vervangen door tarwe, omdat dit een hogere opbrengst per oppervlakte grond heeft. Daarnaast kan het vliesje om de tarwekorrel gemakkelijker verwijderd worden dan bij de speltkorrel.
Spelt is daardoor gemakkelijker te verteren dan tarwe. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel na het eten van tarwe eerst stijgt om weer vervolgens weer te dalen, waardoor je weer sneller trek krijgt. Spelt is hierdoor ook uitermate geschikt voor diabetici.
Spelt is rijk aan vitamine B3 en bevat diverse mineralen, te weten; koper, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Al deze voedingsstoffen zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Wanneer je geen spelt kan eten, door bijvoorbeeld coeliakie of een tarwe-allergie, zal je deze voedingstoffen uit andere voeding moeten halen.
De voordelen van speltbrood
Dit zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel en je bent sneller verzadigd bent waardoor je minder snel trek hebt in zoete lekkernijen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij afvallen. Door de mineralen die spelt bevat zorg je voor een sterk lichaam.
Voordelen van speltbrood
Sommige mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) kunnen speltgranen makkelijker verdragen dan tarwegranen. Dit zou komen doordat spelt minder fructanen bevat; dit is de voedingsstof waar mensen met PDS klachten van kunnen krijgen.
Spelt bevat gluten. Glutenintolerantie komt regelmatig voor, ook onder mensen die nergens last van hebben.Het kan leiden tot buikpijn, diarree en een verlaagde weerstand.
In witbrood zitten dezelfde vitamines, mineralen en voedingsvezels als in bruin brood of volkorenbrood, alleen in mindere mate. Voor gevoelige darmen is volkoren dus de beste optie. Tarwe, spelt of rogge, welke soort graan er in je brood zit, maakt op zich niet uit.
De verhouding verschilt: spelt bevat meer gliadine en minder glutenine dan tarwe. De structuur van de gluten in spelt en tarwe is bovendien ook verschillend, waardoor spelt iets lichter verteerbaar zou zijn.
De speltkorrel is stevig omgeven door een taaie buitenste schil of omhulsel, dat 30-35% van het totale gewicht van het graan vertegenwoordigt. Moderne tarwe is vrij dorsen - het is gefokt om zijn schil te verliezen tijdens de oogst, om de oogsttijd te verkorten en de opbrengst te verhogen. Spelt is niet vrij dorsen .
De koolhydraten worden door de aanwezigheid van eiwitten en vet minder snel omgezet in glucose, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt. En een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je minder zoete trek hebt. In die zin kan speltbrood dus wel helpen bij het afvallen.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping.
Om een speltkorrel zit, in tegenstelling tot tarwe, een hard vliesje dat één voor één moet worden verwijderd. Dat maakt het productieproces, ondanks de komst van de moderne landbouw, een stuk intensiever en dus duurder. De populariteit van spelt daalde, maar werd herontdekt bij de opkomst van de biologische landbouw.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Er zijn echter twee soorten brood die steeds vaker voorkomen op de lijsten met populairste broden, omdat ze als gezond worden beschouwd en goed zijn voor de spijsvertering : speltbrood en roggebrood.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
In speltbrood zitten meervoudige onverzadigde vetzuren.Deze stoffen helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Heb je een goed cholesterolgehalte? Dan heb je ook weer minder kans op hart- en vaatziekten.
Spelt, met zijn milde, nootachtige smaak, is een populair alternatief voor tarwe. Het levert ook verschillende essentiële voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium en zink. Het consumeren van spelt en andere volkoren granen kan de gezondheid van het hart verbeteren, de spijsvertering bevorderen, het risico op diabetes verminderen en mensen helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden .
Spelt is een graansoort die al duizenden jaren verbouwd wordt. In de loop van de tijd is spelt grotendeels vervangen door tarwe, omdat dit een hogere opbrengst per oppervlakte grond heeft. Daarnaast kan het vliesje om de tarwekorrel gemakkelijker verwijderd worden dan bij de speltkorrel.
Speltmeel biedt een veelvoud aan zeer voedzame inhoud zoals vezels, eiwitten, alcium, selenium en vitaminen die uw lichaam nodig heeft. Daarnaast is het perfect voor alle soorten bakwaren zoals brood, muffins of koekjes !
Makkelijker verteerbaar: Vanwege de samenstelling van spelt kunnen sommige mensen het gemakkelijker verteren dan tarwe.Dit kan resulteren in minder darmklachten en een meer comfortabele spijsvertering. Voedingsstoffen: Spelt is een voedzaam graan dat rijk is aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan. alle dranken zijn toegestaan, koolzuurhoudende dranken kunnen meer klachten geven. rijp fruit zoals appel, peer, banaan, perzik, meloen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zowel spelt als tarwe afstammen van emmertarwe. Dit betekent dat er genetisch geen verschil is. De hoeveelheid vezels, zetmeel, gluten en voedingswaarden zijn ongeveer hetzelfde. Omdat de verschillen zo minimaal zijn, is spelt dus niet gezonder dan tarwe.
Zuurdesembrood , glutenvrije granen en volkoren granen. Lijnzaad, chiazaad en andere zaden. Probiotica-rijke gefermenteerde voedingsmiddelen (yoghurt, kombucha, kefir)
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Jouw uitwerpselen mogen er gerust uitzien als een maïskolf: met barstjes aan de buitenkant, zacht en gebobbeld. Dat is een goed teken, zo mag het elke dag zijn. Een andere goede versie van jouw kaka, is smeuïg en zacht. De gladde structuur doet het eruitzien als een worst.