Als je het vuur te hoog zet, gaat je olie enorm spatten en krijgt je gebakken ei een rubberachtige structuur. Vervolgens bak je het ei gedurende een minuut of drie – of in elk geval tot het eiwit gestold is. Gebruik een spatel om het ei uit de koekenpan te halen.
Het vet uit de boter is goed bestand tegen redelijk hoge verhitting, dus om in te bakken. De melkeiwitten kunnen inderdaad die hoge temperatuur niet verdragen en verbranden. Het water gaat verdampen en spettert dan.
Niet alleen olie zelf spettert in de pan, ook het vocht in het vlees dat je bakt kan daarvan de oorzaak zijn. Je kunt vlees dus een beetje droogdeppen voor je het bakt. Dit geldt ook voor groente en aardappels.
Wat je moet doen om te voorkomen dat hete boter gaat spatten? Een snufje zout in de pan doen! Door zout toe te voegen, spatten waterhoudende vetten zoals boter en margarine niet meer. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken dat er een spetter hete boter op je huid terechtkomt.
Aan beide kanten gebakken
Als de onderkant gaar is en het eiwit rond het eiwit nog niet helemaal, draai het ei dan om. Bak vervolgens nog een seconde of 10 tot 20 en draai hem weer terug. Dan is de bovenkant licht gebakken, maar het eigeel ertussen nog wel zacht.
Als u een broedmachine heeft die de eieren niet automatisch draait moet u de eieren vanaf dag twee zelf dagelijk 3-5 maal draaien. Het is belangrijk dat u dit niet vergeet te doen. Sommige mensen maken er een gewoonte van door dit te doen na elke maaltijd.
Dit komt omdat de luchtsnelheid over een ei voor een groot deel de temperatuur van het embryo tijdens het broeden bepaald. Het huidige mechanisme van keren heeft op die luchtsnelheid relatief veel invloed. Omdat de laden ieder uur wis- selen van keerstand wijzigt voortdurend het luchtpatroon tussen de eieren.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
“Je moet rauwe kip nooit wassen! Je verwijdert er namelijk geen schadelijk bacteriën mee. Wat je wel doet is de bacterie van de kip door je keuken verspreiden.” Water zal namelijk door je keuken spetteren en het sap van de rauwe kip wordt verplaatst naar het aanrecht en je gootsteen.
Zoals bij alle gebraden vleessoorten, moet ook een kip rusten. Haal de kip uit de oven. Bedek ze losjes met aluminiumfolie en wacht minstens 10 minuten voor je met het mes aan de slag gaat.
Grote stukken kip zijn waarschijnlijk nu nog niet gaar. Als je de kip in kleinere stukken of vier stukken gesneden hebt, dan kan het zijn dat hij nu al wel gaar is. Als je de kip te lang kookt, wordt hij rubberachtig en is hij moeilijk te kauwen.
Bak- en braadboter
Omdat het bijna geen water bevat, spettert het vrijwel niet. De toevoeging van een eiwitrijk weipoeder zorgt ervoor dat het vlees sneller bruin wordt tijdens het bakken. De toevoeging van lecthine zorgt er eveneens voor dat de bak- en braadboter minder spettert dan andere botersoorten.
Gelukkig bestaat er een boter die alles een stuk gemakkelijker maakt: de geklaarde boter van Carlsbourg! Direct klaar voor gebruik en perfect voor het bereiden van sauzen en koken op hoge temperaturen. Dankzij zijn samenstelling van bijna uitsluitend puur vet brandt hij niet aan.
Om te voorkomen dat die verrekte olie overal heen spat kan je voor het bakken een beetje zout in de pan strooien. Wanneer je dit doet voordat je met olie of boter in de weer gaat voorkom je dat je vloekend als een ketter achter het fornuis staat.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Dat verzadigde vetten in roomboter gezond zijn blijkt uit onderzoek; ze kunnen bijdragen aan sterke botten, een gezonde lever- en longfunctie en een sterk afweersysteem. Ook de onverzadigde vetten maken roomboter gezond. Deze geven je snel een vol gevoel en verhogen de vetverbranding.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.