Doorspoelen met lauw waterTer voorkoming van verstopping van de sonde: Na elke toediening van sondevoeding moet u de sonde met 20-30 ml lauw water doorspoelen. Als u continu sondevoeding krijgt, dient u 4 tot 6 keer per dag de sonde door te spuiten om deze schoon te houden.
Sondevoeding kan ervoor zorgen dat de sonde langzaam verstopt raakt. Om dit te voorkomen moet u de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag met 20 ml lauw kraanwater doorspoelen.
Spoel de sonde minimaal vier keer per dag goed door met lauwwarm kraanwater of mineraalwater zonder koolzuur met behulp van een 20 ml injectiespuit. Gebruik elke 24 uur een nieuwe pompset. Gebruik spuiten om door te spoelen niet langer dan 72 uur. Maak uw voedingspomp regelmatig schoon met een vochtige doek.
Om verstopping te voorkomen, moet u de PEG-sonde vóór en ná het geven van sondevoeding of medicijnen doorspoelen met vijf tot tien milliliter water.
Het doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal 4 tot 6 keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. In ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding of het geven van medicijnen.
☞ Na elke voeding, tenminste vijf maal per dag, dient de sonde te worden doorgespoeld met 20 cc fysiologisch zout of (kraan)water.
Gaat patiënt niet hoesten dan kun je ervan uitgaan dat de sonde goed zit. Zuig hierna met de spuit maagsap op (lukt dit niet, dan is de sonde niet juist geplaatst, de sonde kan opgekruld in de maag zitten, trek de sonde 3 tot 4 cm terug en zuig nogmaals maagsap op.)
Dompelen PEG(J)-sonde
Hiermee wordt voorkomen dat het inwendige plaatje dat in de maag zit in het maagslijmvlies vast gaat groeien. De sonde mag niet gedraaid worden! De dunnere sonde die door de PEG- sonde heen is gevoerd kan hierdoor namelijk terug krullen naar de maag.
Dompel de sonde elke dag 1 keer. Dit doet u zo: Schuif het schijfje 5 centimeter van uw huid af. Duw de sonde daarna ongeveer 5 centimeter naar binnen en trek deze weer terug.
Na elke toediening van sondevoeding moet u de sonde met 20-30 ml lauw water doorspoelen. Als u continu sondevoeding krijgt, dient u 4 tot 6 keer per dag de sonde door te spuiten om deze schoon te houden. Ook als de sonde niet wordt gebruikt, moet u deze wel 3 keer per dag doorspuiten met 20-30 ml water.
Om te voorkomen dat de sonde uit de neus valt of dat de sonde verschuift, is het belangrijk om eens in de 3 dagen of na een douchebeurt de pleister te vervangen. Wanneer de 3 dagen nog niet voorbij zijn maar de pleister niet meer goed kleeft, moet u hem ook vervangen.
Gebruik bij (dreigende) verstopping: Spuit maximaal 20 milliliter natriumbicarbonaat 4,2% in de sonde. Laat 15 tot 30 minuten inweken. Spoel na met minimaal 20 milliliter lauwwarm water. De kleinste flesjes natriumbicarbonaat 4,2% bevatten 100 ml en zijn volgens de fabrikant na openen 24 uur houdbaar.
Een maaginhoud met een pH-waarde van 5,5 en lager (dus richting 1) is goed. U mag de sondevoeding dan geven. Bij een pH-waarde van 5,6 of hoger wacht u tien minuten en herhaalt u de handeling. Als de pH-waarde dan nog steeds 5,6 of hoger is, wacht u een uur.
Verzorging in de eerste week
Spuit de PEG-sonde elke keer vóór en na het geven van voeding en/of medicijnen door met 30 tot 40 ml kraanwater. Wanneer u de sonde niet gebruikt, spuit deze dan elke dag 3 tot 4 keer door met 30 tot 40 ml kraanwater. Hiermee voorkomt u verstopping van de PEG-sonde.
Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, wordt de sonde doorgespoeld met 20-50 ml lauw water en het dopje wordt weer teruggeplaatst op de sonde.
De dagelijkse verzorging van de PEG-katheter
Inspecteer de huid. Zie bij roodheid, harde plekken, pus en/of lekkage hoofdstuk "Problemen, oorzaken en oplossingen". Maak in de eerste week de huid rondom de fistel schoon met behulp van een gaasje met chloorhexidine 0,5% in alcohol 70%.
Een voedingssonde is een buigzaam slangetje waarmee voeding en/of medicijnen gegeven kunnen worden. De sonde wordt via de neus en de keelholte ingebracht en komt uit in de maag. Aan het uiteinde zitten gaatjes waardoor de voeding in de maag stroomt. Na het inbrengen kan de sonde meestal zes weken blijven zitten.
J staat voor jejunum. Dat is het eerste deel van de dunne darm. De PEG-J-sonde lijkt op een PEG-sonde. Het verschil is dat het slangetje door de maag in de dunne darm uitkomt.
Een geopende verpakking kunt u, bij gebruik van een toedieningssysteem, 24 uur op kamertemperatuur gebruiken. Wanneer u de sondevoeding met een spuit in porties geeft, moet de voeding in de koelkast bewaard worden gedurende maximaal 24 uur.
Dit om huidbeschadiging of irritatie te voorkomen. De button wordt meestal een keer in de drie maanden vervangen, maar dit kan per merk verschillen. Dit vervangen kan worden uitgevoerd door de thuiszorg, u kunt dit zelf ook leren.
Leg de nieuwe pleister(s) klaar, verwijder de oude pleister(s), houd de sonde hierbij goed vast zodat deze niet verschuift. Het streepje op de sonde moet direct bij het neusgat te zien zijn, dan weet je dat de sonde niet verschoven is.
Meestal krijgt u een PEJ om voor langere tijd sondevoeding via uw dunne darm te krijgen. De katheter zit onder uw kleding en is dus niet te zien. Verder is het slangetje dikker dan sondes die door uw neus gaan. Hierdoor raakt het slangetje minder snel verstopt.
Als er moeilijk aspiraat kan worden verkregen, biedt de “limonadetest” uitkomst bij personen met een goede slikfunctie die mogen drinken. De persoon drinkt enkele slokken drank met een lage pH (pH ≤ 4) bijvoorbeeld limonade of aangelengde limonadesiroop. Dit vergemakkelijkt vaak het verkrijgen van aspiraat.
Wat moet ik met mijn sondevoeding doen tijdens het douchen en aankleden? Voor het douchen kunt u de pomp uitzetten en het systeem even afkoppelen. U kunt het dopje, dat aan uw sonde zit, op de sonde zetten en die afsluiten. U dient het voedingssysteem elke 24 uur te verwisselen.