Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Een kniekussen zorgt voor een goede ergonomische ondersteuning van je knieën en benen. De speciale vorm van een orthopedisch kniekussen zorgt ervoor dat je lichaam in een goede houding komt te zitten of te liggen.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Het kniekussen hoort tussen je knieën of benen te zitten. In die positie kan het het gewicht van je bovenbeen dragen. Je heup, je knieën en zelfs je enkels worden ontlast. Op die manier kun je een comfortabele positie vinden, die geen pijn veroorzaakt, en krijgt je de slaap die je nodig heeft.
Gadgy beenkussen met koel gel
Deze kussen van Gadgy is verkozen tot beste beenkussen uit onze test. Dit komt mede doordat de kussen gemaakt is van een speciale koelgel die zorgt dat de benen goed koel blijven tijdens het slapen. Dit zorgt voor een zeer comfortabele slaaphouding.
Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Ruglig is de beste slaaphouding bij lage rugpijn
Voor mensen die lage rugpijn hebben en bovendien drukpuntgevoelig zijn, is ruglig aan te raden. Daarom is ruglig voor hen de beste oplossing. In die slaaphouding is het draagvlak voor de spieren en de omliggende weefsels het grootst.
Rugslapers adviseren we een hoofdkussen dat in de nek iets hoger is dan bij het achterhoofd. Zo krijgt de nek de juiste ondersteuning en zorg je voor een goede houding. Een bamboe hoofdkussen en een Tencel hoofdkussen zijn beide bij uitstek geschikt voor rugslapers.
Een lichaamskussen is niet bepaald een standaard onderdeel van je bed. Deze kussens worden doorgaans specifiek aangeboden voor tijdens de zwangerschap. Toch biedt een body kussen veel voordelen voor de kwaliteit van je slaap, ook als je niet zwanger bent! Lichaamskussens zijn er in een tal van formaten en vormen.
Houd de rug in beweging maar forceer deze niet: veel wandelen, regelmatig verdeeld over de dag. Zit niet te lang achter elkaar en zeker niet met kromme rug. Pas de slaaphouding aan zodat de rug 's nachts niet gedraaid ligt. Het Body Pillow van Mikoala kan u hiermee helpen.
Door een relatief dik kussen onder de knieën te plaatsen wordt de holle stand minder en wordt de spanning in de rug ook verminderd. Een zacht matras of matras-topper (een extra laag bovenop het gewone matras) kan hier ook voor zorgen. Dat een hard matras het beste zou werken tegen rugklachten is niet juist.
Krijgt je nek 's nachts niet de ondersteuning die het verdient, dan kan dat leiden tot nekklachten. Daarnaast kan het je nachtrust verstoren en zorgen voor een gebrek aan diepe slaap. Gebrek aan goede ondersteuning kan ook worden veroorzaakt door geen of een niet bij jou passend kussen.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt.
We liggen vaak alleen met de benen of voeten omhoog wanneer daar een medische reden voor is. Dat is zonde want het optillen van je benen is goed voor je gezondheid. Door je benen iets op te tillen bevorder je de bloedsomloop.
De reden? Buikslapen veroorzaakt een verkeerde druk op de nekwervels en soms ter hoogte van de lage rug. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat buikslapen ongezond is. Maar volgens ergonomen is op de buik slapen wél slecht voor uw rug.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Thuis lig je de hele nacht op het hoofdkussen en alleen dan kun je goed ervaren of het het juiste hoofdkussen is. Over het algemeen heb je 10 nachten nodig om te wennen aan je nieuwe hoofdkussen.