Een verkoudheid.Duimen of speenzuigen.Boventanden die naar voren staan, waardoor de mond niet goed dicht kan.Een verstopte neus.
Uit onderzoek van de Nieuw-Zeelandse slaapexpert Joanne Choi blijkt dat slapen met de mond open slecht is voor het gebit. Het is zelfs even slecht voor het gebit als het drinken van frisdrank voor het slapengaan. Ademen door de mond droogt de mondholte uit, waardoor het speeksel uit de mond verdwijnt.
Word je altijd wakker met een droge mond, zere keel en je mond wagenwijd open? Dat is niet alleen oncomfortabel, maar ook slecht voor je gebit. Slapen met open mond zou even schadelijk zijn voor je gebit als frisdrank drinken net voor het slapengaan, blijkt uit nieuw onderzoek van een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland.
Choi stelt dat met de mond open slapen vooral voorkomt bij mannen, dertig procent tegen ongeveer vijf procent van de vrouwen.
Eén van de oorzaken van snurken is ademen door je mond. Door deze dicht te tapen 'dwing' je jezelf om door je neus te ademen. Daarnaast zou het nog voordelen hebben zoals het voorkomen van een slechte adem, heesheid en 'brain fog' in de ochtend.
Stress heeft invloed op tanden en kiezen
Het is niet zo dat stress ervoor zorgt dat je gebit direct slechter wordt. Maar het kan er wel voor zorgen dat er eerder ontstekingen ontstaan. Met een slechte mondhygiëne lopen deze ontstekingen soms uit de hand. Door stress kun je in de slaap gaan tandenknarsen (bruxisme).
Slaap je met je mond open, dan komt het geluid via je mond naar buiten en snurk je zogenaamd door je mond. Maar als je met de mond dicht slaapt moet het geluid op een andere manier naar buiten. Dit gebeurt dan via de neus.
Bewust maken van het open mondgedrag en proberen de lippen gedurende een steeds langere tijd op elkaar te laten houden. Dit kan met behulp van spelletjes en kleine opdrachten, bijvoorbeeld bij het voorlezen, bij het kijken van een programma op televisie, bij het knutselen of bij het spelen van een spelletje.
De meest voorkomende oorzaken zijn een infectie, een allergie of overgevoeligheid voor irriterende stoffen, vormafwijkingen en een verkeerde neusademhaling. Afhankelijk van de oorzaak van de verstopte neus, is dit doorgaans goed te behandelen door de KNO-arts.
Wanneer je je mond dicht houdt, moet je wel door je neus adem halen. Overdag gaat dit vaak wel goed omdat je er dan heel bewust mee bezig kan zijn. Maar 's nachts kan het zijn dat je mond toch open valt waardoor je automatisch ook door je mond gaat ademen. Een pleister kan helpen dit te voorkomen.
Het is gezonder om niet via de mond te ademen omdat continu ademen via de mond op termijn verschillende nadelige gevolgen voor je gezondheid kan hebben. Als je via je mond ademt, zorgt dit ten eerste voor een droge mond en een droge mond leidt tot vieze geurtjes.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol.En slaap niet op uw rug.Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Wakker worden met een droge mond en een slechte adem na een lange nacht slapen, is volstrekt normaal en daar heeft iedereen wel eens last van. De reden waarom je 's morgens last kan hebben van een zogenaamde “ochtend adem” is omdat de speekselproductie 's nachts afneemt. Dit maakt de mond droog.
Ongeveer twee tot vier procent van de volwassenen in de westerse wereld heeft last van het slaapapneusyndroom. Bij mannen komt het twee keer vaker voor dan bij vrouwen. Wanneer een slaapapneu de slaap te vaak onderbreekt, rust u niet goed uit. Overdag kunnen dan klachten van extreme slaperigheid ontstaan.
Slaapapneu is een gevaarlijke aandoening en kan ernstige gevolgen hebben. Omdat uw lichaam chronisch oververmoeid is, neemt de kans op hart- en vaatziekten enorm toe. Als iemand is opgenomen na bijvoorbeeld een hartaanval, wordt hij niet voor niets op apneu gescreend.
Hoe beangstigend het ook kan klinken, plotseling overlijden is een reële "bijwerking" van slaapapneu. Mensen met ernstige slaapapneu lopen doorgaans drie keer zo veel risico om te overlijden dan mensen zonder apneu.
Bij open mondgedrag verloopt het ademen door de mond in plaats van door de neus. We noemen dat mondademen. Hierdoor droogt de mond uit, waardoor er veel minder geslikt wordt. Gevolgen: Dit heeft tot gevolg dat de buis van Eustachius, die de neusholte met het oor verbindt, te weinig verse lucht in het binnenoor toelaat.
Je tong moet losjes tegen je boven gehemelte(bovenkaak) liggen. Ontdek de juiste plek voor je tong.
Mondproblemen herkennen
Cliënt heeft pijn aan de mond. Cliënt heeft een slechte adem. Cliënt kan slecht tegen warm, koud, zuur of hard voedsel. Cliënt heeft slikklachten.
Snurken is niet alleen storend, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, obesitas, vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsstoornissen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek aan de VUB.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!