Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
Narcolepsie ontstaat doordat u te weinig hypocretine heeft. Dat is een stofje in de hersenen dat slapen en wakker zijn regelt. Zonder dit stofje kunt u niet lang wakker blijven of niet goed doorslapen. Narcolepsie is waarschijnlijk een auto-immuunziekte.
Als u overdag erg slaperig bent, dan kunt u last hebben van hypersomnie. Onder hypersomnie verstaat men een medische conditie gekenmerkt door dagelijks terugkerende en meerdere perioden van slaperigheid. Deze slaperigheid kan uw dagelijks leven negatief beïnvloeden. U bent moe, gedeprimeerd en heeft vaak hoofdpijn.
De middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Doorgaans treedt hij ergens op tussen 2 en 5 uur 's middags. De meesten van ons hebben er tussen 3 en 4 uur last van en hij duurt ongeveer een half uurtje. Volgens chronobiologen heeft die plotse vermoeidheid alles te maken met ons bioritme.
Roken, eten, drinken en bewegen voor je gaat slapen
Die hebben namelijk een stimulerende werking op je lichaam: wakker worden! Ongezond eten, te laat eten, te weinig of te veel eten kunnen er ook voor zorgen dat slapen moeilijker is. Dat geldt ook voor actieve bezigheden laat op de avond, zoals sporten of vergaderen.
Wat is het Kleine-Levin syndroom? Het Kleine-Levin syndroom is een slaapstoornis waarbij jongeren bij periodes last hebben van een sterk toegenomen slaapbehoefte in combinatie met veranderd gedrag.
Te weinig slapen is ongezond, maar teveel slapen ook. Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe.
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Wanneer slaap je nu echt te lang? Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
Gemiddeld slapen de meeste volwassenen 7 tot 8 uur aan één stuk. Sommigen voelen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen. Anderen hebben 9 tot 10 uur slaap nodig. Vrouwen slapen gemiddeld iets langer dan mannen.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Multipele slaaplatentietest (MSLT)
Het is een test waarbij de patiënt 4-5 keer op een dag 20 minuten op bed gaat liggen in een donkere kamer en moet proberen om te slapen. Hierbij wordt gemeten hoe lang het duurt voordat je in slaap valt (de slaaplatentie) en of er droomslaap (zogenaamde REM-slaap) optreedt.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum de 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
Het Prader-Willi syndroom (PWS) is een complexe aandoening die veroorzaakt wordt door een genetische afwijking in de Prader-Willi regio op chromosoom 15. Hierdoor worden verschillende systemen in het lichaam tegelijk aangetast. Het komt voor bij 1 op de 15.000 geboortes.
De ziekte van Pfeiffer is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. De ziekteverschijnselen hangen sterk af van de leeftijd en zijn onder andere koorts, huiduitslag, keelontsteking en vermoeidheid.
Syndroom van Barth (BTHS) is een aangeboren afwijking van het fosfolipidenmetabolisme gekenmerkt door gedilateerde cardiomyopathie (DCM), skeletale myopathie, neutropenie, groeivertraging en organische acidurie.
Door buiten te bewegen zorg je ook nog eens voor extra zuurstof, wat de verbranding extra bevordert. Eet niet te grote porties in één keer. Als je de energie-inname meer geleidelijk verspreid, dan voorkomt dit de sterke pieken en dalen. Door het eten goed te spreiden blijft ook de spijsvertering constant in beweging.
Probeer daarom in plaats van voor zoete drankjes, te kiezen voor water bij de lunch, zodat je gehydrateerd blijft.Let er ook op dat je niet teveel vetten binnenkrijgt en eet gezond. Vijf producten waarvan men zegt dat ze goed helpen tegen een middagdip: water, eieren, pepermunt, bladgroenten en havermout.