Bij mensen die zonder problemen doorslapen bij geluiden blijken er meer hersengolven te zijn. Die hersengolven produceren snelle trillingen, die spoelen genoemd worden. Des te meer spoelen er geproduceerd worden, hoe minder kans er is dat mensen wakker worden van geluiden.
De term white noise betekent een monotoon geluid van bijvoorbeeld een ventilator, een stofzuiger of een kabbelend beekje. Dergelijke geluiden beluisteren zou je toelaten om sneller de slaap te vatten. Het monotoon geluid zou je hartslag en ademhaling doen vertragen, waardoor je beter in slaap kan vallen.
Geluid tijdens de slaap verstoort de herstelfunctie van de slaap. De kans op effecten door verstoorde slaap hangt af van de hoeveelheid en de soort verstoring van de slaap en ook hoe een persoon met de situatie omgaat.
Sommige mensen hebben baat bij het luisteren naar eentonige geluiden om in slaap te vallen. Je moet dan denken aan het eentonige gezoem van een ventilator, het geluid van regen of een waterval, de branding van de zee, geluiden van krekels enz.
Het kreunende geluid tijdens het slaapkreunen, ontstaat tijdens de uitademing. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen slaapkreunen en snurken, snurken ontstaat tijdens de inademing. De stembanden spannen aan tijdens de uitademing waardoor ze gaan trillen en dit kreunende geluid gaan maken.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
Als je een lichte slaper bent, raak je misschien gefrustreerd door alle keren dat je 's nachts wakker wordt. Dit is meteen ook het kenmerk van lichte slapers: zij worden gemakkelijk wakker tijdens de nacht, vooral onder invloed van geluid. Denk bij geluid bijvoorbeeld aan onweer of harde wind.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Bij white noise zitten alle toonhoogtes (frequenties) die wij mensen kunnen horen, in het geluid. Zo wordt er een bepaalde 'baseline' gecreëerd die monotoon en ontspannend 'klinkt'. Dankzij de baseline pakken de hersenen andere geluiden op de achtergrond minder snel op.
Met white noise, oftewel witte ruis, wordt het achtergrond geluid bedoeld dat wordt geproduceerd door apparaten om ons heen. Bijvoorbeeld de koelkast of de oude tv. Het geluid kalmeert de hersenen en leidt het af van andere geluiden. Dit zorgt ervoor dat je ontspant en makkelijk in slaap valt.
Zie het eens als een spelletje: ben je op een plek met een storend geluid, probeer je zo lang mogelijk te focussen op het gesprek of wat je maar doet. En iedere keer dat je afgeleid bent door het storende geluid en dit beseft, zeg je tegen jezelf: “Ja, daar is die weer!” En ga met je aandacht terug naar het gesprek.
Hoe klinkt white noise? Zonder dat je het waarschijnlijk weet heb je toch vaak genoeg vormen van witte ruis in je leven gehoord. Witte ruis klinkt ongeveer als een radio of tv (“shhhh”) die op een verkeerd kanaal of frequentie staat aangesloten.
Een snurkende partner, luidruchtige buren en het lawaai van het verkeer dat 's nachts door de straat rijdt. Dankzij oordopjes bij het slapen houden al die nachtgeluiden u niet meer uit uw slaap.
Zonder oordoppen slapen: zó doe je dat
“Je moet normale geluiden, zoals een partner die ademhaalt, leren accepteren. Als het zweet je uitbreekt bij de gedachte dat je zonder oordopjes moet slapen, kun je eerst wennen aan het luisteren naar natuurlijke geluiden die je wel fijn vindt.
Hersengolven. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het verschil erin zit hoe effectief mensen geluiden kunnen blokkeren tijdens hun slaap. Bij mensen die zonder problemen doorslapen bij geluiden blijken er meer hersengolven te zijn. Die hersengolven produceren snelle trillingen, die spoelen genoemd worden.
Wat is de beste white noise machine? Favoriet uit deze test is de Numsy Calm. Deze heeft een mooi design, veel fijne geluiden en muziekjes voor je kind, fijn gedimd licht en heeft van de drie de beste prijs-kwaliteitsverhouding. De Numsy Touch is de meest dure en luxe variant van deze witte ruis machines.
Daarnaast is de Numsy Paradise geen klein apparaatje, maar zoek je wel wat kleins (zakformaat), dan vind je die bijvoorbeeld in de Numsy Original. En qua volume moet je er zelf op letten dat je niet de grens van 60 dB (of nog beter: 50 dB) overschrijdt, het apparaatje kan wel flink harder namelijk.
Witte ruis mag vrij luid staan, ongeveer het geluid van een lopende douche, 50 à 60 decibels. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind verslaafd zal worden aan witte ruis indien je dit dagelijks gebruikt.
Maar hoelang blijf je white noise gebruiken? Ons advies is om white noise te gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar. Daarna kun je de white noise afbouwen. Dit doe je door het geluid steeds wat zachter te zetten en je kind hier dan een paar dagen aan te laten wennen voordat je het geluid nog zachter zet.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Van licht slapen rust je alleen niet uit. Pas in je REM- en diepe slaap kan je lichaam herstellen. Het is dus belangrijk om wel alle slaapfases door te lopen in je slaap. Dat lukt niet als je in je lichte slaap blijft hangen en door het minste of geringste wakker wordt.
Denk maar aan koffie en alcohol. Alcohol zorgt ervoor dat je makkelijk inslaapt, maar heeft een negatieve invloed op je remslaap. Ten slotte kan ook een slechte slaaphygiëne ervoor zorgen dat je 's nachts wakker wordt. Schenk je lichaam ritme en regelmaat en je zal een goede nachtrust in de plaats krijgen.