Snij eerst de uiteindes van de sinaasappel. Maak vervolgens een niet al te diepe inkeping in de zijkant en trek de vrucht voorzichtig open. Et voila, aanschouw de gemakkelijk te eten sinaasappelpartjes!
Maak een snee van boven naar beneden door de schil heen, dit doe je tot het midden van de sinaasappel. Vervolgens haal je de sinaasappel zo open, je rolt hem uit en kun je alle partjes gemakkelijk van de schil af plukken.
Je kunt bijna alles eten van de bloedsinaasappel, het vruchtvlees, de schil en het natuurlijk het sap. Alleen de witte velletjes aan de binnenkant van de schil en tussen het vruchtvlees haal je liever weg.
De bloedsinaasappel is minder zoet, deze heeft een fris-zure smaak. Ze bevatten 20% meer vitamine C en ruim 20% meer kalium dan gewone sinaasappels. In een bloedsinaasappel zitten ook antioxidanten deze geven de bloedsinaasappel een unieke kleur. Bloedsinaasappels verkleinen kans op kanker en hartziekten.
Het belangrijkste gezondheidsvoordeel ligt bij de hoge dosis vitamine C in de bloedsinaasappel. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. De bloedsinaasappel is een van de beste bronnen voor vitamine C. Vitamine C is ook goed voor je immuunsysteem.
De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Let op! was de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
Je kan sinaasappelschillen zonder probleem in composthoop doen. Als composteert om tuin en keukenafval weg te werken ipv om zelf de ideale bodemverbeteraar te maken, zijn de regels voor composteren veel simpelere.
Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. Straks worden er ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.
Was de minneola. Minneola's zijn gemakkelijk te schillen, zodat je de partjes vervolgens zo kunt eten of verder kunt verwerken. Van de minneola kun je zowel de vrucht, het sap als de schil gebruiken. Boen de minneola goed schoon als je de schil wilt gebruiken.
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.
De aardappelziekte: Als de schil rotte plekjes heeft, is het niet verstandig deze bij de compost te doen. Het kan zijn dat er de Phytophthora schimmel op zit. Deze schimmel kan via de compost worden overgedragen op levende planten en bloemen.
Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen. Een andere reden om voorzichtig te zijn met citrusschillen in de wormenbak, is dat deze schillen snel schimmelen.
Een veelgestelde vraag is, kun je eierschalen in composthopen plaatsen? Het antwoord hierop is ja, dat kan. Door eierdoppen toe te voegen aan compost, wordt calcium toegevoegd aan de samenstelling van uw uiteindelijke compost. Deze belangrijke voedingsstof helpt planten bij het bouwen van celwanden.
Erg goed voor wie wel een weerstand boost kan gebruiken. Sinaasappel zit immers vol met vitamine C (goed voor je weerstand) en gember bevat antivirale en antibacteriële eigenschappen. Nou, dat kon die keel wel gebruiken kan je zeggen. De sinaasappel geeft een lekkere smaak aan je thee.
Snijd de hele citrusvrucht in plakjes, leg ze in een bakje en stop die in de vriezer. Dat geldt ook voor andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, limoen en grapefruit. Lekker om water, een koud drankje of een cocktail mee op te fleuren.
De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij. En ja, zelfs de kiwi zou met schil gegeten kunnen worden.
Roodvlezige grapefruits en bloedsinaasappelen lijken op het eerste gezicht niet alleen verwarrend op elkaar, de vruchten hebben ook dezelfde smaak. Dat is niet verwonderlijk, de grapefruit is immers ooit ontstaan uit een kruising tussen een grapefruit en een sinaasappel.
Bloedsinaasappels bevatten meer vitamine c dan normale sinaasappels. Bloedsinaasappels bevatten rode kleurstof anthocyanen. Ze hebben een antioxidant werking en blijken te werken tegen kanker. Ze kunnen het risico op een verhoogde bloeddruk omlaag brengen.